29 Ocak 2008 Salı

Geleneksel Tatlılar--Sahrap'ın Lor tatlısı

Logosu tatlı,içeriği tatlı,sahibi hepsinden tatlı bir etkinlikteyiz bu ayda.
Açıkçası ilk gördüm"Geleneksel Tatlılar"etkinliğini çok hoşuma gitti her şeyiyle,bir sürü fikir oluştu zihnimde ama vakitsizlik ve evdeki hesap çarşıya uymaz deyiminin bugünlerde hayatıma yansıması nedeniyle kaldı.
Salihanın izniyle arşivden bir tatlıyla katılıyorum.
Kısmet bu güzel lezzetin 2. kez görücüye çıkmasınaymış, açıkçası iyide olmuş çünkü çok ama çok güzel bir tatlıdır kendisi:)
Hafif hanımeller tadını veriyor fırından çıkarttığınız ilk an hem kokusuyla hemde kurabiye niyetine yerseniz tadıyla ama sonraki halide enfes..
Sözü daha fazla uzatmadan binbirçeşni aşmız Salihaya ve bizi buluşturacağı nefis tatlara bırakıyorum birde kolaylıklar diliyorum.

22 Ocak 2008 Salı

Pestilli Yumurta--Açi Pastiğıni--

Rahmetli dedem ne çok severdi bunu “insanı tok tutar acıktırmaz”derdi hep.
Ramazanlarda sahurda yerdi bunu başkada bir şey yemezdi,kahvaltıdada çok severdi.
annem geçenlerde yaptığında ve her yaptığında dediği gibi “babam çok severdi”dedi evet dedemle bütünleşmiş bir lezzetti her ne kadar ben çok yemesemde köklerimin geldiği yerlere ait bir tattır ve ailedede sevenleri vardır.
Memleketten getirdiği pestillerle yapmıştı bunu annem açıkçası o pestiller yalnız bile nefisler.

Not:bir düzeltme yapmalıyım bu arada,demin annemle misafirimiz olan akrabamız muhabbet halindeyken pestilli yumurtadan konuştuk ve unuttuğum bir ayrıntıyı fark ettim hatta iki.
Bizim dilce olan adını sormamıştım anneme birde Elaziz yöresine ait diye not düşmemişim çünkü akrabamız belirttinmi bunları dedi yooo dedim:)
Tamam hemen yazıyorum diye söz verdim.
zazaca olan orjinal ismide ekledim,umarım imla hatam olmamıştır çünkü sözlük yok elimde zazacaya dair.
Malzemeler:

Pestil
Yumurta
Tereyağ

Yapılışı:

Pestilleri doğrayıp ıslatın sonrada tavaya tereyağınızı koyun,tereyağ eridikten sonra pestilleri ekleyin biraz yağda çevirin ve yumurtaları kırın.
işte bu kadar kolay bir lezzet,bu arada eğer pestiller fazla kuruysa ılık suda biraz bekletebilirsiniz.

18 Ocak 2008 Cuma

Karstan gelenler ve hatra düşenler...

Annemin sivri topuklu terliklerinde buluşurdu sevinçlerimiz bazen,bazende lila renkli sivri uclu ve topuklu ayakkabılar bazende çocukluk hayallerimizde buluşurdu bakileşicek dostluğumuzun tohumları.
Bu tohumlar büyüyecekti serpilecekti gün gelicek birbirimize verdiğimiz sıcak gülümsemede uzaklardan dönüşlerde hasretle kucaklayışlarda fidelerini vericekti.
Zaman geçtikçe yıllanmışlık daha bir bağlılık hediye edicekti,uzaklıklar araya girince anlaşılıcaktı yıllara ne katılmış ne verilmiş.
Haşhaşlı simit dendikçe hatırlanıcak,sabah yürüyüşlerinde akla düşecek,yada parçak dedikçe olsaydı da oda yeseydi diyeceksiniz.
Şu resimdekilerin aklıma getirdikleri değil bunlar,bana onu getirenin gönlüme yıllarca nakşettikleri bu sözcükler ama sadece bir parçası şimdilik döküleni.
Gravyer her dediğimde+yediğimde“Zeynep ne alemsin”sözünü hiç unutmayacağım birinden bahsediyorum.

Çocukluk arkadaşım Fatmadan,Çarşamba günü istanbula geldi ve bu güzel lezzetlerden getirdi bende az zamanda elimde makine hemen çektim birkaç resim,sonra bunları eklerken yazmaya başladım bu cümleler çıktı gerisini bıraktım aktı öyle,dahada yazılır,yazılması gerekenlerdendir…

12 Ocak 2008 Cumartesi

Annemin yoğurtlu keki

Günlerdir mutfağa yiyecek birşeyler yapmak için değilde olanı almak-yemek için giriyorum:)
Birşeyler yapamıyorum ve 2.dönem dahada yoğun günler bekliyor.
Arşivde bir sürü fotoğraf,makinede ayrı fotoğraflar var yayınlanmak için ama onları yazacak düzenleyecek kadar bile oturamıyorum bilgisayarın başına,bugün bari birşeyler yazayım istedim ondada bir türlü seçemedim.
Sonra da kek bölümüm yok daha bir türlü kek yayınlayamadım hele ıslak keki ünlü biri olarak:)))
Fırsat olmuyor derken bende annemin geçen biz evde yokken 1 saat içinde çaya gelecek misafirler için yaptığı keki yayınlayayım diye düşündüm..
Hamur işlerine düşkün olmayıp daha çok sağlıklı beslenmekten yana olan annemin benim yıllardır bildiğim klasik kekiyle bu bölümün açılışını yapalım.
Yıllarca yoğurtla değil sütle daha güzel olur kek desemde annem yoğurtta da ısrar etmiştir ve bu keki de yoğurtla yapılmıştır.Birde çok güzel olmuştur hatta ceviz içi az kalmış birazı içine çökmüş birazı da üstüne konulmuş ama az gelmiş olmasına rağmen çok nefisti.

Malzemeler:

3 yumurta
1,5 subardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Limon kabuğu rendesi
Ceviz içi
Aldığı kadar un

Yapılışı:

Yumurta ve şeker iyice çırpılır.
Yoğurdu,sıvıyağ ve aldığı kadar unu sırayla koyun.Sonrada vanilya,kabartma tozunu ve limon kabuğu rendesini koyun.
Ceviz içini de istediğiniz kadar koyun(biz geçen abarttık çok koyduk kek kadar ceviz vardı nerdeyse:))yağlanmış kalıba ya da tepsiye dökünp üzerine de bol ceviz ekleyip fırına verin.

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...