14 Şubat 2012 Salı

Elaziz den farklı bir Buğday Çorbası

Annem geçenlerde bizim memleketli olan Remziye teyze ile içli köfte yaptı,onun ertesi gün gelecek misafirleri için.Misafirlerin bu sohbet&muhabbet zamanlarına bende dahil oldum ve annemin içeri girdiğimde söylediği şu cümle ile karşılandım "Zeynep tam sana göre bir çorba var çok güzel!"Allah Allah dedim bir an annem de kızı gibi oldu dedim hatta.Neyse sonra çorbayı içmeye başladım ki anladım annemin ne demeye çalıştığını.Çorba gerçekten çok özel ve güzeldi benim için bizim köyde buğday daha çok ayranlı olan çorbalarda kullanırken böyle salçalı halde ilk defa içtim.Birde bunun üzerine Zerrin de duydu bu çorbayı ve o da merak ediyordu tarifini bu sebeple gecikmeli olarakta olsa tarif ona da gelsin.
Annem hemen tarifi aldı ve yaptı ama ismini bir türlü öğrenememişti.Her akşam diyordum sordunmu diye ama hep unutmuş oluyordu sormayı Remziye teyzeye bu akşam sordum ve adını"buğday çorbası"dedi,belki başka bir ad ile söyleyenler de vardır ama bana söylenen bu.

Bu yöresel lezzeti Remziye teyzenin annesi çok yaparmış eskiden,onların birde semizotu ile olan bir çorbaları var enfes tek kelimeyle şu an olsa 2 kase içerim harika ama zamanı değil inşallah yaz gelince onu da yapar ve yayınlarız.
  • 1 su bardağı buğday
  • yarım su bardağı yeşil mercimek
  • 1 orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Tuz
  • Pul biber
  • Nane
  • Tereyağ
  • Sıvıyağ
  • Dilerseniz kavurma ve kemik suyu da kullanabilirsiniz
  • Su göz kararı
  1. Akşamdan buğdayı ılık suya koyun,yeşil mercimeği de kaynar suya koyun ve bir gece bekletin.
  2. Sabah bu beklettiğiniz bakliyatların ikisini de(aynı anda)çorbayı yapacağınız tencereye koyun,üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  3. Kaynadıktan sonra altını kısın ve iyice pişirin.
  4. Piştikçe suyunu çeken bu bakliyatlara su ekleyin,iyice pişmeye durduğunda ayrı bir tencerede soğanı yağ ile kavurun bu işlem bittikten sonra da salçayı ekleyin.
  5. Sonra bu kavurup hazırladığınız soğanı pişirdiğiniz bakliyatınızın içine koyun ve beraber yaklaşık 10 dakika daha pişirin.
  6. Çorbanız piştikten sonra altını kapatın ve üzerine kuru nane gezdirin.

24 yorum:

  1. Çorbasız bir kış düşünemiyorum, ben içinde buğday olan herşeyi çok severim. Özellikle aşure ve keşkek :) bu çorbada çok güzel görünüyor ama ben ne zaman yöresel yemekleri denemeye kalksam sonu hep hüsran oluyor :)

    YanıtlaSil
  2. Zeynepcim benimde çok sevdiğim bir çorba ellerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Ben de buğdayı ve yeşil mercimeği çok severim. Hemen denemeliyim bu tarifi de :) fakat soğan koymasam nasıl olur acaba?

    YanıtlaSil
  4. sıcak sıcak harika olur çorba içmesi.helede bu soğuklarda.ellerine sağlık canım.nefis olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Nefis bir çorba, deneyeceğim mutlaka. Ellerinize sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Çok sevdim, içindekiler harikaymış.Hemen deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  7. Zeynep ben de küçük farklarla ara ara yapıyorum bunu. İnanılmaz leziz bir çorba gerçekten.. Hele et suyuyla bir harika oluyor.. Anneciğinin ellerine sağlık. SImmsıcak sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Canim aynitarifle bizde yapiyoruz tek farkla Biz birde kavrulmus un ilave ediyoruz cok guzel oluyor, genelde kayinvaldem yapar ama bende yapacagim bakalim nasil olacak. Annenin ellerine saglik sevgiler ...

    YanıtlaSil
  9. zeynep hanım çorba güzel görünüyor.özelikle çocuklar için besleyici oldugunu düşünüyorum.ellerinize saglık

    YanıtlaSil
  10. Annenin ellerine sağlık.Çorba nefis görünüyor.Paylaşım için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  11. tanıştığıma memnun oldum canım
    çorban nefis
    :)
    ellerine sağlık
    :)
    bana da beklerim.

    YanıtlaSil
  12. Nefis görünüyor, umarım deneyebilirim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. yöresel yemekler her zaman lezzetlidir:) annenin ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Ne kadar guzel olmus, ellerine saglik.

    Sevgi ve selamlar, sevgililer gunun de kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
  15. Denemek lazim, yesil mercimegi cok seven biri olarak :)

    YanıtlaSil
  16. ellerıne sağlık canım corba nefıs gorunuyor sevgıler..

    YanıtlaSil
  17. Bol naneli,tereyağlı olucaktı şimdi off..:)))
    Zaten açım ve böyle çorbalarıda çok severim..
    En kısa zamanda denemeliyim bu çorbayı..
    Anneciğinin elllerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  18. buğdaylı çorbaları çok severim ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  19. Biz bugün aynısının ıspanaklısını içtik iyi mi? Hakkaten, bizim evde çok sevilir bu tarz çorbalar, dondurucuda haşlanmış bakliyatlardan elime geçeni katarım:)

    YanıtlaSil
  20. merhaba arkadasim,
    degisik bir corbaya benziyor, ellerine saglik

    inciragacindan yasemin

    YanıtlaSil
  21. İçindeki malzemelere baktım da.. Nefis olmuştur bu çorba..

    Anneciğinin ellerinie sağlık canım..

    YanıtlaSil
  22. Ellerine saglik, harika gorunuyor.

    Cok selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. bende buna benzer bir çorba yapıorum güzel oluor.. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  24. Bende bgun yapcm tam bir kş ymegi harika

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...