9 Ağustos 2011 Salı

Kürt Köftesi ve 2011 Ramazanın ilk misafirleri


Güzel bir coğrafyada ve de "en"demenin hep bir üstünlük sağladığını ve bu sebeple çok hoşlaşmadığımı düşünsemde baktığımızda "en"leri bol güzel insanların olduğu bir yerde büyümek dünyanın en güzel nimeti ve zenginliği değil mi?
Yukarıya bak başka bir kültür aşağıya in orası ayrı bir hava Ege'ye yol al neşe ile hazırlanmış sağlıklı ve zeytinyağı kokulu sofralar Akdeniz'e in otlarla yayla kültürünün güzel uyumu ve bileşkesi vs vs uzar gider böyle işte bu ülkedeki güzelliğin sofra ile temaşası.
Bundan önce belirttiğim gibi benim ailemde doğu kökenli olup Elazizli ve Zazalar.Yan komşumuz olan Malatya ile ise aslında bazen zıt durup içiçe geçmiş bir kültür ve muhabbet hali var.Hatta yıllar önce Milliyet gazetesinin tır'ı Anadolu'yu turlar iken bu 2 ile aynı zamanda gitmişlerdi ve yanlış hatırlamıyorsam başlık şuydu"Malatya çalışır Elazığ yer"Malatyalıların daha çalışkan olduğu Elazığlıların ise ehl-i keyf olduğundan da o yazıda da bahsediyordu.Ama baktığımızda her biri işte ortak bir kabtan besleniyor eskiçağ'a kadar indiğimizde dahi Malatya ve Elazığ topraklarının ortak noktaları var.
Yazıyı nasıl yazsam diye düşünürken daha devam etsem gidicek uzayacak bir yazı oldu.Bu köfte işte bahsi geçen komşu şehrin köftesi,annemin yıllar önce malatyalı bir arkadaşından aldığı ve reyhanın özellikle lezzetini tanımladığı gerçekten nefis bir lezzet.
Malatyalılar kuru reyhanı çok kullanıyor hakeza bizde de sık kullanılır.Bu köfteye benzer köfteler bulsamda nette tam olarak aynı malzemeleri göremedim eğer bilen çıkarsa bilgilendirirse sevinirim.
Bu arada ismi içinde ısrarla anneme isim bu mu başka adı varmıdır desemde bu dedi amam velakin tekrardan tarifi aldığımız teyzeden öğrenebilirsek öğrenmeye çalışacağım.
Malatyalı başka tanıdığımızda buna benzer yassı bir köfte yapmıştı ama onlar yumurtaya bulayıp kızartmışlardı.Bu sebeple dediğim gibi bilenlerin de bilgilerini merakla bekliyorum!
***
Geçen hafta bu senenin ilk iftar daveti okuldan Tarih&Sosyoloji grubu ile oldu.Bu sene aslında bize bir uyarı mahiyetinde olan "israf"temelli iftarlarımızın sorgulanmasını sağlayan Afrika'daki yaşananlardan sonra,kendimize 2 çeşit yemekle giden bir ramazan ve misafirlerde ise bundan 1-2 şeşit fazla olmasını düşündük.Hatta bu şunu da gösteriyor ki bize hergün yediğimiz nimetlerin dahi sadakası olmak zorunda çünkü o kadar güzel nimetlerle buluşuyoruz ki bunun şükrü nerede diye sorgulanmalı!
O gün tam 14 kişiydik son zamanlarda bulunduğum eğlenceli ve güzel bir sofra&amuhabbet vardı.Buradan tekrardan gelip bizleri de memnun ettikleri için herbirine ayrı ayrı teşekkürler!

Kürt Köftesi:

Malzemeler:
  • 1 kilo orta kalınlıkta bulgur(ne çok ince ne çok kalın)
  • 1,250 gr orta yağlı kıyma
  • 4-5 soğan küçük boy(eğer büyükse 3 tane olmalı)
  • 1 çorba kaşı Tuz
  • 2 çorba kaşığı Kırmızı pul biber
  • 1 su bardağı kuru reyhan
  • Yarım demet maydonoz
  • Ilık su

Hazırlanışı:
  1. Bu malzemeleri suyunu fazla koymadan iyice yoğurun.
  2. Suyu azar azar ekleyin gerektikçe sakın fazla koymayın.
  3. Elinizi suyla ıslatın,yoğurduğunuz ve kıvamını iyice alan köfte hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ardından yassı hale getirin.
  4. Bu yassı hale getirdiğiniz köfteleri ister tereyağında ister sıvıyağda kızartın.
  5. Yalnız tereyağ veya sıvıyağ oranı çok olmayacak et köftesi pişirir gibi ya da ondan biraz daha fazla olabilir yağ oranı.
*Bu arada bu ölçüler kalabalık bir grub içindi bu sebeple hem gözünüze çok gelebilir hem de hazırlaması çok zahmetli olur.Bu sebeple bu ölçüleri yarılayabilirsiniz.Yarım kilo bulgura yarım yada 600 gr kadar olabilir kıyma.
**Orta kalınlıkta bulgur özellikel yöresel ürünler satan yerlerde varmış.Anneme bende sorduğumda böyle bir yerden aldığını her yerde olmadığını dedi.
***Bu arada Dilek sağolsun kimin yaptığını çözemedim demişte sayesinde açıklamamı düşeyim:-)Zor oldu benim için ama ben yoğurdum köfteyi!Annemde çıkan sinir sıkışması nedeniyle artık annem yapamadığından iş bana kaldı.Yemek onun yemeklerinden ama yapım bu sefer bana ait.

15 yorum:

  1. Adını duyup tatmadığım bir lezzet..
    orta kalınlıkta bulgur tanımını pek anlayamadım:)) ben köftelik ince bulgur ve pilavlık kalın bulgurdan haberdarım..Orta kalınlığı ilk kez senden duydum..Bizim coğrafyada ikisi kullanılır:))
    Yiyenlere afiyet olsun:))
    okudum ama anlayamadım sanırım anneninmi senin mi yaptığını:))
    İkinizinde ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Van'lı bir ablam var. Bunu yapar ama sadece adı benziyor galiba. Kıyma yok, sadece bulgurla top top yapıyor. Sarımsaklı yoğurt ve sosla servis yapıyor.
    Bu arada kaç tane Elazığ'lı tanıdıysam hepsini de çok seviyorum :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım çok lezzetli ve değişik duruyor.

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık çok lezzetli olmalı hem de bereketli sevgiler...
    mutfakta1inci.blogspot.com
    Bloğumun adıyla yorum yazamıyorum sitene nedeni ne olabilir acaba?

    YanıtlaSil
  5. Bende bunun yumurtaya batırılıp kızartılmış haline Yapıştırma diye isim verildiğini duymuştum.. ismi ne olursa olsun tadı güzel oluyor biliyorum :) ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Degisiki bir köfte olmus. Denemem lazim,ellerine saglik, sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  7. Bizde de yassı köfte veya kürt köfteside denir,bayılırım bende.. Tadını bilen biri olarak aklım kaldı:)
    afiyet olsun...

    pelin

    YanıtlaSil
  8. Benzeri bir tarifi yapıyorum.Bulgurla reyhan o kadar güzel oluyor ki.İlk yediğimde lezzetine inanamadım.Reyhanın kokusunu iyice çekiyor.Herkese bu tarifi denemelerini tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  9. evet bende pelinden görüp yapmıştım.yassı köfte/kürt köftesi.

    reyhanı sevmiyorum malesef,çok ağır geliyor bana.

    ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. degisik bir köfte olmus,ellerine saglik... bizim damat urfali bizi ziyarete geldiklerinde mutlaka bu köfteyi ona yapmam lazim...
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Arkadasimda yemistim bulgurlu köfte diye isminin Kürt köftesi oldugunu bilmiyordum
    Doguda bilmedigimiz daha ne lezzetli bulgurlu tarifler vardir paylasim icin tesekkürler canim

    YanıtlaSil
  12. Değişik ama görüntü süper eline saglık cnm,bu Ramazan deniycem tarifler çoğaldı. :-)

    YanıtlaSil
  13. Değişik lezzetlere bayılıyorum. Çok değişik geldi hemen deneyeceğm. Köfteye reyhanın verdiği lezzeti merak etmedim desem yalan olur. Yoğuran ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar,
    Kurt Koftesini gorunce coook uzun yillar once Canadaya ilk geldigimde tansitigimiz Irak kurtlerinden bir ailede yemistim. Onlarin yaptikalari biraz daha farkliydi fakat cok lezzetliydi. Sanirim Bulgurun giridgi tum yemekler lezzetli oluyor. Cok guzel gorunuyor ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  15. biz bunu devamlı yaparız.yozgat çekerekte çok yapılır.ilk defa başka yerdede yapıldığını duydum.ismi de köfte gliği.glikde deriz.:)

    YanıtlaSil

Şeftalili Çift Katmanlı Kek

Şeftaliler bitmeden birçok şey yapmalıyız! Evet her yıl özellikle meyveli yapılan lezzetleri düşünüp bir ucundan yakalamayı düşünsem de...