5 Ekim 2012 Cuma

Gündoğumu Poğaçası

Sabahları erkenden kalkıp birçok işi yapmayı ne de çok özlemişim!
İnsan sabahın o güzel saatiyle uyandığında güneşin doğmasıyla üzerinden ataleti attığında ne güzel rahatlıyor..Ki benim geç vaktim 8 vs dir.Gündoğumunu poğaça yoğurarak da karşılayınca bir ferahlıyor bir ferahlıyor:-)
Bu hafta bir poğaça ve bir de zeytinli açma ile sabahın bereketini başlattım bakalım yarın sabah ne olur..
Hem kurabiye hem de poğaça isteyen biri için çok ideal bir lezzet oldu.Birkaç blogda bu şekilde mayasız,kabartam tozsuz gördüm ama çoğunlukla süttü benim gördüklerim ben de evde sütün olmayışından yola çıkarak soda ekledim.Aslında yaparken blogda yayınlayacak bir tarif diye değil ilk deneme ve sonraki denemelerden sonra eklenecek yeni bir tarif olarak düşünürken yedikçe yiyesi getiren bir tada sahip olduğunu hissettiğimde bir baktım ki makineyi kapmış bu fotoğrafları çekiyordum!Birde ismini bir anda koydum madem bu hafta günleri bu şekilde çok yakaladık e bari ismi içindekiler başlıklı bir isim olacağına şöyle uygun olsun dedim.
Kesinlikle,ısrarla bu tarifi denemenizi ve o güzel yorumlarınızı bekliyorum,belki beğenmeyen olabilir farklı fikir getiren olabilir,hepsine açığım.
Tereyağ ucundan biraz kullanılmıştı benim yaklaşık 30-40 gr eksikti bu da çok büyük bir değişiklik değil malzeme açısından.Kullandığım kırmızı biber büyüktü ama dilerseniz 2 tane kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
  • 1 paket margarin ya da tereyağ(bizim ev malum sadece tereyağ tüketiliyor bu sebeple ben tereyağ kullandım)
  • 1 şişe soda
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yumurta(akı hamurun içine sarısı üzerine sürülecek)
  • Aldığı kadar un
İç malzemesi
  • Sucuk(küçük kangal parmak sucukların bir parçasını kullandım)
  • Kırmızı Biber
  • Kaşar peynir
Haızırlanışı:
  1. Oda ısısında yumuşamış yağın üzerine sodayı dökün.Ardından tuz ve şekeri ekledikten sonra elinizle bir karıştırıp azar azar unu ekleyin.
  2. Hamur hafif yumuşak  ve de elinize çok yapışmayacak bir kıvama gelince un eklemeyi bırakın.Ardından yarım saat kadar hamuru dinlendirmeye bırakın.
  3. İç harcı için sucuğu minik minik doğrayın,kırmızı biberi de minik minik doğrayın ve yağsız bir şekilde teflon tavada yüksek ateşte 3-4 dakika pişirin.Çok pişmesin sucuk hafif yapını bırakıp kavrulmaya durduğu gibi kapatıp soğumaya bırakın.
  4. Soğuğa yakın ılınmaya duran sucuklu harca minik minik doğranmış kaşar peynirini de ekleyip tavanın içinde birbirine karıştırın.Bu şekilde peyniri tavada karıştırınca sucuğun yağı peynire geçmiş oluyor ve poğaçanın içinde lezzetini belli ediyor.
  5. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde poğaçalar alıp içine malzemenizden koyduktan sonra ister yuvarlak ister klasik poğaça şeklinde yapıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  6. Son olarak yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verin.

21 yorum:

  1. Sabah erken kalkmak insanı daha dinç yapıyor. Daha zinde hissediyorum ben de. Hele hamur yoğurmak varsa işin ucunda :) daha keyifli. Soda ile kek yapıldığını biliyordum ama poğaçayı ilk kez gördüm. Yumuşak oluyor mu hamuru? Maya kullanamayanlar için güzel bir alternatif daha olur böylece.

    YanıtlaSil
  2. Sabah erken kalkıp bir şeyler pişirmek valla özendim yarın sabah yapacağım Zeynepciğim resimlerle özellikle kırmızılarla pek bir şirin ve lezzetli görünüyor ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğine çok ama çok sevindim:-)
      Kirmiziyi ne denli sevdigimi bu blogda az biraz gezen anliyordur herhal,sodali vs herkese ilginc geliyor anladigim kadariyla ben 1 sise ile yaptim gevrekligini cok sevdim hatta bu sabah isittim ayni hafif gevreklik vardi ama ilk firindan cikinca (benim icin)neffisti:-)

      Sil
  3. Ben de bu sıralar acayip bir uykusuzluk ve baş ağrısı içindeyim. Sabah erken kalkmayı seviyorum ama 5'de de değil!!! Bugün nasıl geçecek bilmem.
    Ama özellikle haftasonlarında erkenden kalkıp kahvaltı hazırlamak büyük zevk, tabii bu kadar telaşelisi beni birazcık kasar ama görünüşü o kadar içtah açıcı ki annemler geldiğinde deniyeyim diyorum...
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayda ben cocukluktan beri boyleyim uykudan haz etmem:)
      Allah yardimcin olsun diyorum ..
      Tamam sen de sakince halleyle islerini,hamuru vs basit bu poğaçanın hic zorlamaz emin ol.gevrek gevrek oluyor.

      Sil
  4. Keşke bizim evdede sizin gibi erken kalkıp poğaça yapan biri olsa:))nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Sabah erken kalkmak, daha günün yarısına bile gelmeden bir sürü şey yapmak inanılmaz bir mutluluk.. Çok seviyorum bende güne erken başlamayı..
    Tarifinizi çok beğendim, kırmızı biberli poğaça hiç denemedim. En kısa zamanda bir kahvaltıda deneyeceğim inşallah..
    Sunumunuza da bayıldım :) Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. bende erken kalkanlardanim... günü böylece daha güzel degerlendirmis oluyoruz...
    tiroler kekin hikayesini sormusun, hikayesini tam olarak bilmiyorum... tirol avusturyada bir sehirin adi ve bol cikolata ve badem olan bir kek, hemen bayatlamaz bir kac gün ayni tazeligini koruyor... gerci o kadar dayanmiyor en gec ikinci gün kek midelerde yerini buluyor ;-)...
    sevgilerimle sevim

    YanıtlaSil
  7. erken kalkmak bereket getirio ,keske uzerimize gun dogmadan kalksak da boyle pogacalar yapsak:)))

    YanıtlaSil
  8. Ben de bir iki sene oncesine kadar erkenden kalkar hamur mayalardim. Yaslaniyorum, hemen yoruluyorum, tembellik geldi coktu uzerime. Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  9. Sodalı poğaça duydum ama hiç denemedim. Tereyağ da varsa böyle kıyır kıyır bir tad oluşuyordur eminim :)

    YanıtlaSil
  10. bende 6 olmadan kalkanlardanım bildim bileli..

    sabahı- günü -sakinliği yaşamak gibisi yok..

    birde şu masada olsaymışım.....

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık hıyır hıyır olmuştur:) afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  12. Adı çok güzel :)

    Ellerine sağlık, tereyağı nasıl güzel lezzet vermiştir..

    YanıtlaSil
  13. Selam bugun blogunuzla tanıştım cok keyf aldım bende mutfak delisi biri olarak cok hoşuma gitti yorumlarinizla ayrı bir keyf aldım sevgiler

    YanıtlaSil
  14. 150 TL ödüllü Yemek Tarifi Yarışmamıza bekleriz.

    Güzel paylaşım teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel görünüyor tairfleriniz bloğunuz.Ellerinie sağlık

    YanıtlaSil
  16. ne kadar ferah burası, içim açıldı:)

    ve inşallah dileğiniz gerçekleşsin diyeyim, yorumlara cevap yazamaz oldum, buraya yazmak istedim ben de..

    YanıtlaSil
  17. Zeynep hatun şimdi bu tarifi deneyeceğim. Sonucu sana fotoğrafla bildiririm. Anlayışlı ve Dürüst arkadaşın Esra :)

    YanıtlaSil
  18. Listeye ekledim canım..Kabartma tozu ve maya olmayışı ilginç gerçekten.Orjinal adı da bumudur bu mubareğin..:)

    Hayırlı cumalar ,sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Denedim canım, epey oldu aslında bir ara ekleyeyim..:)

    sevgiler

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...