25 Ekim 2011 Salı

Kırmızı Beyaz Pide*

Sabahın beşi birşeyler okumaya çalışıp uyku ile aramdaki bağı iyice bozmaya çalışıyorum.Şu an birçok insan elimizde olan şartların birazına dahi sahip olsa güzel bir uykuya hasretliklerini söndürecekler.Bazen bu tavrımızın da adil olmadığını düşünüyorum ama,çünkü sırf depremmi olması gerekiyor ülkemizdeki yoksulluğun,acziyetin ve yoksunluğun hissedilebilmesi için?
Halbuki deprem ya da olabilecek herhangi bir afet zaten kambur olan anadolu insanının sırtını biraz daha eğdi ama bu sefer en ağır şekilde eğmiş oldu..
Önümüz bayram inşallah rabbim onların bayramını herkesten daha güzel eylesin ki yaşadıklarının korkusunu,hüznünü biraz olsun atlatabilmeleri nasip olsun.Ve hiç kimseyi afet veyahut insan eliyle olan ölümlerle imtihan etmesin!
***
Pidenin tarifi  kendi kendime uyguladıklarımdandı ve olumlu sonuç aldığım  önceden yapılmış eklenmiş bir tarifti(geçen hafta başı)ama bir türlü yayınlayamadım,geçen hafta ortası ülkenin geldiği halde pek yayınlamaya sevketmedi açıkçası.Ne yazık ki hala pazar gününün sıkıntısı olsa da inşallah hepimiz birer el uzatmayı kendi nefesimizin hakkı sayıp bunu verebilmeyi başarıp bayrama kavuşuruz.

Hamuru için:

2 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1 paket yaş maya
Aldığı kadar un

İç malzemesi:

Yarım su bardağı süt
1,5 su bardağı kadar lor
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
2-3 adet kırmızı biber
Tereyağ

Üzeri için yumurta sarısı

  • Öncelikle un dışında herşeyi derin bir yoğurma kabına koyun.
  • Kabtaki malzemeleri birbirine elinizle iyice karıştırın.
  • Birbirine karışmış bu malzemeyi 10-15 dakika o şekilde bekletin.
  • Beklettiğiniz karışıma azar azar unu ikave edin.
  • Yumuşak bir hamur elde edince de 4-5 dakika iyice yoğurup ılık bir yere mayalanmaya bırakın.
  • İç harcı için de loru,rendelenmeiş kaşar peynirini ve sütü karıştırın.
  • Mayalanan hamurdan cevizden büyük parçalar alıp merdane yardımıyla küçük pasta tabağı boyutunda açın.
  • Açtığınız hamurun orta kısmına malzemeden ekleyip,çok yfak olmadan doğranmış kırmızı biberlerden de ekleyin.Son olarak da çok küçük  parçalar halinde tereyağ da atıp iki ucu birbirine getirip ortada boşluk kalacak şekilde kapatın her iki kenardan.
  • Hazır ettiğiniz pidelere de yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin.
*Pidenin ismi öylesine aklıma geldi,umarım uygun bir isim olmuştur.Yenildiğinde yoğun peynir ile biberin bileşiminden bu tarz bir görüntü de çıkıyor zati.
*Bu arada bu hamur ile yaklaşık 13-14 tane çıkabiliyor iç malzemesin son 4 taneye yetmemişti sucuk koyduk,dilerseniz biraz artırabilirsiniz peynirli harcı ya da farklı bir harc koyabilirsiniz. 

    5 yorum:

    1. O kırmızı biberleri közlenmiş olarak ekle bak tadına doyamazsın:)

      Olsada yesem şuan karnım aç:) Ellerine emeklerine sağlık..

      YanıtlaSil
    2. Nefis görünüyor.Oğlum bayılır pideye
      Ellerine sağlık.
      Afiyetle, sağlıkla

      YanıtlaSil
    3. Eline sağlık canım pideyi evde yapmak en güzeli istediğin malzemeyi bolca koyabiliyorsun sevgiler...
      mutfakta1inci.blogspot.com

      YanıtlaSil
    4. Üzüntülerin bir sonu olur umarım.
      Pide enfes görünüyor, ellerine sağlık Zeynep'ciğim.

      YanıtlaSil
    5. isim çok orjinal olmuş ben çok beğendim:)

      YanıtlaSil

    Portakallı Yer Elması

    İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...