5 Aralık 2011 Pazartesi

Dereotlu Kıyır Poğaça

Günlerdir"canım dereotlu poğaça istiyor"diyerekten tutturmuşum bir lakırdı ama bunu tınlayan ne yazık ki olamadı!Annem sağolsun her daim yapar eder ama bu sefer herhal artık yaşlanıyor olduğu için midir nedir teğet geçti sanırsam.Birde üzerine sınav dönemindeydim o zaman baten başlı başına "dur"işareti benim için ama durabildim mi,hayır!Salı gününden beri birde annemler evde değildi biz üç kardeş yalnızdık ve ısrarla dereotlu poğaçayı sayıklayıp hazırları almayacağım deyip evde yapılandan istiyorum diyerekten mız mızlanmanın sonucunda perşembe günkü sınava rağmen çarşamba akşamı yaptım!Gördüğünüz üzere olan,şimdiye tane zor kalmış poğaçaları yapabildim.Hatta akşamında annemle konuşuyordum akrabamızın evindeydi aynen şöyle dedim.
"Kızım dereotlu poğaça istiyordu ben yapmadım ama o kendine yapmış"diye söyle dedim.
Hatta orada duyanlar da Allah Allah Cevahir yenge yapmaz öyle deselerde olmuştur bir kere artık..
Neyse işin latifesi,muhabbeti bir yana perşembe sınavına çalışırken kahvaltımız da oldu arkadaşlarla ve çok beğendi herkes umarım deneyenlerde aynı şekilde beğenir.Perşembe akşamı telefonda duyan akrabamıza hemen yayınlamadan tarifini verdim bile!
***
24 kasım 2011 günü yazıyı hazırlamışım ve akşama yayınlarım demişim ama bilgisayarların birden bozulması ile bütün planlar alt üst oldu işte nasip bugüneymiş.


Malzemeler:

  • 1 paket margarin ya da 250 gr tereyağ(ben tereyağ kullandım)
  • 1 su bardağı yoğurt(oda ısısına gelmeli)
  • 3 yumurta
  • 2 paket toz maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  •  1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
  • Yaklaşık 1 demet dereotu 
  • İç harcı için 1-1,5 su bardağı kaşar rendes
  • 250 gr kadar ise lor
  •  Üzerine yumurta sarısı

Hazırlanışı:

  1. Un haricindeki diğer hamur malzemelerini yoğurma kabına alın ve unu eklemeden önce iyice bir elinizle hazırlayın.
  2. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  3. Hazırlanan hamuru şöyle 15-20 dakika dinlenmeye bırakın.Hamur dinlenirken de loru,rendelenmiş kaşarı bir kabta iyice karıştırın.
  4. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle açın ve iç harcından biraz koyun ve klasik poğaça şeklinde kapatıp fırın tepsisine dizin.Üzerlerine yumurtas sarısını da sürdükten sonra önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin.
İşin en güzel kısmı bu poğaçayı fırından yeni çıkmış sıcak haliyle yemek,ayrı bir zevk herkese tavsiye edilir.

14 yorum:

  1. poğaçanın fotoğrafını görünce 'evet! aradığım işte bu dedim' burda yapması zor olacak sanırım. İstanbul'a dönünce artık:)
    Sevgili Zeynep çok çok çok basit bir poğaça tarifin var mı???
    Ceyna

    YanıtlaSil
  2. ohhh mıs gıbı kokusu burnuma kadar geldı poğaça sevmeyen var mı yok oyleyse her tada her lezzete evet,derotlusu da harıka gorunuyor ellerıne sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Kim bu poğaçalara hayır diyebilir ki? Ellerine sağlık Sevgili Zeynep.

    YanıtlaSil
  4. Zeynepcim nefis bir poğaça olmuş ellerine sağlık..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık.. evet bencede bu poğaçanın sıcak haline dayanılamaz bende severim dereotlu poğaçayı..

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,
    Dereotlu poğaçaya hayır denir mi? Hele bu görüntüden sonra:)
    Ellerinize sağlık görüntü muhteşem.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. önce inşallah hemen bilgisayarlar düzelir diye dua edeyim:) Dereotlu herşeyi çok severim ama bu bambaşka bir lezzet. Bencede sınav falan dinlemez. Diil perşembe , çarşamba akşamıda olsa yapılı. Poğaça bu, dereotlusundan hemde.. Beklemeye gelmez:)

    YanıtlaSil
  8. poğaçalar fırından yeni çıkmış, yanında bir bardak da çay:))
    ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. fotoğraf öyle gerçekçi ki ben poğaçaların kokusunu da aldım sanki,
    artık çekenden mi makineden mi
    bilinmez :D
    zaten önemli de değil,
    yapan belli nasıl olsa
    bigün bize de yapar yeriz :D
    nurcan kalkan

    YanıtlaSil
  10. Epeydir yapmamıştım, ellerinize sağlık. Mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
  11. canım nefıs gorunuyor elerıne sağlık,sevgıler...

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar canim, blogumda etkinlik var güzel tariflerle sizide beklerim, ayrica pogacaniz da enfes görünüyor ellerinize saglik,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. harika olmus canim, çok istah açici olmus fotografin :) ellerine saglik canim :)

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...