3 Şubat 2011 Perşembe

Etli-Bulgurlu Dolma

"Anne şimdi bu dolmanın özelliği ne,ne anlatmalıyım?"gibi sorular sorup durdum anneme.Sonunda birkaç şey söyledi sağolsun.
Bu dolmayı "Gışgıjık"(zazaca bir kelime Türkçesi nedir bilinmiyor)denilen bir otla sararmış annemler ya da dut yaprağı ile ve üzerine tereyağ dökülmesi iç harcının bulgur olması hasebiyle lezzetini daha bir ortaya çıkarırmuş.Yaz ve ilkbahar da yaprak bulabildikleri için o dönemlerde böyle sardıkları bu dolmayı aslında en çok kuru patlıcanı ve sadece Elazığda görebileceğiniz beyaz biberi doldurarak yaparlarmış.

Nacizane benim tavsiyemde muhakkak o tereyağ dökülerek yenmesi yoksa asla lezzetini alamazsınız.


İç malzemeler:

300 gr dana etinden dolmalık kıyma
200 gr koyun etinden yemeklik kıyma
1 su bardağı bulgur
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydonoz
2 orta boy soğan
4 diş sarımsak
yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yarımşar çay kaşığı köri,zencefil,yenibahar ve kişniş.
Kırmızı biber
1 çorba kaşığı salça
Kurutulmuş reyhan,nane,fesleğen ve rezene ama az olucak

Kurutulmuş patlıcan ve biber
Beyaz lahana

Üzeri için:Tereyağ
               Pulbiber
Hazırlanışı:

1)Öncelikle kuru biberi kaynar suda 10-15 dakika bekletin.Patlıcanı orta bir yumuşaklığa gelene kadar da ocakta kaynatın ayrı bir suyun içinde.Lahana yapraklarınızı da haşlayıp hazır edin.
2)İç malzemelerinin hepsini bir tencereye koyun.Yaklaşık 15-20 dakika kadar kısık atşete iyice kavurun.
3)Kavurduğunuz bu iç malzemesiyle çok aşırıya kaçmadan biberinizi,patlıcanızı doldurun ve de lahananızı sarın.
4)Tencereninin dibine iç kısmı tavanın zeminine bakacak şekilde bir ısıya dayanıklı tabak oturtun.Ardından kenarlarına ve tabağın üzerine gelecek şekilde dolmabiber ve patlıcanlar ileyaptığınız dolmaları diziniz.
5)Lahana ile sardığınız dolmalar için ise ayrı bir tenecerenin alt kısmını yaprakla kapatın.Ardından dolmalarınızı dizin ve her iki tencereyi de ocağa koyun.
6)Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pişmeye bırakın.
7)Bir tavada tereyağ eritin.Eridikten sonra ocağın altını kapatır kapatmaz tereyağa pulbiber ekleyin,sumak,kuru nane ekleyin.
 8)Servise hazır olan dolmaları tabağa alınca üzerine hazırladığınız tereyağdan gezdirip servis edin.
  • Eğer biber ve patlıcan yoksa sadece beyaz lahana ile yaparsanız piştikten sonra tereyağını eritip içine az sumak ve kuru nane ekleyin.Bu hazırladığınız tereyağını güzelce üzerine gezdirin.Ama böyle farklı şeylerle yapıncada servis sırasında eklenebilir tereyağ.
  • Patlıcanlarınızı kontrol edin haşlarken bazı patlıcanlar çabuk pişer bazıları da zor pişer.
  • Bu dolma malzemesi pirinç gibi değildir bu sebeple aşırı bir şekilde pişirilmesine gerek yok.Bulgurun çok hafif diri kalması aslolan halidir.

19 yorum:

  1. hiç duymadığım bir lezzet arkadaşım.ama görüntüden nasıl lezzetli olduğu belli oluyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bulgurlu dolma eminim lezzetlidir bulguru çok severim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Zeynep,
    vermiş olduğun bilgiler için teşekkür ediyorum..
    Anadolu ne büyük bir havza değil mi değişik değişik her yöresi..
    bu dolmada nefis..
    ellerin dert görmesin canım.

    YanıtlaSil
  4. mmh degisik bir lezzet! paylasinim icin tesekkürler canim! ellerine emegne salgik ve afiyet sifa olsun! cici sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Nasilda leziz bir dolma olmus görüntüsü yee beni diye bagiriyor,ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  6. Zeynepcim dolmalar enfes görünüyor:)..Zaten bence bu kurularla yapılan dolmalar kışın en güzel yemeklerinden biridir. Paylaştığın bilgiler için de ayrıca teşekkürler, ne çok şey öğreniyorum blog arkadaşlarımdan:)..
    Bu arada bence de komşu olmalıyız mutlaka, bu nefis dolmaların kokusunu alır almaz kapın çalınabilir o zaman:).
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgilerimle....
    aslı

    YanıtlaSil
  7. canım ellerine sağlık afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  8. ohh mis gibi ,olsa da yesem valla şifa niyetine:))))
    çok öperim canımm

    YanıtlaSil
  9. Off offf onlar nasıl fotolar öyle. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  10. bulgurlu her tarifi denemeye acıgım valla,, ellerinize sağlık değşşik ve güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  11. zeynebim ne leziz bir görüntü.enfes olmuş hiç şüphe yok.maharetlisin hep diyorum sana.
    ellerine sağlık diyorum.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Herhalde muhteşemdir. Ben de bulgurlu sarmayı pek severim (hani etsiz olanından, etyemez olunca). Ellerine sağlık anneciğinin.

    YanıtlaSil
  13. ellerine saglik enfes görünüyor sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Harika gotunuyor. Ellerinize saglik.

    Cok selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Dişimin ağrısı geçer geçmez dalıcam bu tabağa! :)

    YanıtlaSil
  16. sarmalarda dolmalarda nefis gözüküyor yapan ellere sağlık:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Zeynepciğim hayırlı kandiller canım.
    Yoksun hala. :)
    Dolma da nefis görünüyor.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  18. Kandilin mubarek dualarin kabul olsun insallah sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  19. Zeynep kardeşim,nerelerdesin?
    Umarım her şey yolundadır.
    Kandilinizi kutluyor,hayırlara vesile olmasını diliyorum.
    Kalbi sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...