2 Ekim 2011 Pazar

Mürdüm Erikli&Armutlu Tart

İnsan çok şey yazmak isteyip bazen yazamıyor.Aklıma ne gelse ya uzun ya da sırası ya da yeri değil vs vs.Bazen sessizlik,suskunlukta çok şey anlatırmış.Bizde böyle anlatalım halimizi,ahvalimizi.
***
Mürdüm eriği ile kekte yapmıştım bundan önce o da güzeldi ben ilk defa kafama esti ve kendi başıma bir tarif oluşturup yaptım.Tedirginde oldum acaba güzel olurmu ya da krema nasıl olur derken bu tart havada bitti ve ertesi gün bir daha yaptım.Mürdüm eriği hazır pazarlarda varken denemenizi nacizane tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 125 gr tereyağ
  • 1 çorba kaşığı toz badem
  • 1 hamur kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 2  çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı tozşeker
  • 285 gr un
  • 500 gr mürdüm eriği
  • 4 adet armut
  • 5 çorba kaşığı şeker
  • Yarım paket süt kreması(100 ml)

  1.  Öncelikle ufak ufak doğranmış erikleri tavaya koyun ve üzerine de şekeri gezdirin
  2. Şekeri eklenen erikleri orta harlılıkta olan ocağa koyun ve çok su çıkarmadan şekerle biraz yumuşamaya bırakın.
  3. Yumuşadıktan sonra da soyulmuş,fazla ufak olmayacak şekilde doğranmış armutları da ekleyin.
  4. Armutlarla da yaklaşık 5-6 dakika pişirdikten sonra ocağı kapatın ve kremayı ekleyip kaşık yardımıyla karıştırıp soğumaya bırakın.
  5.  İç kısmını hazır ettikten sonra da hamur için yoğurma kabında önce yumuşamış tereyağı şekerle beraber elinizle iyice ezin.
  6. Sonra yumurtayı koyup onuda yedirin ardından sirke ve yağı da ekleyip iyice elinizle karıştın.
  7. Vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip karıştırın ve son olarak unu yavaş yavaş ekeleyerek kıvama getirin.
  8. Kıvama gelen hamuru yaklaşık 15-20 dakika buzdolabına kaldırın.
  9. Buzdolabından aldıktan sonra 26 yada 28 cm lik kelepçeli kalıba hamuru yerleştirip kenarlara doğru elinizle açın.
  10. Kenarlarında eşit şekilde yarım kapak olucak halde hamur bıraktıktan sonra hazırladığınız erikli harcı da ekleyip her tarafa eşit yayın.
  11. Erikli harcı eşit yaydıktan sonra kenarlara doğru verdiğiniz hamuru pide kapatır gibi kenarlardan alıp üzerine doğru hafif kapatın.
  12. Hazırladığınız tartınızı 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat hatta 1 saat 10 dakika kadar  pişirin.
Not: Aşağıda gördüğünüz "malz.krema yok"yorumunu bırakıp kim uyardıysa çok teşekkürler!Dün yazarken  akşamın yorgunluğu+hasta olmam nedeniyle atlamışım,özürler.

    12 yorum:

    1. Zeynep'cim ellerine sağlık tart enfes bir dilim kaldımı:)))Sevgiler bende beklerim...

      YanıtlaSil
    2. çok lezzetli görünüyor.olsada yesem bir dilim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

      YanıtlaSil
    3. harıka gozukuyor ellerıne saglık...

      YanıtlaSil
    4. malz.krema yok.

      YanıtlaSil
    5. ELLERINE SAGLIK HARIKA GORUNUYOR
      ERIKLER BITMEDEN HEMEN DENEMELI
      SEVGILER

      YanıtlaSil
    6. zeynebim neler görüyorummm :=)))

      bir dut masalı- nunu

      YanıtlaSil
    7. çok güzel olmuş.. mürdüm eriğini severim eminim bu tartıda seveceğim :) ellerinize sağlık..

      YanıtlaSil
    8. Merhaba Zeynepciğim,

      Öncelikle başın sağolsun demek istiyorum. Çok üzüldüm, Allah annene ve sizlere sabırlar versin. Anneanneciğn nurlar içinde uyusun canım.Onlarla(altın kızlarla) ilgili hikayelerini zevkle okuyordum. Kalanlara uzun ömürler versin Allah!
      Mürdüm eriğini de böyle güzel yapılmış tartı da çok severim. Bak hemen tükenmiş arka arkaya yapmışsın. Ellerine sağlık.
      Herkese çok selam ve sevgiler,

      YanıtlaSil
    9. çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık!

      YanıtlaSil
    10. Tart da güzel, sessizlik de güzel Zeynep'ciğim.

      YanıtlaSil
    11. Tart da güzel, sessizlik de güzel Zeynep'ciğim.

      YanıtlaSil
    12. Mürdüm eriği vakti geçtimiki..:) Nefis görünüyor ellerine sağlık canım..

      sevgiler

      YanıtlaSil

    Portakallı Yer Elması

    İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...