16 Şubat 2011 Çarşamba

Gaziantep/Baklava ve Yemek Diyarı

6 şubat pazar sabahı saat 6 gibi yol aldım Gaziantepe doğru..İngilterede iken 1 günlük diye karar verdiğim ama beni çok güzel içtenlikle davet eden Emine sayesinde bu 1 gün diye kendi içimde niyetlendiğim sonrasında 4-5 güne çıkan Antep gezisine yol aldım.
İngiltereden döndüğüm sırada abimin Antepte yaşayan yakın arkadaşı Halil ve eşi Emine bize gelmişti.Muhabbet sırasında onlar bizi davet ederken de benim bu niyetimi söyledim.Ama bu davete sadece ben katılabildim ve sayelerinde benim için unutulması zor güzel,eğlenceli,değişik tatlar ve en önemlisi ömrümde gördüğüm en misafirperver,en güzel insanları,aileleri,yaşamları görme fırsatı yakalamak oldu!
***
Nur Çintay bir yazısında Gaziantep için"bir şehir düşünün bir kebabçı bir baklavacı diye sıralanan dükkanlara sahip" bu yazının ne anlama geldiğini gidince anladım ve genlerime uygun olduğu için bu hal beni daha bir mest etti:)
Her yerde fıstık,baklava,kebap..Ama bu şehir aynı zamanda gelişmiş bir şehir yalnız şu handikap vardı müzelerin hepsini bir elde toplamak için çalıştıkları için yeni hazırlanan büyük müzede daha açılmadığı için göremedik eskiçağ dönemine ait eserleri.Antep aynı zamanda el işçiliğine fazlasıyla sahip bir şehir bunu hissetmemek mümkün değil.
Ama bir sonraki yazıda bahsedeceğim Urfa ile kıyasladığım an aklıma ilk gelen şey Antep tam bir şehir!Şehirlerşmeyi içine fazlasıyla amış bir kent.Böyle kentli bir kitleye de sahib ve bazı bölgeleri kırsal dursada Antep gelişmiş lüksü kaldırabilen bir şehir.
Değişik adetlere de sahip bu şehri ben sevdim umarım birgün tekrar giderim.
Yörem Lokantasında "Yuvalama"
Mehmet Yaşinde burayı göstermişti.Bu lokanta Gaziantepin yöresel yemeklerini hazırlıyor gayet şık ve nezih bir yer.
İlk defa bu müzede gördüm yemeni sanatını.Çok özel ve güzel bir sanat.
Umarım bu sanatı yaşatanlar çoğalır!
Benimkisi "zegender"oluyor herhal:)
Çünkü bunlardan bende aldım!İmam Çağdaştan çıktığınız zaman hemen karşısındaki yemeniciye uğramanızı nacizane tavsiye ederim.Hem yapılırken izleyebilir hemde birçok çeşidini görebilirsiniz.
İmam Çağdaş yolunda
Ve sonunda içerdeyiz..Öyle bir yere oturmuşuz ki ben oturmamızdan kalkmamıza kadar her an izledim ve de bol bol abimi ve kardeşimi anıp durdum..

 Çünkü biz 3 kardeş ciddi anlamda bu tatlıya ve her çeşidine meftunuz..Abim askere gitmeden önce bir gün gezmek için çıktığımız o günkü gezimizi Karaköy Güllüoğlundan başlatacak kadar ve estiler mi soluğu gene ya karaköy güllüoğlu ya da fatihteki şerifoğlunda alacak kadar vs vs yani bu böyle uzar gider..
 Tabi öncesinde kebablar yendi..
 Gidecek,gitmemiş herkese tavsiye ederim burayı ama lahmacunlarını da ısrarlar tavsiye ederim.
 İşte lezzetin damağa yapıştığı an!

 AntepBedesten
 Bireciklilerin Haşlaması
Domates kurusu,biber kurusu ve patlıcan kurusunu haşlayıp ardından zeytinyağında pembeleşen soğanın içine biber salçası da ekleyip sonrasında bu haşlanan sebzeleri ekliyorlar.Bir iki kere birlikte karıştırdıktan sonra buradaki börek yufkası gibi olan ama iyice pişmiş olan ekmeklere sarıp yiyorlar.Açıkçası çok lezzetli birşey tekrar yemek nasib olur inşAllah.
 Eminenin görümcesi Gülsümün mercimek köftesi!
Sağolsun bizim için yapmıştı ve öyle bir yedim ki ben bundan gene olsa gene yerim ben bunu..


Sözün özü Antepte beni bu kadar güzel,rahat hatta kendimi mahcub hissedecek  kadar misafirperver ağırladıkları için emine ve eşine onların ailelerine tekrar tekrar çok ama çok teşekkürler!

11 yorum:

  1. Ah en çok gitmek istediğim yer. Kebaplarını ve baklavalarını yemek için, inşallah bir gün kısmet olur. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Zeynepciğim, ne kadar da güzel anlatmşsın buraları.
    Öğle araları işten kaçıp haldur huldur gezip geldiğim yerler.
    Senle görüşebilmiş olsak planlarım vardı ama kısmet değilmiş. Müsayit olamadın sanırım.
    Benim en sevdiğim sabahın ilk ışıklarında Zekeriya Ustanın katmerini yemek genellikle. Çiğdem(şehribursadan), Naile (aintabsofrası) bir araya geldiğimizde muhakkak gideriz. :)
    Bir kaç güne sığmaz Antep'i anlamak, yaşamak aslında. Bir sonraki gelişinde görüşmek dileği ile. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. resimlere baktıkca nasılda gitmek istedim oralara.harika resimler çekmişsin arkadaşım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. YEMİN EDİYORUM BAYILDIM RESİMLER BİTİRDİ VE KARAR EN KISA ZAMANDA ANTEBE GİDİLECEK

    YanıtlaSil
  5. Zeynebim 6 yıl önce gitmiştim antebe çoook güzeldi,Şimdi daha gelişmiştir tabi,Baklava ve kebapta tam bana göre
    Birde antebin baharatları özellikle
    biberi ve salçası
    Tekrar gitmek nasip olur inş.

    Erkam senin çiçekleri babasına götürüp tete tete(teyze) diyor):)
    İyiki görüştük:)çok mutu oldum

    YanıtlaSil
  6. Merhaba ne güzel resimler onlar öyle ayrıca ağzımın suyu aktı o yemeklere vallahi sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Cok gitmek istedigim yerlerden bir tanesi,hele de resimleri görünce su an bir isimla orda olmak istedim:))hersey muhtesem iyiki de bizimle paylastin,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Zeynepcim çok güzel bir gezi olmuş, ardında hiç unutulmayacak anılarıyla..Benim de hep görmek istediğim bir yerdir Antep umarım gidip görmek nasip olur..
    Sevgiler:)).
    aslı

    YanıtlaSil
  9. Zeynepcim çocuklar olmasaydı,kesin takılırdım peşine... bana da bir yer bulunurdu elbet ;) bu lezzetler kaçırılmı hiç ;))

    afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  10. çok güzel olmuş canım çok..
    zaten harikadır.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar, memleketimiz cok güzeldir, sizde sagolun cok güzel kareler yakalamissiniz.
    Baklava ve yuvarlamamizin benzeri hic bir yerde bulunmaz.
    Yukarda urfa gezinizde yazdiginiz Meyan serbetide Antep ve Kilisin de yazin vazgecilmez iceceklerinden dir. Cogu kisi tadini begenmesede her aksam kapida sik sik diye bakir kablari bir birine vurarak gecen serbetcigi beklerdik cocuk iken, gelsinde alalim, buz gibi icelim diye.
    Simdi hazir paketlerde kökünü alip almanyada dahi yapip iciyorum.
    Böbreklere cok iyi geliyor. Almanyadaki doktorumda tavsiye etti, yanliz tansiyonu yüksak olanlar kullanmasin, tansiyonu meyan kökü cikarir dedi. Zaten yazin sicakta tansiyonu düsenler genellikle icer.
    Aa cok cenem acildi, kusura bakma canim, sevgiler.
    Sevgili "tadina dyamadim, dilekde görüp yazdim. Bulusmanizda güzel gecmis sevindim.::))
    Sevgilerimle....

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...