24 Ağustos 2008 Pazar

Ayranlı Çorba

köklerden gelen bir damak tadımıdır yada alışkanlık mıdır bilmem ama bizler için vazgeçilmez tatlardan biridir ayranlı çorba ve yapıldığında da çok çok hızlı şekilde tüketilir,sevilir hele de şu sıcak günlerde..
buğdaya önem vermişler bizimkiler,muhakkak ki daha da önemli lezzetler ve önem verenler vardır ama şu yoğurtla karıştırılmışının bile 3-4 çeşidi var,zamanla aktaracağım inşAllah,yoğurtla pişmiş halini sıcak çorba yapan,yemek yapan,böyle soğuk ayranlı çorba yapan var da var yani..

belki de zamanında kısıtlı imkanlar onlara ellerindekinden lezzeti farklı ama malzemeleri üç aşağı beş yukarı aynı olan yiyecekleri yapabilme imkanı sağladığındandır kimbilir,iyiki öyle olmuş bizlere o tavırlarıyla ayna olmuşlar ardımıza bakabildiğimizde birilerinin mücadele edip neler yapabildiğini hissedebildiğimiz zamanlar var diyoruz her ne kadar bazen canlı olarak yetişemesekte onalrın yaşadıklarını dinlemek bile elimizdeki bolluğun kıymetini anlamamış içni yeter de artar bile..
konu nerden nereye geldi ama iyiki de geldi çünkü buğday diye gelip geçilen nimet su gibi birşey,su kadar olmasa da diye birşey diyemiyeceğim çünkü yaşamda her zerrenin kendine ait bir yeri var ne fazla ne eksik herşey o denli uyumlu bu yüzden elimizdekilerin yerlerini oynatmayaalım onları kaybetmemek için kıymet bilelim...
***
Ayranlı Çorba

yarım kilo aşurelik buğday
1 kilo yoğurt+yoğurt
taze nane
su
tuz

Hazırlanışı:

buğdayı ayıklayıp yıkayın,pişirmek için bir tencereye koyun.
göz kararı su ekleyin,yaklaşık buğdayın üzerini bir parmak geçecek kadar,sonrasında suyunu çektikçe(pişmemişse eğer)az az su ekleyin,biraz pişmeye durduğunda 1 kilo yoğurdu ayrı bir yerde iyice çırpın ve yavaş yavaş karıştıra karıştıra buğdayın içine yoğurdu ekleyin.
yoğurtla bir güzel pişen buğdayı soğumaya bırakın.
sonra içinden istediğiniz kadar kaseye alın ve göz kararı yoğurt ekleyin isteğinize göre,bir tutam da taze nane doğrayın içine,çok az da sulandırın ve tuzunuda ekleyince çorbanız hazırdır.

22 yorum:

  1. Gerçekten yaz için okadar vazgeçilmezimizkii.
    hele o buğdayların ağızda tek tek hissedilmesine bayılırımm :))))
    ellere kollara sağlıkkk
    svglr NuNu

    YanıtlaSil
  2. benimde bu yaz vazgeçilmezlerimdendi ayran aşı.
    ama bu pişirilen tarifler ilginç geliyor nedense:) önce pişir sonra sağot filan:)

    ama enfes görünüyor,ellerinize sağlık efenim:)

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım bende bu çorbaya... Biz soğuk çorba deriz... Bir de varsa nohut ekleriz... Sizinki de nefis görünüyor... Taze nane de çok yakışmış...

    Yapanın ellerine sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Çorba muhteşemm yazın da pek güzel olur ellerine sağlık!!!

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  5. Bizim memlekette de sık sık yapılır ama buğdayl adeğil mısır yarması ile..Birde içine fasulye konulur sonrada gidip gelip yenilir..))

    Senin yaptığında çok değişik ve tam benlik olmuş..İçinde fasulye yok ya!!Ellerine sağlık canım..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. öncelikle herkese yorumları için çok teşekkür ederim,değerli fikirlerini paylaştıkları için ve de coğrafyamızdaki zenginliğin sadece bir çorbada bile farklı farklı göstergesini sundukları için..

    yalnız fasulyeli olan ilginçmiş,nohutla ise sıcak olanını yemiştim soğuğunu da ilk defa duydum muhakkak hepsi ayrı güzeldir.

    YanıtlaSil
  7. Canım , ellerine sağlık, yazın hem serinletici hem besleyici...sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Ayranlı çorbayı çok severim. helede taze mısırlı, herzamanda yaparım.
    senin çorbada çok güzel olmuş ellerine sağlık.görüşmek üzere...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Harika olmus, ellerine saglik. Cok istah acici olmus, nefis.

    Sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  10. öyle canım çekti ki...
    ellerine sağlık canım nefis olmuş.

    sevgiler,öpücükler

    YanıtlaSil
  11. Yöresel yemekler yapan bir restoranda içmiştim bu ayran aşını. Yapma hevesiyle gidip hemen yarma denilen buğdaydan aldım ama hala kavanozda beni bekliyorlar. Bu güzel görüntü ve tariften sonra birde evde yapmayı denesem ne hoş olucak. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Köklerimiz lafına kesinlikle katılıyorum..ben bu çorbayı içtiğimde ayrı bir tat alıyorum..canım anneannecim de harika yapardı..
    inan şu an canım istedi arkadaşım, sevgiyle kal,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Annem cok yapardi yazlari,ben hic denemedim ama cok severim serinletici bir corba.
    tatilde urfada yemistim nefisti,kaldiysa bir kase alsam .
    Ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  14. Zeynep'ciğim,

    Teşekkür ederim. Biraz tatil yapıp geldim.
    Ne güzel anlatmışsın. u arada annenin de ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  15. Çok duydum ama hiç denemedim
    sanırım soğuk yenildiği için bir ön yargım var:)
    ellerinize sağlık

    sevgiyle kal
    Zeynepcim
    Çok mutlu oldum çokkk

    YanıtlaSil
  16. merhaba bu çorbayı komşum getirdiğinde tatmıştım ve çok beğenmiştim ama kendim yapmadım bizi evdekiler pek sevmiyor komşuma yapınca gene getirmesini rica ettim inşallah getirir
    marmaristen sevgiler

    YanıtlaSil
  17. özellikle sıcak günlere çok uyumlu bir çora. ben hiç yapmadım ama kayınvalidem sık sık yapar, bize de gönderir. İskenderunlu olan eşimin ailesi bu çorbaya inteble diyor.
    ellerine sağlık,iyi haftasonları

    YanıtlaSil
  18. ben bu lezzetle eşimle evlendikten sonra tanıştım..bi dahada vazgeçemiyorum..çok sevdim..canım seninde ellerine sağlık nefis görünüyor..kayınvalidemde içine fasülye katar.ama ben sadesini daha çok seviyorum..


    bu arada beyaz damla çikolata için nüansa gittim ama kalmamıştı..bütün pasta mal. dükkanlarına baktım yoktu:(
    çok üzüldüm..alamadan geldim.en kısa zamanda yine gitmek istiyorum inşallah..kurabiyeni gördükçe aklıma geliyor..:)

    sevgiler cnm.

    YanıtlaSil
  19. Harika bir corba ellerine saglik,ramazanda denerim:)
    Hele altta ki kurabiyelere bayildim onlar icinde eline saglik canim.
    Hayirli ramazanlar diliyorum.

    sevgilerimle,serap.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba arkadaşım..Çorba nefis görünüyor..Her ne kadar Erzurum'la özleşsede her yörede yapılıyor değilmi..
    Bende çok seviyorum hele piştikten sonra en son Erzurum'da aşotu dedikleri bir ot var onu katıyorlar..Nefis bir tat veriyor çorbaya..
    Şimdi sizin tabağı alsam yesem ne güzel olurdu..Ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Ayranlı çorba çok güzel görünüyor. Hele birde budağlı olunca şahane ellerine sağlık.
    http://tazenane.blogspot.com

    YanıtlaSil

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...