29 Şubat 2012 Çarşamba

Anneannemle geçen çocukluğumun lezzetlerine devam

Anneannemin evinde camın önündeki masada 3 kişi beyaz lahana sardığımız gün aklıma gelir annem  ne zaman beyaz lahana sarsa!
Anneannem,küçük teyzem ve ben ufak bir kız çocuğu olarak yaprak açma görevindeydim."dikkatli ol yaprakları yırtma,beyaz lahana narindir o sebeple yırtılmaya gelmez"diyen anneannem dikkatle açar sarardı teyzem de onunla çalışırdı bende onların yaptıklarından yırtıklar olmasını dileyip yemek isterdim.Yaygın melamin tenceresinde pişirirdi dolmaları hala da durur o tencere evinde.Teyzem de halen çok yapar beyaz lahanayı,anneannemin son demlerine de kadar da yaptık ve yanında havuç salatası yapardı yanına üçümüz gene anneannemde yerdik bizimkiler gelmezlerse kadroyu bozmazdık.
Annem yaptı geçenlerde birde geçer not verdi bana "İyi bir lahana almışsın aferin diye".Çünkü annem şu şekilde tembihler beni "Dolmalık için lahananın ortasına parmağını basıcaksın eğer yumuşaksa güzel dolmalık olur"der.Şimdi tekrar teyit ettirdiğimde "senin getirdiklerin güzel dolmalık"diyince bende "habire basıyorum yumuşakmı"diye ekledim:-)

Beyaz Lahana Sarması
  • 350 gr dolmalık kıyma(orta yağlı)
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı salça(bizim evde domates ve biber karışık isteyen istediği salçayı ekleyebilir)
  • Yarım demet maydonoz
  • Kuru nane
  • Kuru reyhan
  • Az kimyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber 
  • Ufak boy beyaz lahana
  •  
  • Üzeri sosu için:1,5 çorba kaşığı salça
  •                        Tereyağ
  •                         1 tatlı kaşığı sumak
  •                         1 tatlı kaşığı nane
  1. Lahanayı ayıklayın yaprak yaprak,ayırdığınız lahanaları tencereye koyun ve az su ekleyin.
  2. Ocağa lahana tenceresini koyun ve kaynayınca 1 kere çevirin,bir kez daha kaynama gelince çıkartın.Tencereniz büyük değilse bu işlemi lahanaları 2-3 kereye bölerek de yapabilirsiniz.Hafif pişen lahanaları soğumaya bırakın.
  3.  İç harcı için soğanı soğanı minik minik doğrayın ve bir karıştırma kabına alın.Ardından kıymayı,salçayı,pirinci,maydonuzu ekleyin ve baharatları de istediğiniz miktarda katıp yoğurun.
  4. İç harcınız hazır olunca lahanalarınızı narince açarak harcınızdan ekleyip klasik dolma gibi sarın.
  5. Dolmaları pişireceğiniz tencerenin dibine lahananın sert olan kısmından bir yaprak serin sonra sardığınız dolmaları intizamlı bir şekilde dizin.
  6. Bütün dolmalar sarılıp dizildikten sonra tencereyi kısık ateşte olan ocağa oturtun ve böyle 5 dakika pişirin.
  7. Dolmalar su eklenmeden 5 dakika kısıkta pişerken ayrı bir tarafta suyu kaynatın ve bu kaynattığınız suyu 5 dakika dolunca tencerenin kenar kısmından yavaşça ekleyin.Üstüne çıkmayacak ya da çok hafif çıkacak şekilde göz kararı suyunuzu ekleyin.
  8. Pişip pişmediğini aralıklı halde kontrol ettiğiniz dolmalarınız pişince ocağı kapatın.
  9. Ayrı bir tavada tereyağ eritip 1,5 çorba kaşığı olan salçayı,sumağı,naneyi ekleyip karıştırın.Yarım çay bardağı kadar su ekleyip sulandırın bir kaynama gelince ocağı kapatın.Bu hazırladığınız sosu pişmiş olan dolmanın üzerine gezdirin.Afiyet olsun
*Annemden notlar:Tabak kapatmaya gerek yok eğer kısıkta pişirirseniz dolmanız dağılmaz.

20 yorum:

  1. Ablamdan inciler diyorum..:)Çok hisli bir yazı olmuş elinize sağlık zeynep sultan :)

    YanıtlaSil
  2. Hemen bir düzeltme yapıyorum içerden uyarı geldi ben ayşeee :D

    YanıtlaSil
  3. Canim yüregine ellerine saglik .Afiyetler olsun hayirli aksamlar .

    YanıtlaSil
  4. Bu ne sahane bir lezzet olmus böyle... Ellerinize saglik... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  5. ne guzel her yemekte bir ani buluyorsun kendine.yasanmisliklarini paylasman hosuma gidiyor.annenin ellerine saglik,senin de o guzel yuregine.bayiliyorum lahana dolmasina.sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Canımmmmmmm ne güzelll ben de sadece babannemden yerim lahana sarmasını ve o hala sarar bize kargoyla gönderir. :)))Ellerinize sağlık.

    Sevgiler
    Evren

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel olur
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Nefis görünüyor, nasıl da canım çekti.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler...
    :))

    YanıtlaSil
  9. lahananın bu kadar püf noktası olduğunu bilmiyordum
    bu tarifle beceriksiz olsam da güzel olur:-)

    YanıtlaSil
  10. Ben sosunu koyup pişiriyorum. Bir de bu şekilde denemeli. Harika görünüyor, canım çekti valla. Hemen lahana alıp yapayım. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Harika görünüyor. Ellerine sağlık canım.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  12. çok güzel görünüyor canım..
    ellerine sağlık..
    mutlu hafta sonları

    YanıtlaSil
  13. Zeynep'ciğim,

    Hoşgeldin yine sayfama, ziyaretin yine sevindirdi beni. Ben kapuskayı falan beceriyorum da dolmayı ilk defa bu sene denedim, malum annem yapardı ve ayırırdı benimkini. Bu defa da salatasını yaptım.
    Ama annenin lahana öğretisi kafama yazıldı artık.
    Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  14. Ah...Ah...annanem de çok güzel yapardı acılı acılı, bol karabiberli..Sos aynı sos bu sos olmazsa olmaz benim için..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. ohhhh mis gıbı ellerıne sağlık canım muhtesem

    YanıtlaSil
  16. resimden ne kadar da lezzetli olduğu belli oluyor.. taziye ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum iyiki varsınız
    sevgilerimle
    seval

    YanıtlaSil
  17. bazı yemeklerin hatırası yemekten de güzel oluyor....ellerine sağlık...anılarınla birleşince daha bir güzelleşti tarif..:)çok severim bu arada...

    YanıtlaSil
  18. Zeynepciğim merhaba,

    Biraz üzüntü, biraz sıkıntılardan dolayı epeydir bloglara bakamıyordum.
    Bir geldim ki sizin mutfaktan ne leziz yemekler ve nostaljik anılar damlıyor. Demek küçükken verilen görevler hep aynıymış, yaprak açma, köfte yuvarlama. ben de babaanneciğimi çok severdim ve ona hep yardım ederdim. Benim de anılarım gözümün önüne geldi hep. Sağolasın Zeynepciğim.
    Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık.

    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  19. Ellerinize sağlık anneniz belliki marifetli bir hanım:)sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...