22 Mart 2008 Cumartesi

Çorbasız olmaz!--Çorba Etkinliği/32

Tam benlik bir etkinlik!

Demiştim bu etkinliği görünce bir sürü fikir gelmişti aklıma,bir yandanda nasıl olur diye düşündüm.
Öncelikle benim için süper bir etkinliğin sahibi olan Lama’ya teşekkürlerimi iletiyorum ve kolaylıklar diliyorum.

Açıkçası çorbalar genelde annemden sorulur ama genede onları fotoğraflamaya bile bazen vaktim olmuyor,unutuyorum yorgunluktan.
Yöresel bir çorbada niyetimde vardı ama bir türlü olmadı fotoğraflamam neyse başka sefere kısmet diyelim..

Ve bu 2 güzel çorbaya girizgah yapalım.
Açıkçası bir tanesi benim bir aralar yanına bile yanaşmak istemediğim(lezzeti güzel,mesafenin nedeni maydonozdu:)) ama şimdi yavaş yavaş ısındığım bir çeşit,diğeri ise annem(tarifi dergiden alıp)yaptığından beri favorim.
Açıkçası o dergiden bir sürü tarif dikkatimi çekti ama bu çorba gözümden kaçmış.
Neyse Sözü uzatmadan tariflere geçeyim hemen..
Ispanak sapı çorbası:

Malzemeler:

Yarım kilo ıspanak sapı
2 adet patates
2 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı margarin(annem tereyağ kullanmış)
4-5 su bardağı sıcak su
1 adet limonun suyu
4 adet sarımsak
Tuz,nane

Yapılışı:

Ispanak saplarını iyice yıkayıp ince ince kıyın.
Patates ve havusu temizleyip,küp küp doğrayın.
Soğanı doğrayıp,bir tencerede salça ve margarinle beraber kavurun.
Üzerine doğranmış patates ve havucu ekleyin.
Hemen ardından 4-5 bardak sıcak su katıp,5 dakika sabzeleri haşlayın.
Tuzunu ayarlayın.
Sonrasında ıspanak saplarını ekleyip,10 dakika daha pişmeye bırakın.
Servis yapmadan önce,sarımsağı dövüp limon suyu ve nane ile karıştırın ve çorbaya ilave edin.Sıcak servis yapın.

**ıspanak sapı çorbası tarifi,sofra dergisinden alınmıştır.
Maydonoz çorbası:

Malzemeler:

2 bağ maydonoz
Bir adet soğan
1 çay bardağı bulgur
2 kaşık tereyağı
Sıvıyağ
1 Limon
Pulbiber
Tuz
su

Yapılışı:

Soğanı yağla kavurun.
Pembeleşince biberi de atın,sonra istediğiniz ölçüde(annemin deyimiyle göz kararı)suyu koyun.
Su kaynadıktan sonra doğranmış maydonozunuzu de ekleyin,maydonoz piştikten sonra bulgurunuzu da içine atın.
Bulgurla birlikte 1-2 taşım kaynattıktan sonra tuzunuzu ve limon suyunuzu ekleyin.
Bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.

Not:kemik suyuylada yapılabiliyormuş,annemin tavsiyesi.

10 Mart 2008 Pazartesi

Urfa biberli+Mahlepli poğaça/Çay saati 18

Poğaçanın yayını için yazıyı önceden hazırlamıştım(malum vakit yokluğu)sonra arada çay saati etkinliği daveti geldi sevgili Ayşegülden sağolsun.Ayşegülcüm sana kolay gelsin,davetin için çok teşekkürler tekrardan.
Balkona gittim patates almaya sabahta erkenden uyanmışım ders çalışmış vakit ayarlamışım patatesli omlete,balkona bir gittimki 4-5 tane ufak patates kalmış yani omlete veda.
Omlet yapmadan önce şöyle küçük bir tepsi poğaça olsa demiştim ama bırak Zeynep omlet yap zaman kaybetme dedim ama omlette yapamayınca geldim mutfağa hemen karıştırma kabını çıkardım dolabı açtım ne yapsam.
Annemin mayalı poğaçasına ne vakit var nede evde süt kalmış ee ne yapsam derken yoğurdu hemen çıkardım sonra içine biber,mahlep,yumurta ve birkaç şey daha derken bu güzelim poğaçalar oldu gene karıştırdık bir şeyler.
Aslında bu poğaçayı yapmamın esas nedeni anneannemken o ise poğaçalar pişerken fonda “ne gerek vardı şimdi kahvaltılıkta yeterdi”diyordu.
Canı sağolsun mis gibi yedik,eğlenceli güzel bir cumartesi kabımıza bıraktık oda yeter..


Urfa biberli+Mahlepli poğaça

Malzemeler:

1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı urfa biberi
2 tatlı kaşığı mahlep
2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İç malzemesi:

Peynir ve maydonoz

Yapılışı:

Un hariç bütün malzemeleri önce bir karıştırın,sonra yavaş yavaş unu da ekleyin ve yoğurun.
kıvamına gelincede ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde düzleştirin sonrada arasına peynirli harcınızdan koyun ve kapatın.
Üzerinede yumurta sarısı sürüp çörekotuyla süsleyin(hatta biberlede süslenebilir içine bir tatlı kaşığı konur o zamanda,nasıl isterseniz yani acıya dayanıklılıkla ilgili ya birazda)ve önceden ısıtılmış fırına verin.

7 Mart 2008 Cuma

Sakin ve neşeli 2 cumartesi

İlk sofra annem ve kardeşimle birlikte kahvaltı ettiğimiz özene bezene hazırlanan bir sofra ve gazetelerle azda olsa vakit geçirebildiğim sakin güzel bir cumartesiden.. urfa biberli+mahlepli poğaça İkincisi ise tontonumuzla ettiğimiz kahvaltıdan hatta o gün onun için bu poğaçaları yapmaya başladığımda anneannem boşver kahvaltılık olsun yeter dedi.Anneannemin bu söyleyişlerine rağmen(uzun aralıklarla hatta bazen hiç giremediğim)mutfağa hemen girip bir şeyleri karıştırdım ve beğenilen bir lezzet çıktı ortaya yakın tarihte onuda yayınlarım inşAllah..

1 Mart 2008 Cumartesi

Frambuaz+beyaz çikolata+ahududulu-çilekli pasta/Çay Saati--16


Biliyorum uzun bir isim oldu ama ne yapayım belli bir tarife göre değilde kendi karışımlarıma binaen yaptım pasta keki ise yengemin yıllar önce bana verdiği tarif hala şaşmadım aynı tarifteyim:)
Amma velakin asıl önemlisi bu haftaki çay saati etkinliğine devat edilmem Papatya68’in evsahipliğinde ve benide sağolsun davet etmiş buradan çok ama çok teşekkür ediyorum daveti için ve kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler:

Keki için:

6 yumurta
6 kahve fincanı şeker
5,5 kahve fincanı un
3 vanilya

Ara kreması:

3 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
1,5 çay bardağı şeker
1 su bardağı beyaz çikolata(ben beyaz damla çikolata kullandım)
Arasına frambuaz


Keki ıslatmak için:

Su
Süt ve ahududu reçeli
Miktar vermiyorum göz kararı,nasıl isterseniz.

Üst kreması:

1 paket dr.oetker ahududulu-çilekli pasta kreması
Süslemek için şekerler

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri iyice çırpın(krema kıvamına)hafif beyazlaşana kadar,sonra unu ve vanilyaları ekleyin ve iyice karışınca ortalama bir pasta ebadına denk düşen ister kelepçeli kalıp ister küçük tepsiye dökün ve fırına verin.
Ara keması içinde sütü,unu,şekeri karıştırın ve ocağa koyun kaynamaya başlayınca bir iki taşım kaynatın ocaktan alın şöyle 5-10 dakika kadar biraz ılınmaya bırakın sonrada çikolataları ekleyip mikserle karıştırın ve(tam bir soğuma değilde hafif ılık olabilir)soğumaya bırakın.
Bu arada pişen keki fırından alın ortasından(ılıkken)ikiye bölün sonrada ıslatmak için sütü,suyu ve reçeli karıştırıp iki parçaya pay edin.
ılınmaya bıraktığımız kremayı kekin alt tabanına çoğunu yayın,frambuazları koyun ve kremadan biraz ayrıdığınızıda üstünüze kapatacağınız kısmına sürün ve diğerinin üstüne kapatın.
Pasta kremasınıda paketin üzerindekine göre hazırlayıp güzelce pastanızın her tarafına sıvayın ve istediğiniz şekerlemelerle yada sadece şanti torbasıyla istediğiniz şekillerde süsleyin.

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...