14 Ekim 2012 Pazar

Karnıyarık yiyelim!

Yine yeniden bir pazar günü
ben yeniden 1 hafta kadar ara verdim
yakın zamanda yeniden 1 hafta kadar olmayacağım(yurtdışı gezisi)
yine mutfaktan kek kokusu geliyor
ben kış havasını bekliyorum
annem yazın son demlerinden mütevellit karnıyarık yapacağım diyip benim gibi karnıyarık seven birini mutlu ediyor..
İşte böyle gidiyor günlerimizden biri,birkaçı vs vs.
Karnıyarık benim sevdiğim yemeklerden ama annem yıllarca kızartma işin içinde olmasından mütevellit sık yapmazdı.Son senelerde biraz fazlalaştırdı bu şekilde yaptığınden beri,çünkü yağ fazla çekmiyor o sebeple hafif de oluyor.Hatta güzel bir anım da var,İngiltereye giderken THY de verilen yemek karnıyarıkdı,çok gülmüştüm yemeği yerken tam bize göre bir uğurlama oldu demiştim içimden.Bu sene ikince kez yedik herhal son bir kez daha annemin yapması mümkündür.Birde bu yemeği de ilk defa tam teşekküllü ben de bloga yazmak vesilesi ile öğrendim.Yine çıktı bilmediğim birşey:-)
Bu arada annem üzerlerine koyacağı biberleri kızartmayı unutunca çiğden koymuş bu seferlik ve isteyen olursa böyle de koyabilir diye ekledi.
Yapacaklara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.

Malzemeler:
  • 10-11 ufak boy patlıcan
  • Kızartmak için yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım kilo kıyma(yağsız dana olacakmış ki zaten annem mahalle kasabımıza "karnıyarık için olacak demiş"bir de bir kere çekilecekmiş.)
  • Yarım demet maydonoz
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • 2 büyük boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 4-5 adet domates
  • Sivri biber
  • Tuz
Hazırlanışı:
  1. Bir tavaya kızartmak için yağı alın ve altını açıp kızdırın.Patlıcanları alacalı soyup ortasından bir bıçak ile az kesin ve kızgın yağda,altı hızlı açık şekilde çevirerek hafif kızartın.
  2. Kızaran patlıcanları hemen bir kevgire alın ve üzerinden soğuk su gezdirip süzülmeye bırakın.Patlıcanların kızardığı yağda her bir patlıcan için bir adet biber kızartın.
  3. Patlıcanlar bir kenarda beklerken de iç malzemesini hazırlayın.
  4. İç malzeme için soğanı,sarımsağı yemeklik doğrayıp az sıvıyağda biraz kavurun.Pembeleşmeye durunca kıymayı ekleyip onu da kavurun.Bu 3 malzeme kavrulduktan sonra soyulmuş,minik minik doğranmış domatesleri de ekleyip karıştırın ve kapağını kapatıp kısık ateşte hafif pişmesini sağlayın.
  5. Pişen harcın altını kapatın,ince kıyılmış maydonuzu,tuzu ve karabiberi de ekleyip karıştırın.
  6. Pişireceğiniz kabın içine patlıcanların kesik kısımları yukarı gelicek şekilde dizin.
  7. Kesilen yerlerini kaşık yardımıyla biraz daha açıp üzerlerine harcınızı paylaştırın.
  8. Son olarak birer dilim domates ve kızarttığınız biberleri de üzerine ekleyip en son salçalı su ya da domates suyu ilave edin.Hazır olan yemeğinizin kapağını kapatıp ocağa koyun,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin.

16 yorum:

  1. Zeynepciğim benim içinde karnıyarık bir anne klasiği hatta içini ekmek arasına koyup yemeği çok severdim küçükken. Ellerine sağlık sanada hayırlı yolculuklar hayırla git hayırla gel sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mine abla senin iyiymiş ben resmen kaşıkladım o malzemeden bugün:-))
      çok sağol Allah razı olsun,bakalım bayrama nasipse Balkanlarda olacağım.

      Sil
  2. Çok severim patlıcanı..
    Anneciğinizi ve sizin ellerinize sağlık :)
    Hayırlı geceler..

    YanıtlaSil
  3. Karnıyarık benim de en sevdiklerimdendir. Çok lezzetli görünüyor. Hele cacığın görüntüsü harika. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. en fazla yiyemem ama görünce nasılda canım çekti.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. annenizin ellerine sağlık çok güzel görünüyor, ben de kızartma meselesi yüzünden çok yapmıorum, bir de bu tarifle deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
  6. ellerine saglik
    harika olmus
    afiyet olsun :-)

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Zeynepciğim,

    Kim hayır diyebilir ki böylesine layıkıyla yapılmış karnıyarığa.Anneciğinin ellerine sağlık. Ama annen haklı kızartmalar sağlığa çok zararlıymış. Ben de son yıllarda patlıcanı közleyerek yapıyorum hep. İnan öylesi de çok güzel oluyor. Bir deneyin isterseniz.

    Sana da güle güle git ve dön diyorum. İyi tatiller Zeynepciğim.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. Patlıcan yemeklerinin şahı diyebilirim karnıyarık için:)) ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Zeynepciğim gül lokumu ile de harika olur. Hatta sakızlı lokum bile çok güzel olur güzel yorumun içinde teşekkür ederim sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Karnıyark ve sunum harika elleriniz dert görmesin.Annelerin her yaptığı mis kokulu olur.Annenizinde elleri dert görmesin.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Karnıyarık ne güzel, ne lezzetli, ne mükemmel bir yemektir , ama ne acı ki annem kadar lezzetli bir türlü yapamıyorum :-) ellerine sağlık çok güzel görünüyor , sevgilerimle-Neşe

    YanıtlaSil
  12. Esta receta me encantó se ve muy deliciosa,abrazos y abrazos

    YanıtlaSil

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...