2 Ocak 2010 Cumartesi

Kırmızı biberli börek


12.12.2009 gecesi saat 11:00 civarı ben önüme bir kilo kırmızı biberi aldım başladım ayıklamaya.Babaanem bizde ve ertesi sabah kahvaltıya börek yapmak niyetim ne zamandır da böyle bir deneme aklıma düşmüşken isabet oldu.

Biberde çok sevdiğimden neden olmasın dedim hatta yaz gelsin inşAllah birkaç çeşit biberle deneyeceğim.
Neyse babaanneme dönersek,babaannem başladı sormaya "Zeynep ne yapacaksın bu biberleri"bende"babaanne sabah görürsün"birkaç dakika geçiyor babaannem"Allah Allah ne yapacaksın sen bunları"diye tekrardan soruyor:)
Ve sabah oldu babaannem uyanmış mutfağa yanıma geldi "aaa börek yapıcakmışsın şimdi oldu" :)
Alemdir vesselam babaannem hatta bizim 2 altın kızda nev-i şahsına münhasırlar yani anneannem ve babaannem!


Malzemeler:

4 yufka
1,5 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 yumurta

İç harcı:

1 kilo kırmızı biber
Dil peyniri-Çerkes peyniri-Kaşar peyniri (açıkçası evde hangisi varsa o olur)
Tereyağ
Sıvıyağ

Üzeri için:

1 yumurta Sarısı
Susam


Hazırlanışı:

1)Öncelikle biberlerinizin içlerini boşaltıp temizleyin.Tavaya göz kararı biraz tereyağ ve sıvıyağ koyun(çok fazla olmasın ama)ve kavurun.

2)Kavurma işlemi bitince biberleri soğumaya bırakın.(Eğer kabuklarından rahatsız olan var ise fırında közleyip soyduktan sonrada yapabilir)
3)Yoğurt,sıvıyağ ve yumurtadan oluşan harcınızı hazırlayın.
4)Yufkaları eğer büyükse 6'ya bölün,orta karar bir büyüklükte ise 4'e bölün.(benim yufkalarım büyüktü 6'ya böldüm)
5)Her bir yufka parçasına güzelce harcını sürün,ardından enli kısmına malzemeden biraz koyduktan sonra bir dilim peynirinizi koyun ve sarın.Yalnız peynir diliminiz çok kalın olmasın dilim kaşarlar gibi olursa daha güzel erir içinde.Sigara böreğinin biraz kalınca şekli gibi sardıktan sonra tepsiye dizin börekleri,üzerlerine de yumurta sarısı sürdükten sonra susamını da serpin ve ısıtılmış fırına verin.


Bu arada ufak bir açıklama yapmak istiyorum.
Biberli harç kısmının ölçüleri tam ama yoğurt,sıvıyağ ölçüsü bilgisayarda tarif kaybolunca aklımda kalanıyla yazdım.Herşeyini hatırlıyorum iç sosununkini unuttum!Ama ortalama böyle birşeydi ki zaten genelde bu kadarı yeterli gelebiliyor.Tekrar tekrar özür dilerim.

26 yorum:

  1. çok leziz görünüyor ellerine sağlık canım sıcacık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Resimdeki gibiyse tadı da ben de en kısa zamanda istiyorum....

    YanıtlaSil
  3. Resimdeki gibiyse tadıda ben de en kısa zamanda istiyorum....

    YanıtlaSil
  4. Bol susamlı,nefis görünüyorlar canım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik, harika bir goruntu.
    Sevgilerimi gonderiyorum...

    YanıtlaSil
  6. tadi enfes olmali görüntüsü sahane ellerine saglik canim sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Kurabiyeyi sormuşsun canım, biraz sert oluyor, çok fazla değil.

    YanıtlaSil
  8. böregin nar gibi kizarmis,görüntüsü nefis
    kirmizi biberle degisik bir ic harc olmus ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık nefis görünüyor.Babaannenizin meraklandığı kadar da varmış.Sevgiler.Mine

    YanıtlaSil
  10. GÖRÜNTÜ SÜPER ELLERİNE SAĞLIK BABAANNE VE ANNEANNEYE KOCAMAN SELAMLAR YERİM BEN ONLARI BAYILIRIM YAŞLILARA:))
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  11. Bu enfes börek gibi enfes, mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyorum Zeynep'ciğim.

    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Zeynepcim börek enfes görünüyor, fotoğrafları da harika çıkmış. Ellerine sağlık:).
    Kırmızı biberi börek içi olarak hiç kullanmamıştım, oysa ne çok severim kırmızı biberin tadını. Mutlaka deneyeceğim..
    Babaannenin, anneannenin ellerinden benim için de öp:).
    Sevgiler..
    aslı

    YanıtlaSil
  13. Canım ellerine sağlık böreğin her türlüsünü severim...

    YanıtlaSil
  14. Biraz gecikmeli olarak yeni yılını kutluyorum Sağlıklı mutlu daha nizce güzel yıllar diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Bu börek harika olmuşşş:)))
    hele hazırlık aşaması harika canım,neşeniz hiç eksilmesin inşallah elelrine sağlık bayılırım böylesi sağlıklı böreklere iç malzemesi kurtarıyor bu nefis böreği...

    YanıtlaSil
  16. Hiç yapmadım . Denemek isterim ama. Deneyince tekrar dönerim.Ellerinize sağlık.

    Bu arada unutmadan yeni yıl size mutluluklar getirsin . Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. kırmızı biberli iç harç çok ilginç.denemek lazım.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  18. Şaşırdım,afalladım,çok begendim,Süper görünüyor.Ellerine sağlık,takipcinim.Sevgi ile kal.....

    YanıtlaSil
  19. Harika bir lezzet oluşmuş ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Öncelikle Altın Kızların ellerinde öperim:-)
    Börek harika görünğyor , ellerine sağlık.
    Sevgilerimle , mutlu seneler.

    YanıtlaSil
  21. Zeynep'ciğim,

    Babaannenin yerinde ben de olsam meraklanırdım hani. Ne güzel böyle birşeyleri merak etmeleri.

    Kırmızı biber közlemesini çok severim, hele bir de biraz zeytinyağı ve sarımsak eklenmişse yanında yatarım. Eeee, bu börek de öyle olmuş canım. Ellerine, emeklerine sağlık.
    2010 senesinin sana ve ailene mutluluk, sağlık ve başarılar getirmesini dilerim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  22. çok iştah açıcı olmuşlar
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. yaa sen bana bu biberleri közle, yanına peynirli börek yap öyle yiyim olmaz mıı:)

    görüntü enfes görünüyor:) ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  24. Ellerinize saglik nefis bir tari nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  25. çok güzel olmuş böreğin ellerine sağlık ne güzel babannende anneannende var kıymetini bil canım öptüm sevgiler

    YanıtlaSil
  26. çok değişik, kırmızı biberi börek harcı olarak hiç düşünmemiştim, peynirle de yakışmıştır, ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...