21 Mart 2011 Pazartesi

Kahvaltı önemli ama Dünya daha da önemli!

Geçtiğimiz günlerde yemek yerken her zamanki gibi haberleri ve 5n 1 k yı izliyorum.Program başladı ve "Bloglar kapanıyor"tarzı bir cümle söylendi.Yemeğin başında öyle kalakaldım."gene ne oldu"diye kendi kendime sorup durdum.Sonra programın devamında davacı tarafın avukatı ve birkaç kişi konuştu ama ben ne yapacağız,yapmalıyım gibi telaşa düştüm.Önce blogun tamamını ne yazık ki arşivleme yapmadığım için onları hard disc'e kaydetmeye başladım ama bir türlü bitmiyor!
Sonrasında ortalarında pes ettim.Bu seferde word presse mi geçsem diye düşünürken vazgeçtim her birinden,bekleyeceğim deyip umutla bekledim.
Sonucunda açıldı şükür ki!Amma velakin açılsa da her an özgür bir ortam diye aslında bir nevi ironik bir hale bürünen net dünyasının da aslında kurallarla sarmallandığını görüyoruz.Birgün Youtube yasaklanır birgün Blogger Allahın her günü yeni bir yasağa hoşgeldin,merhaba demek üzere hazır olda dururuz bizde.Umarım gün gelir insanlar kendileri için-pragmatist bir yaklaşım dahi olsa- başkarının hak ihlallerini düşünürler.Birisinin haklılıkla elde ettiğini haksız yolla sunan birileri aynı anda birçok tarafı mağdur edebiliyor ve bizde ne yazık ki kocaman bir kitle gibi dursakta bu tarz sorunların karşısında küçüldükçe küçülüyoruz.
Dünya depremler,savaşlar,yasaklarla uğraşıyor ve bunun her biri insanlığı hedef alıyor!Ama bunların içinde en ağırı her insanın acziyetini bilmeden diğer bir insana umarsızca yaptıkları oluyor..Herkes kendi payına düşüp kapıyı süpürürse güzel olur sloganının havada kalmaması için seyirci kalmayıp her birimiz oyuncu olursak hem "dünya bizim"diyebiliriz hem de sahiplenme hakkına sahip olabiliriz!
Şimdi herkesin aciz birer yaradılmış olduğunu unuttuğu bu dünyada herkesin unuttuklarını hatırlamak olsun dileğimiz ve yerlerine mıh gibi oturttuğumuz ruhlarımızın ayaklanması için de niyetimiz ve çabamız olsun!
Söz uçar yazılar baki kalır!
Birbirine katmış olmamışızdır yazıları umarım..Halbuki maksat bu 2 güzelliği yayınlamaktı ki birkaç hafta önce her ikisini güzel bir pazar kahvaltısında afiyet ile yedik.
Mantar kavurmayı annem yengemin tarifiyle bir kere böyle yapmıştı çok beğenmiştik.Anneannem başta olmak üzere annem ve bende mantarı böyle sade yapmayı çok seviyoruz(diğer sote-fırın hallerini de).
Yoğurdu da bizim Nurgül ablaya kahvaltı için gittiğim zaman görmüştüm,çok hoşuma gitti.

Mantar sote

Mantarı yıkayın ardından istediğiniz büyüklükte doğrayıp tavaya koyun,kendi suyunda haşlamaya bırakın.
Ardından pişen mantarın içine biraz tereyağ ekleyin ve 2-3 dakika kavurun.Kavrulan mantarın üzerine istediğiniz kadar kaşar peynir rendesi koyun ve ağzını kapakla kapatın.1 dakika kadar açık kalsın ocak ardından kapatın ocağı ve 5-6 dakika öyle ağzı kapalı beklettikten sonra servis edin.

Yoğurdu ister hazır süzme yoğurtla ister evde hazırladığınız süzme yoğurtla yapın.Annemin evde mayaladığı yoğurdu temiz bir beze akşamdan koyup ağzını da bağlayıp hafif yüksekçe bir yere astım,altına da bir kap koyup bir gece bekletip süzme yoğurt elde ettim.Süzme yoğurdun üzerine zeytinyağı gezdirin göz kararı ile ardından nane ve pul biber atın.Kızarmış ekmekle yediğinizde de damağınıza bıraktığı lezzetle pazar gününüze daha bir keyif katın!

Herkesin ağız tadının eksilmemesi dileğiyle..

17 yorum:

  1. ben ne yazıkkı hala bloguma gıremıyorum dogru duzgun bır acılıyor bır kapanıyr mesele ne cozum ne anlamadım gıtıı. kafam atıcak alıcam bır cok en sonunda...
    manta r da cok lezzetlı gzoukuyor elıne saglık

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumun için çok teşekkürler Zeynep'ciğim. "Umut fakirin ekmeği" demişler ya, benimki de o hesap herhalde.

    YanıtlaSil
  3. hem eline hem ağzına sağlık arkadaşım yazdıklarının hepsine katılıyorum ama gördüğüm gibi yerleşmiş bir şeyleri bozup yeniden yapma gücü ve cesareti zor olduğundan oturup bekliyoruz hepimiz

    YanıtlaSil
  4. Zeynep'ciğim,
    Yazılarındaki kalite ve akıcılığın çok güzelleştiğini söyleyerek başlayayım söze. Sana okul ve İngiltere çok yaradı Zeynepciğim. Tebrik ediyorum seni.
    Düşüncelerine ben de katılıyorum. Hele "seyirci kalmayıp oyuncu da olursak dünya bizimdir, diyebiliriz"sözünü çok beğendim.

    Mantarı ben de çok severim ve senin yaptığın gibi sık sık yaparım. Bu konuda kusura bakmazsan bir püf noktası vereyim. Mantarı az zeytinyağı ile kızgın tavaya koyup harlı ateşte ağzı açık sotelersen sulanmalarına imkan vermemiş olursun. Bu da renginin kararmasını engeller. Kaşarı koyduğun zaman kısabilirsin ocağı.
    Ben de yoğurdumu, tereyağımı, kefirimi evde kendim yapıyor ve afiyetle yiyiyorum. Onun için hiç yabancı değilim bu lezzete de.
    Sizlere de afiyetler olsun.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. Canım ne güzel yazmışsın, sorun henüz tam düzelmedi sanırım, bloguna ulaşamayna arkadaşlarımız var daha... Bakalım hayırlısı... Mantarı her şekilde severek yerim, ellerine sağlık, sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. mantar yemiyorum ama görüntü çok güzel arkadaşım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Eline ağzına sağlık arkadaşım dediklerin çok doğru malesef ayrıca kavurman daaynı et sote gibi olmuş sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Sorma canim, depremler ic savaslar derken öyle kötü seyler oluyor ki dünyada. Halimize sükredesimiz geliyor. Blog yasaklari beni de üzdü. Bir sekilde bu ortama alismisiz, kendimi cok yalniz hissettim. Iyi ki döndünüz.

    YanıtlaSil
  9. Zeynepcim inanır mısın daha dün bilgisayarımın dns ayarlarını yapabildiğim için girmeye başlayabildim sitelerinize..Ne kadar sinir bozucu bir durum, uğraştığımız şeylere bak...Yazdıklarına aynen katılıyorum.

    Mantarın görüntüsü beni benden aldı desem:)..Her ikisi de nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Benim en sevdiğim öğün kahvaltıdır zaten:).

    Sevgiler...
    aslı

    YanıtlaSil
  10. Her iki lezzette şahane canım ellerine sağlık ziyaretin ve güzel yorumun içinde teşekkürler, sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. bloglar acildi ama hala bazi arkadaslar bloguna giremiyormus
    yazdiklarina katiliyorum yüregine saglik canim
    Mantar kavurmayi bende senin gibi yapiyorum ellerine saglik

    YanıtlaSil
  12. 30 Mart - 25 Nisan 2011 tarihleri arasında HOBİ DÜNYAM .WOMENFORUM.NET ve http://www.papatya68.blogspot.com tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 12.'si olan "45 Dakikalık Tarifler" etkinliğine ben http://www.tarifkolik.com ev sahipliği yapacağım.
    Siz değerli arkadaşlarım ve katılmak isteyen herkesi etkinliğime davet ediyorum.
    Bunun için yapmanız gerekenler:
    Siteniz varsa; Sitenizde tarifinizi yayınladıktan sonra benim linkimi verip hobidünyam yemek etkinliği için olduğunu belirtmeli ve bana yorum bırakarak yada mail atarak haber
    vermelisiniz. Herkesin bu etkinlikten haberdar olabilmesi için sayfamdan html kodunu alarak etkinlik bannerını sayfanıza eklemeyi lütfen unutmayın.
    Siteniz yoksa; oznur@tarifkolik.com adresime isminizi ve tarifinizi fotoğrafıyla beraber mail atmanız yeterlidir. İstediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz.
    Haydi hazırlanması ve pişmesi 45 dakikayı geçmeyecek pratik tariflerinizi 25 Nisan'a kadar gönderin ve ne kadar hızlı olduğunuzu gösterin.
    Bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir. Siteniz olsun olmasın paylaşmak istediğiniz değerli tariflerinizi bekliyorum. Şimdiden katılımcı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
    NOT:hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
    http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...
    GÜZEL PAYLAŞIMLARLA BULUŞMAK DİLEĞİYLE
    SEVGİLER..
    ÖZNUR

    YanıtlaSil
  13. merhabalar, öncelikle ziyaretiniz için teşekkürler, bende blogumun açıldığını bugün farkettim, o yüzden size geri dönüşüm geç oldu. balparmak talısını denemdiyseniz kesinlikle deneyin derim. herşey çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. güzel bir hafta dilerim sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Tarifiniz için de, yazdığınız yazı için de ellerinize ve emeklerinize sağlık. Blogların sorununun en kısa sürede çözülmesi dileği ile..

    YanıtlaSil
  15. Ben daha yeni bloguma girebiliyorum. Türkiye hala sadece suçluyu cezalandırmayı öğrenemedi ne yazık ki

    YanıtlaSil
  16. Ben de Işıl Hanım gibi sotelerim mantarı. Bir de yıkamam sadece kağıt havlu ile siler temizlerim. Fotoğrafların çok güzel, çok iştah açıcı olmuş. Ellerine sağlık.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. Şimdi saçma yorum olucak ama, bugun 3 haftadan son ilk kez hafta içi bir kahvaltı yapınca bugün, kahvaltının ne güzel şey olduğunu anladım.. Diette yulaf ezmesi ile kahvaltı çok zorrr:( :))) Size afiyet bal şeker olsun inşallah

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...