8 Temmuz 2008 Salı

Sakin tatil ve şeftalili parfe

sakin ve sıcak bir yerden geldim cumartesi günü,şehre ayak basmaya hazırlanırken sıcak ve sıkıntılı bir hava karşıladı,bir yandan ayağımın ağrısıyla beni dahada bir sıktı ve geldiğim yere geri dönmeliyim dedirtti ama nafile işte burdayım artık bizi sarmalayan sıkıcı,bunaltan havanın dibindeyim..
2 gündür birşeyler yazmak için çabalıyorum cumartesi ve pazar ayağımın ağrısı elvermedi ama günlerdir içim içimi yiyor buraya notlar düşememek,mutfaktan taşan kokuları buralara ulaştıramamak canımı sıkmıyor değil ama haziranın ortasından beri atalet sarmış dört bir yanımı ılık bir ilkbahar esintisi gibi olanından..
yalnız 2 gündür kabında sıkıntının olduğu bir atalet var üzerimde,istanbula dönüşün yaramadığını fevkalade belli eden bir durum şu fotoğraflara bakmak bile orada olsam dedirtiyor,ama yaşadım bu sakinliği işte buda güzel diyebilmek için zorluyorum kendimi.

açıkçası sabah kalktım birşeyler karalamak için bilgisayarımdaki office programı gittiğinden beri yazmakta zor oluyor abimin bilgisayarında fotoğrafları hallettim hadi yazı derken olmadı-olamadı bir türlü,sabahın köründe birşeyler yazdım beğenmedim ki iyikide beğenmemişim çünkü demin birşey oldu Tijen ablanın sayfasını gezerken"Çay olsun,kurabiye olsun,dostluk olsun"yazısını okurken beni yazmaya teşvik eden yüzüme hafif ve güzel bir tebessüm bırakan bir hal oldu belkide ruhuma yansıtan bir ışığı oldu yazının kimbilir çünkü oda ekşi maya diyordu benimde geçen hafta tattığım köy ekmeklerinde olan gibi,geleneksel diyordu aynen geçen hafta birilerinin bizim için uğraşlarında gördüğüm şimdi yitmekte olan geleneksel misafirperver anlayış ve lezzetler..
ütopya gibi bir yerdi istanbula bir o kadar yakın bir o kadar uzak her ne kadar orayada şehirleş(ememenin)menin gazabı yavaş yavaş uğrasada olsun genede bozulmayan noktalar vardı ve bunu tatmakta güzeldi.
80'e merdiven dayamış birinin hiç üşenmeden ekmek mayalamasını ve 10 tepsiye yakın ekmeği hazırladığını görünce ağzından bugüne kadar hiç ah bile duyulmayaşınıda bilmek ve bunları bir araya toplamak kendimden utandırdı beni,herkesin misafir etme çabaları o büyük babaannenin günde 3 defa kendi bahçesine inip tamamen doğal,ilaçtan uzak ürünlerine bakması ve bizlerle paylaşması..

ne diyeyim saymakla bitmez uzar gider o yediğim ekmek,ateşteki zeytinyağlı taze fasulye,kendilerinin yaptıkları o mis gibi zeytinin abartacak boyutta yedirecek lezzete sahip olması,o bahçeden gelen tırtıklı ve harika lezzetli salatalıklar daha neler neler...
bu tepsi gibi bir sürü ekmek tepsisi vardı,o ateşi ekmekleri koyabilecek harlılığa getiren,o ekmekleri yapan,nüfusa göre yaşlı bizle kıyaslanınca bizden genç olan büyük babaannenin sayesinde.. malum çiçekçilik denince akla gelen yerlerden biri yalova ve yol üzerindeki herhangi bir camekandaki güller..
bunlarda kaldığımız köydeki kedilerden biri yavrusuyla hallerini görünce kızkardeşim için fotoğrafladım,akşam fotoğrafları hallederkende dedim bir fotoğrafı da senin için ekleyeceğim diye buda onun sevdiklerinden ee onun için fotoğrafladıysak eklemek gerekir değil mi.
gül bahçesinde böyle bir sürü gül vardı demet demet yerlere saçılanlar bile toplansa o bile yeter dedirtecek kadar hepsi biribirinden güzeldi.önce bu gülleri kokladık güzelliklerine bakıp şaştık bahçede sonra...ateş yakıldı öncesinde bahçeden yeni koparılan fasulye ayıklandı ve zeytinyağlı fasulye hazırlandı sağolsunlar hemen ateşe koydular ve lezzetini ömrüm boyunca unutamayacağım 2 tabak yedirten bu lezzeti tattırdırlar.
biter mi hiç?
bitmedide ardından böyle kapalı şekilde lahmacunlar yapıldı sıcacık boş ekmekler de yapıldı ve sıcak sıcak yendi nefisti..
bir ara termalede gittik ama o göz suyu-mide suyu denen sular bu hale gelmiş çok yosunlanmış ve koku var ee insanoğlu yaşadığı alana neler yaptığını görmesse bu olur.
yosunlu görüntüsü değişik duruyordu ama bir yandanda üzücü.
bu güzel zamanlarında bu yol gibi bitmeyen bir şekilde olmasını dilerdim ama ömürde bir nefeslik ya yaşamdan aldığımız tatların hepside tadımlık belkide öylede olmalı,çünkü tatsızda gelebilirdi belkide...


***
ama bu yazıyı artık bir tarif vermeden kapatmamalıyım uzun bir ara oldu malum zaten bu güzelim parfeyi yayınlayacaktım yaptığım gün ama kısmet olmadı,kısmet bu güzelim yaşanmışlıkların ardından olmasındaymış bu tadı yapmama sebep olan güzel insan gibi.

Şeftalili Parfe
Malzemeler:

2 paket krem şanti
2 su bardağı soğuk süt
1,5 pakete yakın burçak
1 su bardağı beyaz damla çikolata
3 adet şeftali

Yapılışı:

Şantiyi soğuk sütle karıştırın kıvamına gelince eğer biraz sulu görünüyorsa 10-15 dakika buzlukta bekletin.
Sonra bisküvileri kırın krem şantinin içine,damla çikolatayıda ekleyin,şeftaliyide soyup ve doğrayıp bu karışıma ekleyin.
Sonra kaşkıkla biraz karıştırın.
Bir kalıba yada ufak bir tepsiye streç film serin ve parfeyi kalıba boşaltın.
Buzluğa koyun ve bir gece bekletin.

44 yorum:

  1. Hoşgeldin İstanbul'a, evine ve bloguna, mis gibi ekmek kokularıyla. Uzun zamandır özlettin kendini, bacağının ağrısını ise merak ettim, yoksa senin de benim gibi illet ve kronik bir bacak ağrın mı var? Kendine iyi bak, bir sürü tarif bekliyoruz senden, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. hoş geldin safalar getirdin canım..
    ne kadar güzel günler yaşamışsın,bense her yaz olduğu gibi İstanbulumu bekliyorum,kimseler almasın diye:)
    Parfende enfes görünüyor,tam bu sıcaklara ugun.Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Zeynebim hoşgeldin artık iyice meraktaydım... O güzel yerleri bırakıp gelmek zordur tabi... Parfe nefis soğuk soğuk yemesi ne güzel olur... Ellerine sağlık sevgiyle...

    YanıtlaSil
  4. Zeynep'ciğim,
    Hoşgeldin sefalar getirdin. Ah o ekmekler yok mu o ekmekler, insanı baştan çıkarır onlar.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar canim, hos geldin sefa getirdin, elin kolun da dolu dolu gelmissin, nefis tarifler mis gibi sacda börekler, buz gibi seftalili parfe hepside nefis olmus, ellerine saglik, sevgiler....

    YanıtlaSil
  6. iyi ki atmıssın üşengeçligi üzerinden ne güzel bir yazı ve resimler paylasmıssın bizimle..her şey şahane görünüyor.slmlar

    YanıtlaSil
  7. Zeynep'ciğim,

    Bu yorumumun geleceğini umuyorum.
    Önce hoşgeldin, sonra çok geçmiş olsun, kendine dikkat et. Ne güzel anlatmışsın yaşadığın güzellikleri. Parfe de enfes görünüyor, ellerine sağlık.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. canım ne güzel bir tatil olmuş. bütün kareler birbirinden güzeldi. hoşgeldin ve eline sağlık!

    YanıtlaSil
  9. ayy canım ablam benim pisicikleri koymuş çok teşekkür ederimm kocaman öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  10. parfe harika olmuştu ellerine sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Zeynep,
    Harika bir yazı olmuş,resimlerini paylaştığın zeytinyağlı fasulye ve nefis ekmekler ekrana yutkunarak bakmama sebep oldu :)
    Yazının sonunda ki serin parfeyide unutmamak lazım.
    Bu arada çiçekçilik ne güzel bir iştir,değil mi? kucak dolusu güllere bayıldım.

    YanıtlaSil
  12. yaşlanmamalarının sebebi doğal beslenmeleri ve çalışmaları olsa gerek, bizse otuzumuzda çökmüş durumdayız.allah yardımcımız olsun.
    Parfenin içinde yumurta olmamasına sevindim, ellerine sağlık.mutlaka deniycem.

    YanıtlaSil
  13. slm cnm
    sakin tatil istiyor bazen benim bu sene hareketli oldu
    şeftatiliyi severim şimdi cnm çekti nefis görünüyor valla
    öptüm

    YanıtlaSil
  14. Hoşgeldin, ekmeklere ve beyaz güllere bayıldım, zeytinyağlı fasülyeyi de öyle güzel anlatmışsın ki, çok merak ettim.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Ohhh ne güzel gezmişsin resimler harika Allah içine sindirsin parfede nefis görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  16. HOŞGELDİNNNNN
    Zeynep
    Sefalar getirdin:)
    ne gzüel paylaşmışsın ben deniz görüntüsüne ve güllere bayıldım,ekmekle parfeye de tabii hatta yemeğede


    Odun ateşinde pişen ekmeğe,yemeye doyum olmaz

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  17. Selam
    İyi pazarlar, ziyaretine sevindim, çünkü böyle bir sitenin varlığından haberim yoktu. Bundan sonra takipçin olacağım. Şeftalili parfenin de tarifini aldım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. merhaba canım yaa..ne güzel anlatmışsın bir çırpıda okudum..keşke o ekmeklerden bende yeseydim fasulyenin tadına baksaydım..
    keşkeee..
    ellerine sağlık parfede nefis olmuş tamda sıcaklarda harika olurdu..
    haa bende tatlı getirdim sana feda olsun..denemek istersen çok az miktarda kadayıfla denemelisin.didikleyip yaprak şeklinde yayıp içini koyup sıkıca sarmalısın..istersen yumurtaya bulamadan az yağlanmış tepsiye sıralayıp az miktarda margarin yada tereyağ eritip tatlıların üstüne gezdirip fırında nar gibi kızarınca çıkarıp soğuk şerbeti dökmelisin böylede olur..
    kocaman sevgiler sana.

    YanıtlaSil
  19. ne güzel görüntüler bunlar ekmekler taze fasülye hele o güllere bayıldım çok güzeller..
    Şeftalili parfende şahane olmuş canım ellerine sağlık..Güzel yorumun içinde çok teşkrler kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. zeynepcim güzel yerler gezmissin,zeytinyagli fasulye benim cok secdigim yemekler rasinda,ocakta pistigi icin tadi iki kat artmistir tadindan yenmez valla,ya gözlelemler gece gece karnim acikti birden neyse ben daha fazla agzimi sulandirmayayim .Parfe cok güzel olmus eline saglik canim

    YanıtlaSil
  21. Canım hoşgeldin,çok güzel manzaralar getirmişsin, parfe harikaaa, ellerine sağlık..sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Hoşgeldin...Ne güzel anlatmışsın,eşimin dedesi yalovalı..Yalova'ye her sene bizde gideriz,geçen sene taze salatalık,fasulye hediye etmişlerdi bize de..Ya güller mis gibiii( hemde çok ucuz)...

    Ağrıların için geçmiş olsun....parfe de çok güzel,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  23. Zeytinyağlı taze fasülye ve ekmekleri nasıl canım çekti...
    Tatilde yaşadığınız güzelliklerin daim olması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  24. Canım güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Hamileliğimin son ayları senin de bahsettiğin gibi sıcak aylara denk geldi. Ama napalım yapacak bişey yok dayanmaya çalışıyorum. Bu arada parfe de bu nefisss görünüyor elciklerine sağlık.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Canım merhaba,bu güzelliklerden sonra elbette dönüş zor olmuştur,anıları bile yeter bir kış boyunca...
    Parfe de harika görünüyor, ellerine sağlık canım, sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  26. Haklısın Zeynep'ciğim. Kontrolümüzde olsun ya da olmasın, değişsin ya da değişmiş gibi görünsün,paylaşılsın ya da paylaşılmasın yaşadıklarımız bize ait ve biziz.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  27. Hoşgeldin...,


    Hepsi de birbirinden harika kareler,taze fasulye,güzelim tomurcuk güller...ve diğerleri...Yüreğine sağlık bu güzel paylaşımlar için...


    sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. yorum yazdığımı sanıyordum:)
    hoşgeldin Zeynepciğim, tatil dönüşleri hep zor oluyor, hele de ruhunu dinlendiren bir yerden dönüyorsan..
    geçmiş olsun, inşallah geçmiştir ayağın...
    parfe de nefis görünüyor, sıcak yaz günleri için ideal, ellerine sağlık...beyaz damla çikolatayı nerden alıyorsun, büyük marketlerde bulunuyormu? netten satan bir yere rastlamıştım ama stoklarda kalmamış...

    en kısa zamanda eski tempona kavuşman dileğiyle:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  29. Zeynepcim hoşgeldin..Resimlere ayrı ayrı, hayran hayran bakınıp durdum canımcım, süper tek kelimeyle..Parfe ise muhteşem, ellerine sağlık canım havlucum..
    Öpüyorum kocaman..

    YanıtlaSil
  30. Zeynep'ciğimmm,

    Çok geç kalmış bir teşekkür borcum var sana:)) İçten kutlaman için çok teşekkür ederim canım, bu arada hoş geldin..

    Sımısıcak sevgiler....

    YanıtlaSil
  31. canım hoşgeldin cok guzel resimler guzel bir tatil gecirmissin. sevgilermle..

    YanıtlaSil
  32. canım zeynebim, hoşgeldin. ben aslında sana hoşgeldin dediydim diye hatırlıyrum acep içimdenmi dedim. :) çok güzel bir tatil olmuş fotoğraflar nefis.

    sıcacık sevgilerimle..
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  33. Bana resimlerle oralari nekadar ozledigimi hatirlattin.Ben cok ozledim Yalovami sahili,pazari annemi babami kardeslerimi.......
    Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  34. Zeynepciğim cevabın için çok teşekkürler. Aynı yerden 2-3 sene önce elit'in damla çikolatasını almıştım ama açıkçası Ülker'in d. çikolatasının kalite ve lezzetini bulamamıştım, zaten içindekiler kısmında çikolatanın hammaddelerinden olan kakao yağı yoktu yerine bitkisel yağ yazıyordu. Şimdilerde kaliteyi yükselttiler mi bilmiyorum...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  35. canim hos geldin bloguna ne guzel gecmis tatilin inan anlatimindan ben yasamisim gibi hissettim:)
    Allah hep boyle tatiller gecirmeni nasip etsin.
    seftalili parfen nefis otesi olmus , tarifini aliyorum yaz bitmeden evlatlara yapayim bu sicaklarda nede guzel gider buzzz gib:)
    ellerine emegine saglik canim
    kucak dolusu sevgi ve selamlar

    YanıtlaSil
  36. resmettikleriniz öylesine güzeldiki
    helede ekmeklere uzanıp alasım geldi...tşkr ederiz,hoşgeldiniz.
    svglr NuNu

    YanıtlaSil
  37. Hoşgeldiiinn,
    Gözüm gönlüm içim açıldı valla:)

    Herşey heryer harika görünüyor canım,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  38. Şimdi İstanbul'da olmak vardı diyeni hepten boşa çıkarmışsın be Zeynep :)) Velakin hak verdim gittiğin yerleri görünce herşey harikaymış, parfe de öyle ;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  39. Merhaba tatilin çok güzel geçmiş. Ne güzel resimler bizlerle paylaşmışsın. Ayrıca şeftalili parfene bayıldım, çok güzel olmuş. Ellerine sağlık, tekrar ziyaretine gelirim inşalah... Sevgiler Nesrin

    YanıtlaSil
  40. Avuçların açıldığı, gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalpleri okşadığı, anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşen gönüllerden olabilmek dileğiyle...


    Miraç kandiliniz mübarek olsun...


    sevgiler...

    YanıtlaSil
  41. NE KADAR ŞANSLISIN ARKADAŞIM BU TATİL YOĞUN STRESLİ HERKESE GEREK AMA MALESEF..KÜÇÜK MUTLULUKLARIN DEĞERİNİ BİL ..LÜTFEN..

    YanıtlaSil
  42. Bin damla serpilsin yüreğine, bin tatlı mutluluk dolsun günlerine, bin bir hayalin gerçekleri bulsun, her türlü duaların kabul olsun, kandilin mübarek olsun...

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...