24 Aralık 2011 Cumartesi

Zıkkım ye!


Her zaman ders çalışıp muhabbeti abarttık hadi ders çalışalım diyipte bir türlü derse dönemeden muhabbetlere devam dediğimiz yerimizde arkadaşımla bir sabah kahvaltı edeceğiz ben dedim "poğaça yaptım sabah sabah getiriyorum hadi gel"diye o da gelirken bana bir sürpriz yaptı.Sürprizi "Zıkkım ye"oldu aslında evet bu anlattığım buraya kadar kötü bir şaka ya da tuhaf bir denklem gibi dursa da eğlenceli neyse devam edelim.Arkadaşım bu güzelim nimeti bana tattırdı adı ne dediğimde önce duraladı sonra o meşhur gülümsemesiyle "Zıkkım"dedi ben tekrar sordum ve gene o aynı kelimeyi zikredince gülmeye başladım ve hikayesini bilemesekte tahmin yürüterekten belki de dilimize yerleşen "zıkkım ye" lafzının buraya da dayanabileceğini düşündük birazda tarihçilik refleksiyle.Geçen hafta elinde bir koca kap Zıkkım getirince dedim yayınlayacağım bu tarifi ama senin yaptığını fotoğraflayarak!
Esra'nın aile üyelerinden biri bir tanıdığından -bu kişi Boşnakmış büyük ihtimalle-öğrenir öylece onların da yemek adetine girer ve bizlere de bu şekilde ulaşır.Eğer bu lezzeti bilen çıkarsa ve de yazarsa çok sevinirim.
Herkese ısrarla tavsiyemdir..
 Pazar kahvaltısında yediğimiz zaman annem  çerkeslere ait olan bu hamur işiniyani çaydoşu  yaptı onunla beraber yediğimde fotoğrafladım.Bir sonraki yazı da inşallah "çaydoş" tarifi ile olucak!

Malzemeler:
  1. Ekmek içi kurutulmuş,rondolanmış
  2. Biber salçası(ağırlıklı bu olmalı)
  3. Domates salçası
  4. Maydonoz
  5.  Yeşil soğan(ince küçük kıyılmış)
  6. Sarımsak(Özellikle belirtti kendisi Kastamonulu olduğundan Taşköprü kullanıyor ve farkı var diyor)
  7. Ceviz içi( bıçakla doğranmış olucak)
  8. Salçanızın tuzuna göre de isterseniz tekrar ilave tuz
  9. Kimyon
  10. Kekik
  11. Köfte baharı
  12. Pul biber
  13. Salçayı özleştirmek için zeytinyağ(sevmeyene herhangi bir sıvıyağ)
Hazırlanışı:
  • Salçadan önce kuru olan malzemeleri bir kapta iyice karıştırın.
  • Salçayı ekle önce ardından yapı yavaş yavaş ekleyip birbirine karıştır.
  • Birde isteyen kuru nane de ekleyebilir amma velakin tarifin özünde yokmuş

11 yorum:

  1. Bu bildiğin acıka be.

    Ayrıca zıkkım bir ottur:) Zıkkımın kökü dediğimiz şeyde. Ve sıkıdır açıklıyorum! Zıkkımın kökü tüy dökmeye yarar!Tüy dökücü kremlerin içeriği odur:) Ayrıca aktardan zıkkım tozu diyede alabilirsin:))

    Kötü bir isim olmuş yani:))))) Muhtemelen bunu yiyen biri acıyı sevmediği için zıkkım gibi filan demiştir buna. Zehir gibi yani ;)

    YanıtlaSil
  2. Evet bende acuka sanmıştım ama onun tadını biliyorum ondan başka olmuş benziyor ama değil.

    YanıtlaSil
  3. Canim günaydin. Bu muhammara ya da cevizli ezme diye bilinen Akdeniz bölgesine ait bir tarif. Bir süre önce de Malatyalilarin bulgurlu köftesini yapmistin. Onun adi da oruk köftesi idi. Yazini okumus fakat sana geri dönememistim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. oooooo ben bunu yaptım.. muthişşş

    YanıtlaSil
  5. ayy çok seviyorum böyle şeylerii nefis. valla 1 kavanoz bitirebilirim. ellerine sağlık.

    Leyla'nın Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  6. Pazar kahvaltılarında ben de pek severim bu "Zıkkımı" Ama bizimkinde daha az baharat olur. Eminim bu baharatlarla, tadı daha bir güzelleşiyordur. Arkadaşının da senin de ellerinize, emeklerinize sağlık. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. süper hikaye ama zıkkımın kökü diyince ben de ot olarak bılıyordum....
    tesekkurler tarıf ıcın

    YanıtlaSil
  8. zıkkım yemek ıstıyorum harıka ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Zeynepciğim,
    Bu aperatifi ben de cevizli ezme olarak biliyorum. Zıkkım diye anıldığını ilk kez duyuyorum vallahi.
    Ama adı her ne olursa olsun akşam üzeri kahvaltılarında çok sık yapardım bir zamanlar. Çok ekmek yedirdiği için epeydir yapmaz oldum. Şimdi görünce aklıma düşürdün yine. Hmm! nefis olur. Şöyle acılı acılı.Afiyetler olsun sizlere.
    Bu arada yeni yılını kutlari sevdiklerinle birlikte sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu bir sene dilerim.
    Çok selam ve sevgiler,

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Zeynep bu tarifin bir adıda acuka,abazalar,çerkezlerde öyle deniyor benim bildiğim,doğudada yapılıyor,herkesin yapımı farklı. Biz de evde ekmeksi olanını hazırlarız,çemen diye biliyorum.Çok lezzetli bir şey bir kaç çeşit baharat,zeytinyağı,un ufak olmuş ceviz ve salçadan hazırlanır.Tabi özelliği ev salçası olması.Arkadaşının elerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Yazıyı okurken çok güldüm. Gercekten de zıkkımdı bende yemiştim bundan bir arkadaşta.
    Bunun işmini ben o arkadaştan Çemen diye duymuştum. hatta şaşmıştım çünkü çemen azericede çimenlere deniliyordu. bunun yesillik rengle alakası yok ki demiştim neden bu ismi verdiler anlamadım.
    Ama yeyenler bayılıyor bunun tadına sadece ekemek uerine çekip yiyorlar.
    Kolay gelsin sevgiler..

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...