17 Eylül 2011 Cumartesi

Fasulye Kavurma

Bir gün annemler buğday biçerken köyde anneannem de onlara biriyle"Fasulye Kavurması"göndermiş,"o yorgunluğa öyle güzeldi ki bir ekmekten bir sudan birde fasulyeden yiyorduk"diye anlattı annem.
Dağda çalışıp yorulana ayrı bir lezzetli gelir derdi anneannemde,annemde halen söyler bunu ki haklılarda.
İçimden birşey yapmak,yazmak pek gelmiyor.Yemek fotoğraflamayalı çok ama çok uzun zaman olmuşken geçen gün evde birşeyler yapma durumunda kalınca bir fotoğraflama için uğraştım kendimle.
Ne zaman elimde makine yemekleri fotoğrafladığımı görünce "Allah Allah"deyip bir yandan da içten içe gülerdi benim Altın kızlarımdan "2.annem"dediğim "anneannem"..
Şimdi ne zaman yemek fotoğraflasam bir taraftan anneannem görsünde kendince söylensin isteyeceğim ama bir yandan da olmayacağını bilip hüzün biriktirmeye devam edeceğim.
***
Lazlara ait olan "Turşu Kavurma"gibi değildir yanına muhakkak"Cacık"ile denemenizi tavsiye ederiz.Bizim köye ve civarına ait bir lezzettir.

Malzemeler:

Haşlanmış Taze fasulye
Sarımsak
Tereyağ
Sivri Biber
Tuz

Hazırlanışı:
  1.  Fasulyeleri haşlayın.Haşlanan fasulyeleri elinize top gibi alıp iyice sıkın suyunu,sıkıca sıkın.
  2. Suyunu sıktığınız fasulyeleri kenara alın ve ardından bir tavaya tereyağ ekleyin göz kararı,tereyağ eridikten sonrada dövülmüş sarımsak ve küçük doğranmış biberleri de ekleyip birkaç kere tavada döndürün.
  3. En son da fasulyeyi ekleyip 4-5 dakika birbiriyle özleşmesini sağlayın ve ardından servis edin.


14 yorum:

  1. :/ yazacak birşey bulamadığım anlarda çok kötü hissediyorum kendimi..........


    ellerine emeklerine, anılarınıza sağlık..

    YanıtlaSil
  2. ah birde turşusuyla olur ki..
    sözün bittiği yerdir inan olsun :=)))

    afiyet olsun canım
    BİR DUT MASALI- nUnU

    YanıtlaSil
  3. biz çok yaparız fasulye kavurmasını.yumurtada kırarız üstüne.sizede afiyet şeker olsun canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Günaydin hayirli sabahlar .Ellerinize saglik simdi tam mevsimi afiyetler olsun huzur dolu bir hafta sonu diliyorum sevgiler gönderiyorum öptüm.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık ara sıra bende yaparım. Severek de yeriz.

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerine sağlık bir Karadenizli olarak bayılırım sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık canım belli ki çok lezzetli ve kolay yapmak isterim sevgileer
    mutfakta1inci

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık Anneannenizin de mekanı cennet olsun inşallah....

    YanıtlaSil
  9. canım benim ellerine sağlık çok severim..

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, bloglar arasında uzun zamanlardan beri gezinmekte iken birden bire neden ben de yapmıyorum diyerek bu işe başladım. En çok takip ettiğim bloglar olarak sizin de haberdar olmanızı istedim. Belki eksik noktaları görüp beni uyarabilirsiniz de, sonuçta tecrübeli olmak başka bir bakış açısı kazandırıyor insana. Tesekkur ederim...

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, bloglar arasında uzun zamanlardan beri gezinmekte iken birden bire neden ben de yapmıyorum diyerek bu işe başladım. En çok takip ettiğim bloglar olarak sizin de haberdar olmanızı istedim. Belki eksik noktaları görüp beni uyarabilirsiniz de, sonuçta tecrübeli olmak başka bir bakış açısı kazandırıyor insana. Tesekkur ederim...

    YanıtlaSil
  12. Çok severim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Canım hosgeldin özlemiştik seni...Laz gelini olarak hemen her çeşit fasulye yedim bu yaz...Tursu kavurmasından ayrı senin yaptıgın gibi kavurmada var ama biraz farklı onuda yapar koyarım bloga sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten çok güzel, hatıralarıyla daha da bir tatlıdır eminim. Bu şekilde de deneyeceğim. Meğer ne çok şekli varmış, kimi yumurtalı, kimi soğanlı, kimi turşusundan ama hepside ayrı ayrı lezzetli... teşekkürler güzel yorumun için :)

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...