27 Ocak 2012 Cuma

Tirit

Bir gün bir yer açabilme fikrim "bulgur"ile doğmuştu.Bulgura dair lezzetler üretip sadece bulgurlu işler satmaktı hedefim.Buradan yola çıkarak blogu açtım ama 5.seneye doğru giderken çok az sayıda bulgurlu tarifleri verebildiğimi gördüm.Bunun en büyük nedeni annemin bu lezzetleri her daim tam ölçü ile yapmamasıyla ilgili,analı kızlı yapar o an farklı bir ekleme yapar ya da ayranlı köfte yapar ekstradan eklemelerde bulunur birde bununla beraber fotoğraf makinem o zamanlar daha çok azizliğine uğradığım bir makine idi.Hamdolsun makineyi güzelce yenilediğimden memnunum ama gene de şunu iddaa ediyorum gün ışığında yapılan fotoğraf çekimi başka oluyor!

Tirit  bizim için önemli bir yemek aslında eskiden köyde keklik ve tavşan eti ile yapılırmış amma velakin şehirde tavuk eti ile yapmaya başlamışlar.Köydeyken eğer bu ikisi yoksa tavuk eti kullanmışlar ama çok nadir.Aynı zamanda dağda buğday biçerken yaparlarmış ve dağda onlar için ne kadar değerli olduğunu annemin sesinin tonlamasıyla dinlemeniz gerek.Anneannem rahmetli çok severdi ve ne zaman yapsa bizi arar çağırırdı hoş o ne yapsa bizi haberdar ederdi.Ne diyeyim rabbim onun mekanını cennet eylesin anneannemin  Sâresi,ikinci anneannem saydığım Sâre teyzemizle..

Malzemeler
  • 1 Su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet soğan 
  • 1 çorba kaşığı kavurma*
  • 1 tatlı kaşığı salça(bu yaptığına dövülmüş domates kurusu eklemiş)
  • 1 adet tavuk göğsü
  • Kekik
  • Tuz
  • İsteğe göre biber
  • Haşlanan tavuğun suyu ayrılıcak
Hazırlanışı
  1. Göğüsü yıkayıp haşlayın.Haşlanan göğüsün etlerini didikleyin.
  2. Bir tarafta soğanı kavurun ve pembeleşmeye duran soğana kavurmayı(tereyağı ya da)ekleyin.Kavurma ile de biraz çevirdiğiniz soğana salçayı da ekleip az daha kavurun.
  3. Tencerede kavurduğunuz soğanlı karışıma bulguru da ekleyip bulgurla da biraz çevirdikten sonra didiklenmiş tavuk etlerini ekleyin.
  4. Ayırdığınız tavuk suyuna biraz daha ekleyip ayrı bir tencerede kaynatın.Bu kaynayan suyu kavurduğunuz pilava ekleyin.Suyun ölçüsü yaklaşık 2-3 parmak kadar yukarı çıkacak.
  5. Bu pilavın özelliği sulu olması ve ocaktan alındığı gibi sofraya getirilmesidir.Bu sebeple çorbalar içilirken suyu eklenip birkaç dakika kaynayınca (bulgurlar diri kalmasın fazla da pişmesin)ocaktan indirilir ve servis edilir.
    Afiyet olsun!
*Kavurma bizim kültürde çok yaygın her yemeği kavurma ile yaparlar bu sebeple tarifler de hep kavurma geçmiştir.Bu pilav da kavurma ile güzeldir ama kavurma olmayan ya da kullanmayan tereyağ ile yapsın.
*Bu arada annemin özellikle notu şudur.Bu pilav yaptıktan sonra eğer kalırsa az tereyağ eritip onunla pişirin nefis olur!

    11 yorum:

    1. Cok güzel bir yemek yillar önce enneannem yapardi .Canim ellerine emeklerine saglik afiyetler olsun .ilk firsatda deneyecegim sevgiler.

      YanıtlaSil
    2. Ben bu yemegin sarkisina bayilirim.... Ellerinize saglik... Son derece saglikli ve lezzetli bir yemek... Sevgilerimle,

      YanıtlaSil
    3. Selamlar, nefis görünüyor, memleketimin vazgeçlmez yemeğiidir. Ellerinize sağlık. Bu arada sayfamda çekilişler var, katılırsan sevinirim. Sevgiler.

      1.Çekiliş çok tatlı br çekiliş (tıklayın)

      2.Çekiliş hatırası olacak bir hediye(tıklayın)

      YanıtlaSil
    4. Eskilerin yaptığı yemeklerin tadı bir başka harika lezzetler yapmışlar. Nefis görünüyor ellerine sağlık canım..

      YanıtlaSil
    5. Ellerine sağlııııık :) yöresel ve güzel bir yemek :)

      YanıtlaSil
    6. Tavşan etini bizim köyde de çok yerlerdi. Geçenlerde annem pişirmiş, yiyemedik. Rahatsız olduk, küçücük hayvan kötü hissettik kendimizi.

      Bizim tiridimiz de bayat ekmeğe et suyu vererek yapılır farklıdır. Bulgurlu ilk kez denk geliyorum. Tatmak isteyeceğim bir tarif, ellerinize sağlık.

      YanıtlaSil
    7. bu göz kararı yapma işi benide çok bunaltıyor:) çoğu tarifim bu şekilde bloğumu açtığım günden itibaren ölçerek yapıyorum:)

      yöresel ama harika bir lezzet olmuş ellerine sağlık...

      YanıtlaSil
    8. Tirit acayip besleyici bir yemek
      Ellerine sağlık
      İyi haftalar

      YanıtlaSil
    9. Zeynepcim ne güzel bilgiler edindim sayende, çok seviyorum böyle yeni, yöresel tarifler öğrenmeyi..Ellerine sağlık canım, sunum da nefis olmuş:).
      Sevgilerimle...
      aslı

      YanıtlaSil
    10. Çok besleyici bir yemeğe benziyor hiç denemedim. Eline, emeğine sağlık. Biz de Seyristanbul.com bloğumuzda Twittera üye olmak isteyenler için faydalı bilgiler sunduk.

      YanıtlaSil
    11. Ne kadar değişik bir tarif. Daha önce hiç tatmadım.Not aldım deneyeceğim. Ellerinize sağlık
      Sevgiler

      YanıtlaSil

    Supangle

    Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...