24 Ağustos 2009 Pazartesi

Ramazan-ı Şerif ve bademli tatlı


Bu tatlı aslında Ramazanın ilk gününün tatlısız geçmemesi için hemen kendi başına üretilmeye çalışılmış bir tatlıydı.Ramazan gerçekten tatlısız olmuyor benim gibi doğu gezisi sonrası kilo aldım derdine düşseniz bile!Bu çekilmiş bademi aslında başka birşey için almıştım ramazan öncesi ama kısmet başka bir tat içinmiş iyide oldu hatta ingilizce hocamda tattı ve çok hafif buldu.
***
Ramazan da tat derdine düşmekte ayrı bir heyecan oluyor amma velakin aynı zamanda insanı bir yandan da tedirgin ediyor çünkü binlerce,milyonlarca insan aynı anda ekmek bulamayacak durumda.Ben bazen lezzet konusunda abartıya kaçtığımı düşünürüm en azından kendi adıma. Umarım etrafımızı gözetebildiğimiz önümüzdeki tabağın aynısını paylaşabileceğimiz bir Ramazan-ı Şerif olur..

Bademli tatlı

200 gr.tereyağ(margarin kullanan için de aynı ölçüde margarin)
100 gr badem tozu
1 çay bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 yumurta
3 su bardağı un+1 su bardağı un ama bir parmak eksik olucak 4.bardakta

Şerbeti için:

3,5 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
bir kaç damla limon suyu

Hazırlanışı:

1)Önce şerbeti hazırlayın ve kaynamaya durunca 5 dakika kaynatın ardından limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın ve soğumaya bırakın.
2)Hamur malzemelerini un haricinde önce bir iyice karıştırın elinizle şekerin biraz ezilmesini ve malzemelerin karışmasını sağladıktan sonra unu azar azar ekleyin.
3)Unun tamamını ekledikten sonra da biraz hamurun kıvamıuna gelebilmesi içiN 3-4 dakika daha yoğurun ve sonra oval şekiller vererek tepsiye dizip fırına verin..
4)Fırından hafif pembeleşmeye durunca tatlıları alın ve şöyle 2-3 dakika bekletin o ilk kaynarlığının gitmesi için sonra üzerine gezdirerk şerbeti dökün ve soğumaya bırakın.

Not:üzerine tuzsuz bademim yoktu bende evde file badem varken birkaç tane ekledim üstüne dilerseniz tuzsuz badem koyabilirsiniz yada file badem.

14 yorum:

  1. Güzel dileklerine katılıyorum Zeynepciğim, tatlı da harika görünüyor. Ellerine sağlık... Ağız tadıyla hayırlı ramazanlar...

    YanıtlaSil
  2. Akşam tatlı olarak ne yapsam diye düşünürken gördüm bademli güzelleri:))Hem ziyaretiniz için teşekkür edeyim, hem de bu güzelliğin tarifini alayım dedim, ellerinize sağlık, huzurlu, hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  3. Zeynep'ciğim,şerbetli tatlıları hiç sevmememe rağmen,bu tatlın çok hoşuma gitti..Tam ramazan ayı içinmiş adeta..)Ellerien sağlık canım..

    Güzel dileklerinin hepsi senin içinde olsun canım..hAYIRLI İFTARLAR..


    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık harika görünüyor fotoğrafıda çok güzel olmuş.hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık nefis bir tatlı olmuş

    YanıtlaSil
  6. Elerine sağlık zeynepciğim...
    Sunum süper olmuş:)

    YanıtlaSil
  7. Ben de düşünürüm, özellikle de mutfakta malzemeler arasında gidip gelirken nasıl bir yaşam farklılıkların egemen olduğu.....
    Yine de ellerine sağlık Zeynep'ciğim.

    YanıtlaSil
  8. Bende ramazan tatlisiz asla olmaz diyenlerdenim 1 ay boyuncada hic eksik etmem soframdan,Kilo meselesini görmezden geliyorum hep bu ay ne yapayim:))

    Tatli nefis görünüyor ellerine saglik canim bu arada duanada amin diyorum,sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. ben sahurda bu tatlıyı seyredip gitmişim yorum yazmadan:)))

    ellerine sağlık canım,enfes görünüyor.

    hayırlı ve bereketli ramazanlar..

    YanıtlaSil
  10. merhaba canım..öncelikle ziyaretin için teşekkurler...tariflerini çok beğendim.herşey çok güzel. ellerine sağlık...seni ekledim.sık sık ziyaretine gelirim artık..güzel bir gün dilerim..

    YanıtlaSil
  11. canim evet ne kadar kiloda alsak ramazan tatlisiz olmuyor ya enfes görünüyor ellerine saglik sevgiler hayirli ramazanlar

    YanıtlaSil
  12. zeynepcigim bu tatli muhis birsey olmus canim ellerine saglik.
    sanada hayirli ramazanlar diliyorum.

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. dedigin gibi ramazan tatlisiz olmuyor,benim esimde serbetli tatlisiz cay icmez ramazanda.
    tatlinin görüntüsü yetiyor zaten denecek tek sey ellerine saglik nefis olmus
    hayirli ramazanlar

    YanıtlaSil
  14. tatlı çok güzel ve nefis görünüyor.ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...