Ramazan Bayramına 2 gün kala pazar günü milliyet gazetesinin verdiği "sahrap soysal'ın bayram tatlıları"dergisinden bir tatlı denemek istedim ama ev tatlı dolu ve benimde o gün arkadaşlarımla iftarım var birşeyler hazırlıyorum arada,yani tam bir koşturmaca annemin deyimiyle başıma iş alıyorum:)
ve 2 gün sonrada bayram,annem bayramdan sonra denersin kendini sıkıntıya sokma demesine rağmen söz ağızdan çıktı bir kere diyip,birde ertesi gün abim geliyor istanbul'a onada yeni birşey tattırmak istiyorum diye düşünüp işe koyuldum.velhasıl hazırladım tatlıyı biraz koşturmacalı olsada:)
sonuç ise harika çok beğenildi,hatta o gün evden çıkarkan anneme dedim iftarda tadına bakınca hemen arayın merak ediyorum nasıl diye,aradılar çok beğenmişler ee ertesi günde abimin birkaç tane yemesi iyiki koşturmuşum dedirtti:)
son bir not o gün benim tatlı ikizim:)olan bizim minik(bu ismi bizimkiler takmışta:)),iftarda habire o tatlıdan bende istiyorum dedi söz vermiştim bende ve haftaya yiyebilirsin belki diyip noktalıyorum.
Malzemeler:
250 gr.lor(tuzlu olmayacak)
1 su bardağı un
1/2 su bardağı irmik
1 adet yumurta
100 gr.eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
1 çay kaşığı tepeleme karbonat
1 paket vanilya
2 türk kahvesi fincanı çekilmiş ceviz içi (veya fındık yada badem)
Şerbeti için:
2 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Derin bir kabın içine loru (iyi kalite olsun) un ve irmiği koyun.yumurtayı kırıp ılık yağı ilave edin.karbonat,vanilya ve cevizi ekleyip yoğurmaya başlayın.oldukça yumuşak ve çok hafif elinize yapışıcak bir hamur elde edeceksiniz.fırın tepsisine yağlı kağıdınızı koyun yada 2-3 çorba kaşığı yağla yağlayın.hamurdan ceviz kadar parçalar koparıp yuvarlayıp hafifçe üzerine bastırıp tepsiye aralıklı olarak dizin.fırını 175 derece alt üst konuma ayarlayıp 10 dakika önceden ısıtın.sıcak fırında 35-40 dakika,kenarları hafif sarı kahvarengi oluncaya dek pişirip çıkarın.şerbet için su ve şekeri ufak bir tencerede sık sık karıştırarak kısık ateşte kaynatın.limon suyunu katıp 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.soğuyan tatlıları derin bir kaba dizip üzerine sıcak şurubu aktarın.ara sıra ters çevirip 2-3 saat şurubu iyice çekmesini bekleyip servis yapın.
not:ben derin borcam tepsiye koydum içini tam doldurdum tatlılarla oldu,ilk büyük salata kaselerinemi olur acaba dedim ama borcam tepside oldu ve fındığıda benim gibi az çekmeyebilirsiniz ben öyle sevdiğim için yaptım.
ve 2 gün sonrada bayram,annem bayramdan sonra denersin kendini sıkıntıya sokma demesine rağmen söz ağızdan çıktı bir kere diyip,birde ertesi gün abim geliyor istanbul'a onada yeni birşey tattırmak istiyorum diye düşünüp işe koyuldum.velhasıl hazırladım tatlıyı biraz koşturmacalı olsada:)
sonuç ise harika çok beğenildi,hatta o gün evden çıkarkan anneme dedim iftarda tadına bakınca hemen arayın merak ediyorum nasıl diye,aradılar çok beğenmişler ee ertesi günde abimin birkaç tane yemesi iyiki koşturmuşum dedirtti:)
son bir not o gün benim tatlı ikizim:)olan bizim minik(bu ismi bizimkiler takmışta:)),iftarda habire o tatlıdan bende istiyorum dedi söz vermiştim bende ve haftaya yiyebilirsin belki diyip noktalıyorum.
Malzemeler:
250 gr.lor(tuzlu olmayacak)
1 su bardağı un
1/2 su bardağı irmik
1 adet yumurta
100 gr.eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
1 çay kaşığı tepeleme karbonat
1 paket vanilya
2 türk kahvesi fincanı çekilmiş ceviz içi (veya fındık yada badem)
Şerbeti için:
2 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Derin bir kabın içine loru (iyi kalite olsun) un ve irmiği koyun.yumurtayı kırıp ılık yağı ilave edin.karbonat,vanilya ve cevizi ekleyip yoğurmaya başlayın.oldukça yumuşak ve çok hafif elinize yapışıcak bir hamur elde edeceksiniz.fırın tepsisine yağlı kağıdınızı koyun yada 2-3 çorba kaşığı yağla yağlayın.hamurdan ceviz kadar parçalar koparıp yuvarlayıp hafifçe üzerine bastırıp tepsiye aralıklı olarak dizin.fırını 175 derece alt üst konuma ayarlayıp 10 dakika önceden ısıtın.sıcak fırında 35-40 dakika,kenarları hafif sarı kahvarengi oluncaya dek pişirip çıkarın.şerbet için su ve şekeri ufak bir tencerede sık sık karıştırarak kısık ateşte kaynatın.limon suyunu katıp 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.soğuyan tatlıları derin bir kaba dizip üzerine sıcak şurubu aktarın.ara sıra ters çevirip 2-3 saat şurubu iyice çekmesini bekleyip servis yapın.
not:ben derin borcam tepsiye koydum içini tam doldurdum tatlılarla oldu,ilk büyük salata kaselerinemi olur acaba dedim ama borcam tepside oldu ve fındığıda benim gibi az çekmeyebilirsiniz ben öyle sevdiğim için yaptım.
Zeynepcim eline sağlık. Lor tatlısını bende çok severim. Bak canım istedi şimdi sevgiyle...
YanıtlaSilÇok nefis olmuşlar canım ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgilerle
harika çok lezzetli görünüyorlar.ellerine sağlık canım.blogunda çok güzel.tekrar görüşmek dileğiyle
YanıtlaSilsevgiler
Aysel bende bloga resimleri eklerken çok canım çekti:)yapayım dedim lor yoktu evde sonrada suların kesik olduğunu görmek vazgeçirtti:(
YanıtlaSilDamak tadı çok teşekkür ederim ilgin,güzel sözlerin için...
Ceyt
ilgi ve alakan için çok teşekkürler,beğenmenede çok sevindim.
her yeni aldığım yorum beni daha bir zevkli kılıyor emin olun.
hepinize sevgiler...
merhaba Zeynep, tatlı nefis görünüyor, ellerine sağlık...
YanıtlaSilsevgiler...
Ellerine sağlık nefis görünüyor tatlın.
YanıtlaSilSevgilerimle...
Sevgili Zeynep,
YanıtlaSilNe güzel bir isim bulmuşsun sitene. Annen çok haklı, ben de kışın yaz sebzelerini sokmuyorum mutfağa. Bu sandviçleri geçen yıl yapmıştım zaten, yeni değiller...
Söylemeyi unuttum, ben de seni linklerime ekledim sevgili Zeynep.
YanıtlaSilhatice ve almula teşekkürler güzel sözleriniz için...
YanıtlaSilsevgili tijen inaltong yorumunuzu görmekten çok mutlu oldum,Radikalden beri sizi bilen tanıyan takip eden biri olarak yorumunuzu almak çok hoş ve güzel oldu.
ilginiz-alakanız için çok ama çok teşekkürler!
gerçekten harika bloğunuz..
YanıtlaSiltakipçinizim.
bende beklerim sayfama,arzu ederseniz elbette..
sevgilerimle...