3 Ağustos 2011 Çarşamba

Etimekli Tatlı

Bugüne kadar hiç ölçüsüyle tam tamına bir etimekli tatlı tarifi almadım.İlk bir akrabamızda yemiştik ve ben baya küçüktüm.Akrabamız etimeğin üzerine konan muhallebisini 2 renk yapmıştı muhallebiyi önce beyazken biraz dökmüş sonra da içine kakao ekleyip miksere vurmuş ve öyle dökmüştü.Bunu böyle anlattı diye hatırlıyorum hayal meyal ama ne ölçü ya da ne ekledin vs gibi birşey konuşmadık.Ben ondan sonra denedim birkaç kere ve o zamanlar pek yapılan bir tatlı da değil en azındna bizim çevrede.Neyse ben bir yaptım ikisini de tatlı yaptığım için çok tatlıydı bir yaptım muhallebi katı oldu bir yaptım ortalama tuttu bu seferde öyle 2 renk olsun dedim pek beğenilmedi.Böyle birkaç denemede ısrarlıyken kimseye de sormadım ne akla hizmetse.Bundan sonra bir başka yakınımız sık yaptığı bir tatlıdan bahsedip bunu birde üzerine şanti ekleyerek yaptığını dedi tabi bizim evde en azından önce annem için sorun olan şanti kısmıydı bir kere denemeyle kaldı.Bende ondan sonra muhallebisine karıştırıp denedim ve bir bayramdı yiyen herkes "bunun kreması farklı ne
var"diye sordu.Sonunda bu yaptığım usul uzun zamandır yaptığım bir tarife dönüştü ve benden baya kişi aldı tarifini.Bugün annem içni gene yaparken yayınlasammı acaba derken bunu yazarken buldum kendimi.Ne diyelim hergün yaşadıklarımız kabınızda umarım böyle gülümseten suretler bırakır ve tatlanan ağızlar!
Malzemeler:

1 paket etimek
2 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 litre süt(5 su bardağı dolu dolu)
2 vanilya
4 çorba kaşığı un(tam tepeleme değil orta kararda koydum)
Yarım çay bardağı tozşeker
1 paket krem şanti(toz haliyle)
  • Öncelikle şekeri bir tencereye koyun ve eritin fazla yanmadan da suyunu ekleyin.Ben suyunu yanlışlıkla soğuk koydum sıcak eklerseniz daha rahat olur.
  • Şekeri eridikten sonra kaynamakta olan şerbeti ocaktan alıp 8-10 dakika bekletin.
  • O sırada tencereye sütü,unu ve şekeri ekleyip mhallebiyi pişirin.
  • Muhallebiniz piştikten sonra onuda yaklaşık 6-7 dakika dinlenmeye alıp krem şantiyi toz haline ve vanilyalarını ekleyip yaklaşık 5 dakika mikserden geçirin.
  • Hazır olan kremayı şerbetle ıslattığınız etimeklerin üzerine dökün ve soğumaya bırakın.

21 yorum:

  1. Zeynepciğim hayırlı ramazanlar öncelikle. Etimek tatlısının bende çok hüzünlü bir anısı var.Annemin çok sevdiğim bir arkadaşı çok güzel yapardı bizde her gidişimizde ısrarla ondan isterdik.Çok genç yaşta vefat edince tarifi çok kez denemek istediğimde hep o teyze aklıma gelir vazgeçerim.Ellerine sağlık canım sevgiler...mine (miskokululezzetler)

    YanıtlaSil
  2. o diil de bi daha gelişimde o tabakda bişi yemek istiyorum!benim rengim o!

    beng eçen gün yaptım uzun bir aradan sonra. şerbetini beğenmedim,üzerine kestanili çikolatalı sos yaptım çok ağır oldu. vel hasıl bazen oluyor böyle şeyler.

    hadi ellerine sağlık ıspanak bulamayan kız :P

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik, bende cok severim. Hayirli ramazanlar...

    YanıtlaSil
  4. İftarda sonra ne güzel gider, ellerinize sağlık afiyetle. Hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  5. Bizim de en favori tatlılaarımızdandır kendileri pek severiz ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Zeynepcim benimde uzun zamandır yemediğim bir tatlı,bu ölçülerle mutlaka denemek isterim.. ellerine sağlık... Hayırlı ramazanlar diliyorum...
    öpüyorum.
    pelince

    YanıtlaSil
  7. Ben her etimek tatlısı gördüğümde "Acaba ben ne zaman ekliycem?" der geçerim:)

    YanıtlaSil
  8. Mine'ciğim inşallah Allah ferahlık verir..
    ***
    Papatya tamam söz tabak ve içine giricek türlü mamalar seni bekler:-)
    ***
    Nesrin;çok teşekkürler!
    ***
    Nilgün evet iftardan sonra öyle güzel gitti ki akşam bitti!:-)
    ***
    Kendimce;
    Ben hani gerek yoktur herkes biliyor derken tarif çok isteyince tanıdıklar bari yazayım dedim:-)
    ***
    Pelin;
    denemeni tavsiye ederim hafif oluyor üzerindeki kremaya bir keer şeker eklememiştim gene oldu ama yarım çay bardağı gene de o tatsızlığı bir kırar şantiyle diyerekten koymuştum.
    ***
    Durumutfak;
    sende eklemelisin es geçme derim!

    YanıtlaSil
  9. Çok severim bir de karamelliyse eğer bayılırım. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. elınıeze saglık cok guzel gozukuyor...

    YanıtlaSil
  11. ellerinize saglik tatli icin vazgecilmez tatlilarimizdan biriside etimek, bende cok severim ozellikle yazlari sutlusu cok hafif oluyo.
    Hayirli Ramazanlar

    YanıtlaSil
  12. Bende çok severim bu tatlıyı bende de bir çok tarifi var:)))

    YanıtlaSil
  13. Zeynebim ellerine sağlık...
    Ben tatlı delisi olduğum için görünce dayanamıyorum Allahtan beni frenleyen tatlıyı min.ölçüde tüken bir adamla yaşıyorum:))
    yoksa kim tutar beni...
    uzun süredir yapmıyorum bu şahane tatlısı bende üzerine şanti kullananlardanım:))
    hayırlı ramazanlar bu arada

    YanıtlaSil
  14. zeynebim, böyle böyle insan güzel olanı buluyor sonra hiç vazgeçemiyor. İyi olmuş deneme yanılma olayı :)

    Ellerine sağlık. Ben bayılırım etimek tatlısına. Dünyadaki en leziz tatlılardan biri benim çin ve bence ramazanda klasiktir. Hem şerbetli hem sütlü :)

    Öperim yanaklarından

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. bu etimekli tatlıyı ne çok severim.. tüm tepsiyi yeyebilirim nerdeyse :) ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  16. bwn şerbetinden birazalıp ayrı yerde karamelize edip tekrar şerbete katıyorum

    karamelli etimek tatlısı oluyor :)

    eline sağlık

    YanıtlaSil
  17. Güzel hafif bir tatli biz de sevdik, ellerine saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Kuzum ellerine saglık...tuzlu kurabiyeyede bayıldım ayrıca..sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Sabır galip gelmiş :)) Ellerine sağlık Zeynep'ciğim, çok leziz görünüyor.

    Betül-yemekkutusu

    YanıtlaSil
  20. Annemde çok sever bu tatlıyı,en çok onun için hazırlarım bol fındıklı :)ellerine sağlık cnm bende bu sefer seninki gibi deneyeyim

    YanıtlaSil
  21. selamun aleyküm hanım ablalar :) Teyzemlere gittim kuzenlerim muhasebeciler çalışıyorlar e bir de oruçlular beni aradılar kübişş bir şeyler yapsana diye ben de takipçisi olduğum mutfak havlusuna selam ettim ve bu hepimizin bildiği tatlıyı Zeynep hoca dokunuşuyla yapıverdim koca tepsi bir gecede bitti ve herkesin söylediği'' yok böyle bir şeyyyyy :'' Afiyet olsun şimdiden tüm hamaratlarımıza ve onların sevimli lezzet tadıcılarına :) (Kübra Akgün'' ayıptır demesi Zeynep ablayla kuzeniz de'' )

    YanıtlaSil

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...