30 Mart 2012 Cuma

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı(Adana Usulü)

Balkonda kuru eşyaların olduğu dolabı açtığımda bulgur bulamadığımda mutsuz olabilirim ya siz?
Evet evet şaka gibi gelebilir kimine ama bana ve aileme bu hissi verebilir bulgurun bitmesi ki aynı şekilde bulgur pilavının birkaç gün yemessek özellikle annemle ben muhakkak ararız.Gün geçtikçe zaten aşırı düşkün olmadığım pirinç pilavını iyice aramaz oldum ve damak tadım Validenin ki ile paralel gider oldu.Velhasılı kelam bu sefer uzun bir ara vermiş olup 10 gün bulgur pilavı yemedik ve bu benim bünyeme dokundu:-)
Neyse evvelki gün annemin yapamayıp dün yaptığı ve benim 2 kase yediğim bu pilav nefis olmuştu.Bu şekilde nefis dedikeç bazen düşünüyorum kimse kendi yaptığına kötü demez ama kendi damak tadıma göre güzle olup,çevremdekilerin damak tadına da onaylattığımda "iyi,çok iyi"gibi yorumlar alınca bu şekilde cümleler kuruyorum.Neyse içimden bunu da not düşmek geldi..
***
Annemin perşembe günü toplandıkları arkadaşlarından Meryem abla dün(perşembe)vermiş bu tarifi ve akşamına da yaptı annem.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • Kekik
  • Tuz
  • Tereyağ
  • Yaklaşık 1 çorba kaşığı salça(dolu dolu olmasın)

Hazırlanışı:
  1. Mercimeği sabahtan kaynar suyun içine koyun akşama kadar bekletin.Bekleyen mercimeği süzdürdükten sonra tencereye koyun,biraz da su ekleyin ve kaynayana kadar harlı ateşte tutun.Kaynadıktan sonra altını kısın.
  2. Başka bir tavaya bulgur koyun ardından pişen mercimeği de suyu ile beraber ekleyin.
  3. Hazırladığınız pilava 2 su bardağı kaynar su ekleyin  son olarak da tuz ekleyin ve pişmeye bırakın,eğer eklediğiniz su kafi gelmesse bir miktar daha ekleyin.
  4.  Pilav piştikten sonra tereyağı küçük bir tavada eritin,salçayı ekleyin ve bu karışımı pilavın üzerine gezdirip karıştırdıktan sonra demlenmeye bırakın..

9 yorum:

  1. bulgura olan düşkünlüğünüz acaba hemşehrimiyiz gibi bir soru oluşturdu zihnimde, eşim bursalı benim benle evlenene kadar bulgur pilavı tatmamış şimdi çok severek yiyor mercimekliside benim en çok sevdiğim çeşidi çok güzel olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Zeynepciğim bende pirinç pilavındansa bulguru çok seviyorum daha besleyici üstelik ve ne tesadüfki akşamki menümde yeşil mercimeklisi vardı. Anneninde seninde ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNE SAĞLIK SAĞLIKLI BİŞR PİLAV:)))

    YanıtlaSil
  4. bulguru biz de cok severiz. yesil mercimeklisi de LM'nin taslaklar da bekliyor:)
    aiyet olsun size

    YanıtlaSil
  5. ahh üniversitede yerdik ne güzel yaparlardı. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. bir adanalı olarak en sevvdiğim bayılarak yediğim pilavdır..ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Lezzetli bir bulguru pirince tercih ederim, ellerine sağlık sevgili Zeynep.

    YanıtlaSil
  8. Görüntü harika
    Eminim lezzetide öyledir.
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. bizde tokatliyiz.cok yapardi annem .yaninda mutlaka tursu olacak ama...sevgiler...

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...