18 Şubat 2008 Pazartesi

Nimetlerin Baştacı-Ekmek Poğaça

Öncelikle girizgahı özürle açıyorum..
Soframız”ın sahibi Hale adlı arkadaşımızdan çok ama çok özür dilerim tarifi geciktirdiğim için.Çünkü dikkatsizliğimden oldu ben ayın sonu sandım "Bayat Ekmekler"etkinliğini diğerleri gibi,okumuşsamda o an unutmuşum tarihini ve zaman var sandım sağolsun bana gönderdiği maille hatırlattı.
Hatırlattığın için çok ama çok teşekkürler ve tekrardan özürler..

Gelelim bu baş tacı etkinliğe evet sayfada logosunun üstünede yazdım “nimetlerin baş tacı”olan ekmek gerçekten özel bir nimet herkesin kendi yöresine has özel ekmekleri var çeşitleri var say say bitmez yani ekmek hamuru gibi ekmeğin üzerine yazılacak bir yazının hamuruda çok su götürür:)
Ben ise bir gün aklıma gene bir şeyler geldi acabalar derken bu güzel baş tacından bir şeyler yapmaya çalıştım umarım sizlerde tadanlar kadar beğenirsiniz..

Şimdi tarife gelirsek “ekmek poğaça”dersem ne dersiniz?
İlk yayınladım resmini şu sofra resmiyle birlikte herkes tarifi merak ediyordu ve sonunda bu güzel görüntünün tarifi geldi merak edenlere duyurulur..
İlk tepkileri belirteyim kısaca abime verdim sence ne var içinde dedim değişik dedi un yok dedi,kardeşim parçağa(yöresel yemeğimiz)benziyor tadı dedi,anneannem bunda etmi var demiş,sonra görüntüsünü şirin bulanlar ve dayımın oğlu bile yedi çok beğendi biraz yemek seçer ama ondanda not aldık e tabi annemdende geçer not aldık hatta annemle daha değişik hallerinide deniyeceğiz.
Birde tarife geçmeden ufak bir not iletmek istiyorum bu tarifte oynamalar yapıcaktık 1-2 deneme daha yapıcaktık ama benim vakitsizliğim nedeniyle olmadı ben parantez içine yanlarına ufak önerileri vermeye çalışacağım.
Malzemeler:

3 su bardağı bayat ekmek için(iyice ufalanmış-fırınlanmış)(ben 5 su bardağıyla yapmıştım fazla oldu 3’le daha iyi olur)
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
2 su bardağı rendelenmiş peynir
2 yumurta

Süslemek için:

Çörekotu
Susam
Doğranmış zeytin
Haşhaş


Yapılışı:

Ekmeklerinizi yoğurma kabınıza alın üzerlerine sırasıyla malzemeleri koyup iyice yoğurun-burada bir parantez açmak istiyorum annemle bir dahaki denememizde biraz ıslatıp bekletmeyi düşünüyorduk sizde ister sütüyle isterseniz az bir suyla ekmeğinizi biraz ıslatıp ta yoğurma işlemine geçebilirsiniz nasıl arzu ederseniz-sonra ceviz büyüklüğünde parçalar yapıp yuvarlayın.yuvarladığınız ekmek-poğaçaları fırın tepsinize dizin üzerlerine yumurta sarısı sürüp istediğiniz süsle süslemeler yapın ve fırına verin.
bu arada sonunda hamurdan biraz büyükçe parça ayırdım onada ufak bir ekmek şekli verdim üzerinide biraz süsleyince oda çok cazip bir görüntü oldu.
Açıkçası süslemek için yazdıklarım şart değil evde ne varsa onlarlada değişik süslmeler yapabilirsiniz.

**açıkçası ben ismine ekmek poğaça dedim ama değişik önerileri olan varsa beklerim.

30 yorum:

  1. canım ne kadar değişik ve güzel bir tarif.üstelik enfes görünüyor sunumu çok hoş.ellerine saglık canım benim kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  2. canım benim yatmadan önce mutfağa gönderecen ya beni iki üç yutkunmaya devam
    ellerine sağlık
    sevgielr

    YanıtlaSil
  3. ellerine saglik canimcim harika gorunuyorlar
    afiyet bal seker olsun:))
    tatli ruyalar dilerim

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık nekadar güzel değerlendirmişsiniz bayat ekmekleri ilk fırsatta deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  5. Iyi Aksamlar
    Tarifin icin cok tessekkür ederim..
    Mutlaka tadi nefis.Eline saglik


    SEVGILER

    YanıtlaSil
  6. selamlar canımeline sağlık bu tarif ve verdiğin tüyolar çok işe yarayacak emin ol değerlendirme çabaların ve paylaştığın için Allah razı olsun sevgiler hayırlı geceler

    YanıtlaSil
  7. http://ballkabak.blogspot.com/Salı, Şubat 19, 2008

    Harika görünüyorlar vallahi canım çekiyor blogları gezdikçe ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Zeynepciğim, enfes bir tarif. Önce ekmek hamuruyla yaptığını düşündüm. Bayat ekmek alala dedim.. :)

    SOnra tarifi okuyunca çok şaşırdım.

    Hayatım ellerine sağlık.. Nefis bir değerlendirme yöntemi bulmuşsun..

    Sevgiler.
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  9. valla nefis,ekmegi resmen baştan pişirmişsin.bravo valla.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Çok hoş ya ekmekden poğça:) Bayıldım ben buna,kesin denemem lazım:)
    Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  11. selam
    ellerine saglik enfes görünüyor sevgiler canim

    YanıtlaSil
  12. Merhaba canim, harika olmuslar, ellerine saglik, aaa benimde gönlüm taze ekmek istedi, sevgiler....

    YanıtlaSil
  13. Zeynepcim nekara orjinal olmuş poğaçaların.ne güzel değerlendirmek,insan çok farklı bir keyif alıyor.ekmekleri bayatlatası bile geliyor:)ne yalan sölim:)
    ellerine sağlık
    sağlığın inş. iyidir
    ben iyleştim sanırım canım:)

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık,hafta'ya pazar mutlaka deniycem...

    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. harika görünüyor canım ellerine sağlık..sevgilerimle öpüyorum

    YanıtlaSil
  16. Zeynebim, harika bir tarif bu..Hele çeşit çeşit şekillerine bayıldım..Ellerine sağlık canımcım,
    Öpüyorum havlum seni..

    YanıtlaSil
  17. Zeynep, gercekten cok hos bir tarif vermissin. Ekmek kirintilarini ne kadar firinlayacagiz? Sadece kuruyacak kadar mi, yoksa bir guzel kizartiyor muyuz?

    YanıtlaSil
  18. tarif çok ilginç ama mantıklı..
    canım ellerine sağlık harika bir değerlendirme olmuş..

    YanıtlaSil
  19. EVDE YAPTIĞIM EKMEKLERIMI DEGERLENDIRMEKTE COK FAYDASI OLACAK...GERCEKTEN IYI BIR BULUŞ ISMIDE COK GUZEL BENCE...BEN ILK SEKILLENDIRME ASAMASINA KADAR AYNISINI YAPIP ICINEDE SUCUK VSVS EKLEYIP PIZZA GIBI TEPSIYE DIZIYORUM...KOLAY BIR PIZZA OLUYOR VE NEFIS..

    SIMETRI ALIRKEN ZORLANMIYORUMDA..RUMILER BENI OLDURUYOR MALESEF..SIMDI KOMPOZISYON ODEVIM VAR RUMILERLE ILGILI AMA ELIM CALISMIYOR YA..
    BIRDE YUVARLAK FORMLARDA CETVELLERI COK ZOR CIZIYORUM..BANA ÖNERILERIN VARSA COK SEVINIRIM..SUAN HILYE ÇALIŞIYORUM..HATLADA ILGILENDIM 2 SENE AMA HCAMIZIN TAYINI CIKINCA TEZHIBE GECTIM..SEVGILERIMLE...

    YanıtlaSil
  20. Zeynep'ciğim nekadar değişik bir tarif çok iştah açıcı görünüyorlar, nefis olmuş, ellerine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkürler herzaman beklerim sevgiyle kal..görüşmek dileğiyle..www.peyton24.blogcu.com

    YanıtlaSil
  22. Zeynepcim güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.çok mutlu ettin canım beni

    Allah yardımcın olsun canım

    benim şimdi diş değil gribal enfeksiyon ama yatağa yatırdı beni kaçgündür

    çok şükür daha iyiyim

    Allah bütün hastalara şifa versin

    sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  23. Pek hoş olmuş Zeynep'ciğim,
    Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  24. ALLAH,IN RAHMETİ,BEREKETİ SİZİNLE OLSUN.GÖNÜL GÜNEŞİNİZ HİÇ SOLMASIN.YÜZÜNÜZ AYDIN OLSUN.KABRİNİZ NUR OLSUN MAKAMINIZ FİRDEVS DUALARINIZ KABUL OLSUN.. CUMANIZ MÜBAREK OLSUN..
    www.peyton24.blogcu.com

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Zeynepcim mutfakta yaratıcı olmak çok önemli sende bu konuda çok başarılı bir tarif yapmışsın bizler için ellerine emeğine sağlık nefis görünüyorlar.Bu arada bu akşam çokm üzüldüm bende kendime ait olan çilek soslu profiterolümü hünerli bayanların sitesinde gördüm ve üzüldüm açıkcası sonuçta o tarif bana aitti kimsede olmayan ve o profiterolleri kendisine piknik buluşmasında ben özel yayıp götürmüştüm :( neyse sağlık olsun.görüşmek dileğiyle selamlar sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. Günaydınn Zeynepcim
    herşe yolunda dimi:)NETE GİRİNCE SAYFANA UĞRAMADAN edemiyorumm
    birde
    biz diyet etkinliği yapmaya karar verdik,seninde katılımlarını merakla bekliyorum
    ayrıntılara sayfamdan ulaşabilirsin.

    SEVGİYLE KAL

    YanıtlaSil
  27. Cok lezzetli görünüyorlar,ellerine saglik canim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. BIRBIRINDEN GÜZEL MUHTESEM GÜZEL TARIFLERIN ICINE DÜSTÜM.
    ELLERINIZE SAGLIK.
    YORUMUNUZ ICIN COK TESEKKÜR EDERIM,YINE BEKLERIM.SIZI LINKLERIME EKLIYIORUM.SEVGILER.

    YanıtlaSil

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...