9 Ağustos 2011 Salı

Kürt Köftesi ve 2011 Ramazanın ilk misafirleri


Güzel bir coğrafyada büyümek, "en"demenin hep bir üstünlük sağladığını bilmek  ve bu sebeple çok hoşlaşmamak..Ama "en"leri bol güzel insanların olduğu bir yerde büyümek dünyanın güzel nimeti ve zenginliği değil mi?
Yukarıya bak başka bir kültür aşağıya in orası ayrı bir hava; Ege'ye yol al neşe ile hazırlanmış sağlıklı ve zeytinyağı kokulu sofralar;Akdeniz'e in otlarla yayla kültürünün güzel uyumu ve bileşkesi vs vs uzar gider. Bu ülkedeki güzelliğin sofra ile temaşası böyle güzel oluyor.
Bundan önce belirttiğim gibi ailem Doğu kökenli ve Zazalar. Yan komşumuz olan Malatya ile aslında bazen zıt durup iç içe geçmiş bir kültür ve muhabbet hali var.Hatta yıllar önce Milliyet gazetesinin tırı Anadolu'yu turlar iken bu 2 ile aynı zamanda gitmişler.Yanlış hatırlamıyorsam başlık şuydu"Malatya çalışır Elazığ yer!".Malatyalıların daha çalışkan olduğu Elazığlıların ise ehl-i keyf olduğundan  o yazıda da bahsediliyordu.Ama baktığımızda her biri işte ortak bir kaptan besleniyor.Eskiçağ'a kadar indiğimizde dahi Malatya ve Elazığ topraklarının ortak noktaları var.
Yazıyı nasıl yazsam diye düşünürken daha devam etsem gidecek, uzayacak bir yazı oldu.Bu köfte işte bahsi geçen komşu şehrin köftesi,annemin yıllar önce Malatyalı bir arkadaşından aldığı ve reyhanın özellikle lezzetini tanımladığı gerçekten nefis bir lezzet.
Malatyalılar kuru reyhanı çok kullanıyor,hakeza bizde de sık kullanılır.Bu köfteye benzer köfteler bulsam da nette tam olarak aynı malzemeleri göremedim.Eğer bilen çıkarsa,bilgilendirirse sevinirim.
Bu arada ismi için ısrarla anneme "isim bu mu? Başka adı var mıdır?" desem de "bu" dedi. Amma velakin tekrardan tarifi aldığımız teyzeden öğrenebilirsek yazarım.
Malatyalı başka tanıdığımızda buna benzer yassı bir köfte yapmıştı.Ama onlar yumurtaya bulayıp kızartmışlardı.Bu sebeple dediğim gibi bilenlerin de bilgilerini merakla bekliyorum!
***
Geçen hafta bu senenin ilk iftar daveti okuldan Tarih&Sosyoloji grubu ile oldu.Bu sene aslında bize bir uyarı mahiyetinde olan "israf"temelli iftarlarımızın sorgulanmasını sağlayan Afrika'daki yaşananlardan sonra,kendimize 2 çeşit yemekle giden bir ramazan ve misafirlerde ise bundan 1-2 şeşit fazla olmasını düşündük.Hatta bize şunu da gösteriyor ki; her gün yediğimiz nimetlerin dahi sadakası olmak zorunda. Çünkü o kadar güzel nimetlerle buluşuyoruz ki bunun şükrü nerede diye sorgulanmalı!
O gün tam 14 kişiydik. Son zamanlarda bulunduğum eğlenceli ve güzel bir sofra&amuhabbet vardı.Buradan tekrardan gelip bizleri de memnun ettikleri için herbirine ayrı ayrı teşekkürler!

Kürt Köftesi:

Malzemeler:
  • 1 kilo orta kalınlıkta bulgur (ne çok ince ne çok kalın)
  • 1,250 gr orta yağlı kıyma
  • 4-5 soğan küçük boy(eğer büyükse 3 tane olmalı)
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 su bardağı kuru reyhan
  • Ilık su

Hazırlanışı:
  1. Bu malzemeleri suyunu fazla koymadan iyice yoğurun.
  2. Suyu azar azar ekleyin gerektikçe sakın fazla koymayın.
  3. Elinizi suyla ıslatın,yoğurduğunuz ve kıvamını iyice alan köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ardından yassı hale getirin.
  4. Bu yassı hale getirdiğiniz köfteleri ister tereyağında ister sıvıyağda kızartın. 
  5. Yalnız tereyağ veya sıvıyağ oranı çok olmayacak et köftesi pişirir gibi ya da ondan biraz daha fazla olabilir yağ oranı.
  6. Ama kıyma yağlı olduğu için aslında hiç yağsız şekilde pişirmeniz ısrarlı tavsiyemdir.Tavayı iyice kızdırın ve köfteleri öyle koyup,pişirin.
*Bu arada ölçüler kalabalık bir grup içindi.Bu sebeple hem gözünüze çok gelebilir hem de hazırlaması zahmetli durabilir.Bu ölçüleri yarım hale getirebilirsiniz.Yarım kilo bulgura  600 gr kıyma olabilir.
**Orta kalınlıkta bulgur özellikle yöresel ürünler satan yerlerde varmış.Anneme bende sorduğumda böyle bir yerden aldığını her yerde olmadığını dedi.
***Bu arada Dilek sağ olsun kimin yaptığını çözemedim demiş. Sayesinde açıklamamı düşeyim; benim için zor oldu. Ama köfteyi ben yoğurdum!Annemde çıkan sinir sıkışması nedeniyle bu aralar yapamadığından iş bana kaldı.Yemek onun yemeklerinden ama yapım bu sefer bana ait.

15 yorum:

  1. Adını duyup tatmadığım bir lezzet..
    orta kalınlıkta bulgur tanımını pek anlayamadım:)) ben köftelik ince bulgur ve pilavlık kalın bulgurdan haberdarım..Orta kalınlığı ilk kez senden duydum..Bizim coğrafyada ikisi kullanılır:))
    Yiyenlere afiyet olsun:))
    okudum ama anlayamadım sanırım anneninmi senin mi yaptığını:))
    İkinizinde ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Van'lı bir ablam var. Bunu yapar ama sadece adı benziyor galiba. Kıyma yok, sadece bulgurla top top yapıyor. Sarımsaklı yoğurt ve sosla servis yapıyor.
    Bu arada kaç tane Elazığ'lı tanıdıysam hepsini de çok seviyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım çok lezzetli ve değişik duruyor.

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık çok lezzetli olmalı hem de bereketli sevgiler...
    mutfakta1inci.blogspot.com
    Bloğumun adıyla yorum yazamıyorum sitene nedeni ne olabilir acaba?

    YanıtlaSil
  5. Bende bunun yumurtaya batırılıp kızartılmış haline Yapıştırma diye isim verildiğini duymuştum.. ismi ne olursa olsun tadı güzel oluyor biliyorum :) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Degisiki bir köfte olmus. Denemem lazim,ellerine saglik, sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  7. Bizde de yassı köfte veya kürt köfteside denir,bayılırım bende.. Tadını bilen biri olarak aklım kaldı:)
    afiyet olsun...

    pelin

    YanıtlaSil
  8. Benzeri bir tarifi yapıyorum.Bulgurla reyhan o kadar güzel oluyor ki.İlk yediğimde lezzetine inanamadım.Reyhanın kokusunu iyice çekiyor.Herkese bu tarifi denemelerini tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  9. evet bende pelinden görüp yapmıştım.yassı köfte/kürt köftesi.

    reyhanı sevmiyorum malesef,çok ağır geliyor bana.

    ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. degisik bir köfte olmus,ellerine saglik... bizim damat urfali bizi ziyarete geldiklerinde mutlaka bu köfteyi ona yapmam lazim...
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Arkadasimda yemistim bulgurlu köfte diye isminin Kürt köftesi oldugunu bilmiyordum
    Doguda bilmedigimiz daha ne lezzetli bulgurlu tarifler vardir paylasim icin tesekkürler canim

    YanıtlaSil
  12. Değişik ama görüntü süper eline saglık cnm,bu Ramazan deniycem tarifler çoğaldı. :-)

    YanıtlaSil
  13. Değişik lezzetlere bayılıyorum. Çok değişik geldi hemen deneyeceğm. Köfteye reyhanın verdiği lezzeti merak etmedim desem yalan olur. Yoğuran ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,
    Kurt Koftesini gorunce coook uzun yillar once Canadaya ilk geldigimde tansitigimiz Irak kurtlerinden bir ailede yemistim. Onlarin yaptikalari biraz daha farkliydi fakat cok lezzetliydi. Sanirim Bulgurun giridgi tum yemekler lezzetli oluyor. Cok guzel gorunuyor ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  15. biz bunu devamlı yaparız.yozgat çekerekte çok yapılır.ilk defa başka yerdede yapıldığını duydum.ismi de köfte gliği.glikde deriz.:)

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...