7 Şubat 2010 Pazar

Yoğurt Tatlısı ve Memleketten Gelen Teyze

Yıllar önce büyük teyzem İstanbul'da iken bize bir haftasonu geldiğinde bu tatlıyı yapmıştım çok beğenmişti.Birkaç senedir memlekette ikamet ediyor.Geçtiğimiz günlerde buraya bir süreliğine geldiklerinde bizede geldiler.Annemler onların bulunduğu tarafa geçmişti.Yoldan aradı annem diyor ki geliyoruz arada da teyzemin sesi geliyor en güzel tatlını ve en güzel yemeğini yap geliyoruz diye.O günde aksilik zerre vaktim yok ciddi ciddi ecnebice çalışmasının arasında kalmışım:)Neyse sonra aklıma geldi bu tatlı,hemen yaptım çokta makbule geçmiş.Ben akşamüstü bir ara dışardayım geçtiğimiz pazartesi günüydü geldikleri gün(1.02.2010)akşam bir geldim tatlıyı yiyorlardı çok çok beğenmişler.Ertesi güne de tatlı kaldı.Annemlerin dayı kızına ve çok yakın arkadaşına da nasip oldu,çok beğendiler tarif istediler.Bu tatlıya benzer bir tatlım daha vardı önceden,onu çok ufakken bir dergidenmi ne almıştım sonra Portakal Ağacında görünce bu tatlıyı bunu da denedim ve çok memnun kaldım.Buradan çok çok teşekkür ediyorum Portakal Ağacı-Hatice 'ye..

Malzemeler:

3 adet yumurta
1 çay bardağı tozşeker
3 çay bardağı yoğurt
50 gr eritilmiş margarin(margarin yerine 1 çorba kaşığı tereyağ kullandım)
3 çay bardağı un(Unu 2 çay bardağı ekledim)
3 çay bardağı irmik
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Üzeri için:

Hindistan cevizi

Şerbet için:

4 su bardağı toz şeker(Ben şekerini azalttım.3 su bardağı ekliyorum,tatsız olmuyor)
4,5 su bardağı su

Hazırlanışı:

1)Şerbet için şeker, su ve limonu kaynatın.Kıvamına gelince şerbetin içinden limonu çıkarın,şerbeti soğutun. 2)Yumurtaları çırpma kabına alıp,şeker ile birlikte beyazlaşana kadar çırpın.
3)Yoğurdu ve margarini ekleyip karıştırın.
4)Un, irmik, kabartma tozları ve vanilyayı ekleyip düşük hızda iyice karıştırın.
5)Yağlanmış ve çok az şeker serpilmiş dikdörtgen bir borcama hamuru boşaltın.Önceden ısıtılmış 200C fırında her tarafı iyice kızarana kadar pişirin.(son birkaç dakika 150C'de pişirebilirsiniz.)
6)Fırından çıkarıp üzerine şerbetini dökün.Şerbeti çekene kadar bekleyip hindistan cevizi ile süsleyin.

11 yorum:

  1. aferim akıllı kız ol hep böyle:P

    aslında yoğurt tatlısını pek sevmem ama canım çekti yahu:)

    ellerine sağlık tatlım:)

    YanıtlaSil
  2. Tatlını görünce uzun süredir yoğurt tatlısı yapmadığımı farkettim. Canım çekti hemen bende yapayım. Ellerine sağlık canım çok güzel olmuş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. COK GUZEL GORUNUYOR ELLERINE SAGLIK
    GORUNTU COK GUZEL AKSAMA TATLI HAZIRLAYACAKTIM CANIM TARIFINI ALDIM...SEVGILER

    YanıtlaSil
  4. Ben çok severim yoğurt tatlısını :))
    elelrine sağlık canım,vakitsizlikte kurtarıcı bir tatlı, o pişerken başka işler de yapılabiliniyor.
    Afiyet olmuş,kimlere nasip olmuş bak kısmatli tatlı :)))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ne çok severim,bir çatal alıyorum bitmeden :)

    YanıtlaSil
  6. oohhh be bende bu akşam tatlı ne yapsam diye düşünüp duruyordum hemen bu tatlıyı fırına atmaya gidiyorum iyiki aklıma getirdin arkadaşım ellerine sağlık bakınca insanın uzanıp alıveresi geliyor:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Zeynep'ciğim,
    Ne çok sever ve ne çok yapardım birzamanlar. Özellikle de baklavalık yufka açmayı beceremediğimden bayramlarda kurtarıcı tatlım olurdu hep. Ama artık yaş ilerledikçe böyle şerbetli tatlılardan hep uzak duruyorum. Çocuklarda pek sevmediklerinden ne zamandır yapmıyorum.
    Ellerine sağlık, öylesine güzel duruyor ki, yutkunuyorum.

    Pürmüzü sormuşsun bana. El meşalesi de denen bu alet krem brülenin üzerindeki şekeri yakmakta kullanılıyor. Alet gaz ile çalışıyor ve ateş çıkarmadan alevi ile şekeri,mereng ile yapılan pastalarda da merengi yakıyor.Hoş bir görünüm veriyor.
    Pürmüz yerine fırının üst ızgarasında da olabiliyor bu dediklerim.
    Umarım yeterince aydınlatabilmişimdir seni. Fotoğrafını bulabilirsem sana gönderirim.
    Güzel bir hafta diliyor sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık canım aifyetler olsunn sağlıkla kalın..

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,
    harika bir tatli olmus, ellerinize saglik.
    Yiyenlerede afiyet olsun.
    Paylasim icin tesekkürler....
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık canım
    nefissss göünüyor nefiss
    sevgi dolu öpücükler

    YanıtlaSil
  11. Bayramda bu tatlıdan yaptım kardeşi olarak zeynep sultanın eline su dökemesemde bende azcık maharetliyim sanırım tatlımı yiyen hayran kaldı tadına:) bi üç beş sene daha çalışırsam oldu bu iş ! :)

    YanıtlaSil

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...