Bu dolmayı "Gışgıjık"(zazaca bir kelime Türkçesi nedir bilinmiyor)denilen bir otla sararmış annemler ya da dut yaprağı ile ve üzerine tereyağ dökülmesi iç harcının bulgur olması hasebiyle lezzetini daha bir ortaya çıkarırmuş.Yaz ve ilkbahar da yaprak bulabildikleri için o dönemlerde böyle sardıkları bu dolmayı aslında en çok kuru patlıcanı ve sadece Elazığda görebileceğiniz beyaz biberi doldurarak yaparlarmış.
Nacizane benim tavsiyemde muhakkak o tereyağ dökülerek yenmesi yoksa asla lezzetini alamazsınız.
İç malzemeler:
300 gr dana etinden dolmalık kıyma
200 gr koyun etinden yemeklik kıyma
1 su bardağı bulgur
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydonoz
2 orta boy soğan
4 diş sarımsak
yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yarımşar çay kaşığı köri,zencefil,yenibahar ve kişniş.
Kırmızı biber
1 çorba kaşığı salça
Kurutulmuş reyhan,nane,fesleğen ve rezene ama az olucak
Kurutulmuş patlıcan ve biber
Beyaz lahana
Üzeri için:Tereyağ
Pulbiber
Hazırlanışı:
1)Öncelikle kuru biberi kaynar suda 10-15 dakika bekletin.Patlıcanı orta bir yumuşaklığa gelene kadar da ocakta kaynatın ayrı bir suyun içinde.Lahana yapraklarınızı da haşlayıp hazır edin.
2)İç malzemelerinin hepsini bir tencereye koyun.Yaklaşık 15-20 dakika kadar kısık atşete iyice kavurun.
3)Kavurduğunuz bu iç malzemesiyle çok aşırıya kaçmadan biberinizi,patlıcanızı doldurun ve de lahananızı sarın.
4)Tencereninin dibine iç kısmı tavanın zeminine bakacak şekilde bir ısıya dayanıklı tabak oturtun.Ardından kenarlarına ve tabağın üzerine gelecek şekilde dolmabiber ve patlıcanlar ileyaptığınız dolmaları diziniz.
5)Lahana ile sardığınız dolmalar için ise ayrı bir tenecerenin alt kısmını yaprakla kapatın.Ardından dolmalarınızı dizin ve her iki tencereyi de ocağa koyun.
6)Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pişmeye bırakın.
7)Bir tavada tereyağ eritin.Eridikten sonra ocağın altını kapatır kapatmaz tereyağa pulbiber ekleyin,sumak,kuru nane ekleyin.
8)Servise hazır olan dolmaları tabağa alınca üzerine hazırladığınız tereyağdan gezdirip servis edin.
- Eğer biber ve patlıcan yoksa sadece beyaz lahana ile yaparsanız piştikten sonra tereyağını eritip içine az sumak ve kuru nane ekleyin.Bu hazırladığınız tereyağını güzelce üzerine gezdirin.Ama böyle farklı şeylerle yapıncada servis sırasında eklenebilir tereyağ.
- Patlıcanlarınızı kontrol edin haşlarken bazı patlıcanlar çabuk pişer bazıları da zor pişer.
- Bu dolma malzemesi pirinç gibi değildir bu sebeple aşırı bir şekilde pişirilmesine gerek yok.Bulgurun çok hafif diri kalması aslolan halidir.
hiç duymadığım bir lezzet arkadaşım.ama görüntüden nasıl lezzetli olduğu belli oluyor.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilMerhaba bulgurlu dolma eminim lezzetlidir bulguru çok severim ellerinize sağlık
YanıtlaSilSevgili Zeynep,
YanıtlaSilvermiş olduğun bilgiler için teşekkür ediyorum..
Anadolu ne büyük bir havza değil mi değişik değişik her yöresi..
bu dolmada nefis..
ellerin dert görmesin canım.
mmh degisik bir lezzet! paylasinim icin tesekkürler canim! ellerine emegne salgik ve afiyet sifa olsun! cici sevgilerimle.
YanıtlaSilNasilda leziz bir dolma olmus görüntüsü yee beni diye bagiriyor,ellerine saglik canim.
YanıtlaSilZeynepcim dolmalar enfes görünüyor:)..Zaten bence bu kurularla yapılan dolmalar kışın en güzel yemeklerinden biridir. Paylaştığın bilgiler için de ayrıca teşekkürler, ne çok şey öğreniyorum blog arkadaşlarımdan:)..
YanıtlaSilBu arada bence de komşu olmalıyız mutlaka, bu nefis dolmaların kokusunu alır almaz kapın çalınabilir o zaman:).
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle....
aslı
canım ellerine sağlık afiyet bal olsun
YanıtlaSilohh mis gibi ,olsa da yesem valla şifa niyetine:))))
YanıtlaSilçok öperim canımm
Off offf onlar nasıl fotolar öyle. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilbulgurlu her tarifi denemeye acıgım valla,, ellerinize sağlık değşşik ve güzel görünüyor.
YanıtlaSilzeynebim ne leziz bir görüntü.enfes olmuş hiç şüphe yok.maharetlisin hep diyorum sana.
YanıtlaSilellerine sağlık diyorum.
sevgilerimle...
Herhalde muhteşemdir. Ben de bulgurlu sarmayı pek severim (hani etsiz olanından, etyemez olunca). Ellerine sağlık anneciğinin.
YanıtlaSilellerine saglik enfes görünüyor sevgiler...
YanıtlaSilHarika gotunuyor. Ellerinize saglik.
YanıtlaSilCok selam ve sevgiler...
Dişimin ağrısı geçer geçmez dalıcam bu tabağa! :)
YanıtlaSilsarmalarda dolmalarda nefis gözüküyor yapan ellere sağlık:)
YanıtlaSilsevgiler..
Zeynepciğim hayırlı kandiller canım.
YanıtlaSilYoksun hala. :)
Dolma da nefis görünüyor.
Sevgilerimle.
Kandilin mubarek dualarin kabul olsun insallah sevgilerimle.
YanıtlaSilZeynep kardeşim,nerelerdesin?
YanıtlaSilUmarım her şey yolundadır.
Kandilinizi kutluyor,hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Kalbi sevgi ve selamlarımla