18 Ağustos 2012 Cumartesi

Yayla Çorbası ne de kolaymış!

Bayram kapıda!
Yarın bayram inşallah,arefe günü çorba yayınlamak fazla aykırı kaçıyor biliyorum ama böyle ayarlamıştım.Bu ramazan da annemlerin misafirlere genelde mangal yapması sulu yemek vs lerin yapılmasını engelledi ve gene ben uzun aralar verdim.
Aslında biliyorum böyle sık sık engeller diye başlayan cümleler bir yerden sonra insanı sıkıyordur belki de arada takipçi olan kişilerden de "aa anladık sen de"diyebilirler onların ayrıca haklarını helal etmelerini isterim..
Ama son yıllarda şunu çok iyi anladım nasipte olan dışına istenilse,zorlanılsa dahi çıkılamıyor..
Yayla çorbası belki de bu blogun ilk tariflerinden ya da çorbalarda ilk olanlardan olmalıydı çünkü hem çocukluğumun lezzeti hem de benim damak tadımdaki üçlemeden çorba olanıdır.Sütlaç yazımda da bahsettiğim gibi Yayla çorbası+sütlaç+annemin köftesi=vazgeçilmez!
Yayla çorbasını her içtiğimde aklıma annemin çorba hazır olduğunda tereyağ eritip dökmesi ve ardından yağın eritildiği tavaya bir kepçe çorba katıp karıştırıp tekrar tencereye boşaltması ve eve yayılan mis gibi tereyağ kokusu gelir...
Annem yapımını tarif edince cahilliğimizi mazur görun bu kadar az malzeme ve kolay bir çorba sanmıyordum.Benim için leziz,harika ama şurası da muhakkak annem gibi tutturabilirmiyim orası şaibeli:-)

2-2,5 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı pirinç
4 su bardağı su
Tereyağ
Tuz
Nane
Ayrıyeten göz kararı su

Hazırlanışı:
  1. Su ile pirinci haşlayın.Haşlanınca yoğurdu biraz sulandırıp içine katın
  2. Güzelce birbirine karıştırın ve göz kararı su ekleyin.Yavaş yavaş karıştırarak pişirin ve muhakkak kaynayana kadar karıştırın yoksa hemen yoğurt keser(diye tamamladı cümleyi annem).
  3. Kaynadıktan sonra 10-15 dakika kısıkta kaynamaya bırakın.
  4. Eğer çorba gözünüze katı gelirse tekrardan su ekleyebilirsiniz.
  5. Son olarak tavada erittiğiniz tereyağına nane ekleyin ve çorbanın üzerine gezdirip servise hazır edin.

6 yorum:

  1. bu çorbaya bayılırım ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. ELLERİNE SAGLIK.BENDE BU ÇORBAYI ÇOK SEVIYORUM EVDE DE ÇOK YAPILIYOR.SUNUMDAKİ HALİ ÇOK ŞIK GORUNUYOR.
    BAYRAMIN KUTLU OLSUN ,NİCE BAYRAMLARA CANIM.

    YanıtlaSil
  3. s.a bende bu çorbayı çook severim ama tam olarak tarifini bilmiyordum şimdi tarif defterime ekliyorum:) eminim çok lezzetli olacaktır.daha önce patlıcanlı böreklerini de yaptım yiyen herkes çok güzel olduğunu söyledi.bu güzel tariflerin için tesekkür ederm. hayırlı bayramlar PINAR...

    YanıtlaSil
  4. Bunu bir de aşurelik buğdayla dene. harika oluyor :)

    YanıtlaSil
  5. Yayla çorbasını çok severim. Benim annem de dediğin şekilde katardı tereyağını. Kokusu taa burnuma geldi desem yalan olmaz. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. muhtesem olmus
    ellerine saglik canim...

    iyi bayramlar

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...