22 Ocak 2008 Salı

Pestilli Yumurta--Açi Pastiğıni--

Rahmetli dedem ne çok severdi bunu “insanı tok tutar acıktırmaz”derdi hep.
Ramazanlarda sahurda yerdi bunu başkada bir şey yemezdi,kahvaltıdada çok severdi.
annem geçenlerde yaptığında ve her yaptığında dediği gibi “babam çok severdi”dedi evet dedemle bütünleşmiş bir lezzetti her ne kadar ben çok yemesemde köklerimin geldiği yerlere ait bir tattır ve ailedede sevenleri vardır.
Memleketten getirdiği pestillerle yapmıştı bunu annem açıkçası o pestiller yalnız bile nefisler.

Not:bir düzeltme yapmalıyım bu arada,demin annemle misafirimiz olan akrabamız muhabbet halindeyken pestilli yumurtadan konuştuk ve unuttuğum bir ayrıntıyı fark ettim hatta iki.
Bizim dilce olan adını sormamıştım anneme birde Elaziz yöresine ait diye not düşmemişim çünkü akrabamız belirttinmi bunları dedi yooo dedim:)
Tamam hemen yazıyorum diye söz verdim.
zazaca olan orjinal ismide ekledim,umarım imla hatam olmamıştır çünkü sözlük yok elimde zazacaya dair.
Malzemeler:

Pestil
Yumurta
Tereyağ

Yapılışı:

Pestilleri doğrayıp ıslatın sonrada tavaya tereyağınızı koyun,tereyağ eridikten sonra pestilleri ekleyin biraz yağda çevirin ve yumurtaları kırın.
işte bu kadar kolay bir lezzet,bu arada eğer pestiller fazla kuruysa ılık suda biraz bekletebilirsiniz.

37 yorum:

  1. ay bende bunu pastırma sandım nasıll canım çektii pestilmiş:)))) olsun ben pastırma niyetine pastırmalı yumurta gibi yemek istiyorum olurmu yevrımmm:))) ellerine sağlık nefüs görünüyor...sevgilerimle öpüyorum

    YanıtlaSil
  2. ahhhhhhhh
    pazar sabahları ne güzel olur.
    ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  3. zerrin - misssSalı, Ocak 22, 2008

    Canım Zeynepim,

    çok ilginç acaba yanlışmı okuyorum diye düşündüm. pestilli yumurta çok enteresan geldi.

    Ne pestilinden yapılıyor? Tadı nasıl? merak ettim.

    Canım benim sevgiler kocamanından

    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  4. değişik bir lezzet,pestili yumurtalı hiç düşünmemiştim...
    çok merak ettim tadını:)))
    ellerine sağlık canım,eminim nefis olmuştur..
    öpücükler

    YanıtlaSil
  5. Ben pestili tek yesem,yumurtası olmasa:))
    Bazen büyüklerin damak zevklerini anlamayamıyorum:)
    Allah rahmet eylesin dedene..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. pestilli cok iyi bilirim sag olsun halalarim bolca yapiyorlar
    tabi bize de nasip oluyor
    yumurtalisini hic denemedim
    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  7. yasaminkiyisindanSalı, Ocak 22, 2008

    canım benim unuttum bir lezzeti hatırlattığın için teşekkür ederim..Babamda çok severdi..eline sağlık..İyi akşamlar..

    YanıtlaSil
  8. Zeynep'cim bu çok ilginç bir yemek. pestil ne pestili acaba, üzüm, dut..bu tarif için teşekkürler..sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. eyvahhyemekyandıocakbattı sen pastırma niyetine say ama bunun tadı başkaa:)

    Şeker gibi aynen öyle kahvaltı için iyi bir lezzet

    Zerrincim yanlış okumuyorsun evet pestille:)
    açıkçası bu resimdeki siyah üzümle yapılan pestil ama dutla olanlada yapıyorlar yumurtalı pestili farketmiyor yani.tadı ilginç yani çocukken sevmezdim büyüdüm cazib geliyor çok değil ama kafi derecede yiyorum:)

    Zeynepcim evet ilginçtir bu lezzet bencede bir dene bakalım.

    papatya prenses nasıl istersen öyle olsun bende yumurtayla arası soğuk olanlardanım seni anlarım:)

    sevimin sayfası değişik birşey bu haklısın denemeni tavsiye ederim.

    yaşamınkıyısından biliyorsun demek bu tarifi çok sevindim yaa hem bilen biri çıktığı için hemde sana güzel şeyleri hatırlattığım için.

    feyhan ablacım haklısın ilginç ama değişik bir tad bırakıyor damakta.
    bu kullandığımız siyah üzümdan yapılan pestil ama diğerleriylede yapılıyor.asıl ben teşekkür ederim ziyaretin için.


    arkadaşlar hepinize yorumlarınız için çok ama çok teşekkürler,inanın şu yoğunluklarım arasında söylediğiniz her kelime o kadar değerli ve güzel geliyorki tarifi yok anlatamam.
    çok ama çok teşekkürler!

    YanıtlaSil
  10. Zeynep'ciğim,

    Bana annemin yaptığı kayganayı hatırlattı. Benim dedemde onu çok severdi. Tereyağında çırpılmış yumurtaları pişirip, bolca pekmez koyar ve biraz da öyle pişirirdi ki pekmez de yumurta da sıcak kalsın. Senin dediğin gibi bana pek ağır gelirdi. Pestillinin de benzer bir tadı vardır sanırım. Annenin ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Selamlar canım, yumurta hem tatlı hem de tuzlu kullanılan bir malzeme.Gerçekten ilk defa gördüm bu tarifi, mutlaka deneyeceğim.
    Rahmetli dedeciğinin mekanı cennet olsun.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Kaysi pestilimi yoksa benmi yanlis anladim,coook severimde,ben bulsam öylede yerim yumurtasiz.
    Yumurtaylada tadini merak etmedim degil görüntü harika eline saglik canim

    YanıtlaSil
  13. Zeyneeeppp, ay bu acayip bişi olur yahuu..İnsana yerken ter basar valla :)))Yumurta, pestil..Nefasetli mi nefasetliii...Bayıldım..Pestil buluyimde bi yerlerden deniycem..
    Ellerine sağlık canımcım..
    Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  14. Ben sade pestil alayim olur mu?canim nasil cekti uzun suredirde yememistim zaten.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. çok degişik olmuş ama nefis görünüyor
    ellerine saglık anım
    kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  16. yasaminkiyisindanÇarşamba, Ocak 23, 2008

    Günaydın canım..Evet doğuluyum..D.bakırlıyım..Pestilide bu lezzeti de çok iyi bilirim:))Sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Zeynep'ciğim,
    Çok enteresan bir yemek çeşidi bu..Hangi yöreye ait canım?Yağ ile pestili bağdaştırabilirimde yumurta ile asla düşünemzdim doğrusu..Sayende ilginç bir tarif daha eklendi bilgi dağarcığımıza..
    Ellerine sağlık canım..

    Sevgilerle..

    Rahmetli dedeciğinde nurlar içinde yatsın canım.Allah mekanını nurla doşdursun.

    YanıtlaSil
  18. Bu benim rahmetli dedemin en sevdiği yemekti örünce onu hatırladım. Tadı ilkdefa yiyen için farklı garip gelse de ben çok iyibilirim harikadır. Canım ellerine sağlık. Bu arada sen nerelisin merak ettimde.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Cok ilginc,degisik ve harika bir tarif,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  20. canim ellerine saglik, muthis gorunuyor, ama ben pestilin ne oldugunu bilmiyordum bana çok degisik geldi, ama goruntu mukkemel, hosçakal.

    YanıtlaSil
  21. Herkes gibi ben de pastırma diye iç geçiriyordum ki, okuyunca şaşırdım. Antep'te de pestille yağda kızaran bir tatlı yaparlar züngül deriz, onu anımsattı.
    Benim dedem de yumurtaya şeker serperek yerdi. :))
    Yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  22. Aaa Zeynepcim bu pestilli yumurtaya ben varya bayılırım. Çocukken annem temizlik yaptığı günlerde yemek yapmaya vakti olmadığı için bize ne yapayım derdi ben hep pestilli yumurta derdim.Annemde verirdi biraz pestil bana bunu küçük küçük doğra ben yumurtasını kırarım derdi.Ama bizim burada buna pestil çullama derler ve dut pestilinden yapılır bizde.Ben bizim memlekete has bilirdim (Erzurum). Sen nerelisin merak ettim şimdi?
    Ellerine sağlık canım bana bu nostaljik yemeğimizi hatırlattın ya çokda sağol canım.
    Sevgiler
    Nagehan

    YanıtlaSil
  23. yine ben Zeynepcim
    Şu kocaman arkadaş listenede girmek istiyorum bilgin olsun. Sen çok girdin bile benim listeye haberin olsun :))))

    YanıtlaSil
  24. canım yaaa ilk defa duydum ve gördüm yumurtalı pestili..çok ilginç geldi..

    inan tadını merak ettim...ellerine sağlık..

    öptüm..görüşürüz...

    YanıtlaSil
  25. cok degisik hic tatmadim nefis olmali canim afiyet olsun dedenize allah rahmet eylesin sevgiler

    YanıtlaSil
  26. ellerine saglik,

    cok degisik bir tarif :))

    hic duymadim, görmedim, denemedim...

    vaktimi geldi denemek :))

    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  27. Zeynepcim benim annemler anneannemler de yapardı...Yazın yaylada üzümden pestil yapınca mutlaka yapılırdı bu lezzetli yemek....Biz Adanalıyız....Hani şu kültürümüz ne güzel bir şey..
    fotoğrafı görünce ağzımda tadını hissettim..çocukluğumu hatırladım...ben bu lezzete bayılırım...
    Bana bu güzel anılarımı canlandırdığın için çok teşekkür ederim....
    Sevgiler,
    İlkay

    YanıtlaSil
  28. Zeynep'cim ilk defa görüyorum pestilli yumurta hiç te yemedim, bana da yapsanaaa :))
    Ellerine sağlık
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. huhu yine bennnn :))

    nasilsin? insaALLAH iyisindir...

    bir dilim pastamdan birakip sana hayirli günler diliyorum :))

    YanıtlaSil
  30. zeynepcigim cok degisik bir tarif
    tadini merak ettim simdi..pestili cok severim.yumurtali mutlaka cok guzel olmustur.
    ellerine saglik canim Allah rahmet etsin dedecigini mekani cennet olsun.
    sevgilerimi biraktim.

    YanıtlaSil
  31. Zeynep'ciğim,
    Ne iyi etmişsin de yapmış yayınlamışssın. Anadolu'nun ne güzel tatları var, işte bunlardan biri bu da. Ne pratik, nasıl da akılcı bir yaratı değil mi? Meyve Ağacından Hikayeler'de var buna benzer tarifler. Meyveler ne işlere yarıyor...

    YanıtlaSil
  32. Ben önce pastırma sandım.AA pestilmiş o,ne güzel bir tarif.Annenin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  33. Elazığlı olmama rağmen pestili pek sevmezdim, ta ki Maden'de 1.sınıf okutmaya başlayana kadar:)
    Pestile olan sevgim "Yerli Malları Haftası"nda başladı. Çocuklarım o enfes pasta,börek,sarmaların yanında pestil,orcik,ceviz gibi yöresel kuruyemiş(!)lerden de getirmişlerdi. Ben de her masadan biraz beslenirken bir masada bir pestil yedim ki sorma gitsin! Mmmm enfes...
    O günden sonra çocuklarım beni pestilsiz bırakmıyorlar,sağolsunlar. Bu tarifini dönünce bi deneyelim kızlarla inşaallah.Merak ettim doğrusu...
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  34. Çok ilginçmiş.. Hiç duymamıştım bunu. Pestille yumurta... Az kaynaklarla olabildiğince besleyici gıda tüketme, enerji alma işi için icat edilmiştir zamanında gibi geldi. Helvalar gibi... Hem şeker ihtiyacı hem protein... İşlevselmiş...

    Tadını merak ettim :) Ama pestil aldığımızda (az miktarlarda alırız...çok tüketmemek için) üzerine yumurta kırmaya ikna edebilir miyim evdekileri, bilemiyorum :)

    Gerçekten ilginç bir bilgi oldu benim için... Paylaşımın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  35. eveeeeet seneler öncesi geldi aklıma ve ben bunu çok severdiiiiiim. babam Kars Kağızmanlı ve orada çok yapılır. Annemde babama yapardı.Nefis olur hatırlattığın için teşekkürler.Artık pestilide unuttuk. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  36. merhabalar...
    pestilin tadi cok guzel, yani lezzetli... pestil hangi yoreye ait...yani sivaslilara mi, anteplilere mi ait?
    selamlar

    YanıtlaSil
  37. Ben beyaz renkte bir pestil gördüm ama yiyemedim ya.

    YanıtlaSil

Şeftalili Çift Katmanlı Kek

Şeftaliler bitmeden birçok şey yapmalıyız! Evet her yıl özellikle meyveli yapılan lezzetleri düşünüp bir ucundan yakalamayı düşünsem de...