16 Ekim 2007 Salı

Sebzeli Börek

Birkaç sene evveldi bir ramazan akşamı iftar sonrasıydı,annem börek yapalım sahura dedi ben yaparım tamam dedim ama ne’li yapıcağım diye kara kara düşünüyorum.peynirli yapsam yeni yedik,kıymalı yapsam şimdi buzlukta kıyma bul sonra bekle açılsın zor çok zor,patatesli yapsam dedim baktım oda o kadar istek görmedi.
Bu sefer patatesle değişik bir şeyler olsun diyorum olmuş saat akşam 10:00 ve buzluktaki haşlanmış havuç ve bezelye acaba patateste birkaç tane olsa içinde ne güzel olur düşüncesiyle bana börek harcı oldular.
Sonrada gece sahurda yiyen birkaç dilim daha istedi tarif nerden diye soranlara ise hiç sebzeli börek tarifi almadım bugüne kadar deyip benim
buluşum diye gülümsedik.

Malzemeler:

5 adet yufka
3 su bardağı süt
Bir su bardağından biraz az sıvıyağ
2 yumurta(birinin sarısı ayrılıcak üzeri için
Üzerine ayırdığımız yumurta sarısı

İç malzeme:

3 orta boy patates
Yarım su bardağı bezelye
2 havuç
1 su bardağı kaşar peynir rendesi
Tuz
su

Yapılışı:

Öncelikle ocağa sebzeleri haşlamak için suyu ve tuzu koyun.
o kaynayana kadar iç harcı olan havucu ve patatesi küçük küçük doğrayın,sonra kaynayan tuzlu suya önce havucu atın,5 dakika kadar durduktan sonra patateside atın oda 5 dakika durduktan sonra en son bezelyeyi atın(eğer konserve bezelyeyse haşlanmasına gerek yok )
sonra bu sebzelerimiz iyice haşlanınca süzgece döküp bekletin,suyunun süzülmesi için.
Sebzeler suyunu süzerken börek yapılıcak tepsiyi sıvıyağla yağlayın sonra da kenarları dışarıya gelicek şekilde bir yufkayı koyun.
Süt,yağ ve yumurtadan oluşan harcınızıda hazır edin
Sonrada tepsi böreği gibi ilk kata kenarları dışarıda kalıcak şekilde yufkayı serin ve sütlü harctan biraz gezdirin sonra 2 kat daha aynı şekilde yapın ve koyduğunuz 2.katta haşladığınız sebzeleri her tarafına yayılıcak şekilde dökün.
İyice yaydıktan sonra kaşar rendesinide üzerine serpin ve kalan 2 yufkayıda üzerine tek tek kapatın ve aynen onlarında aralarına sütlü harctan dökün
Son kata'da sütlü harçtan 1 çay bardağı kadar ayırın ve içine yumurta sarısınıda katın,üzerine güzelce sürün ve fırına verin.

11 yorum:

  1. ben bu böreği yiyenlerdenim:))nasılmı oldu????:(

    YanıtlaSil
  2. bende bu yorumu yazanı bilenlerdenim.
    ve patlıcan salatası diyorum başka da birşey demiyorum:)))

    YanıtlaSil
  3. Mufak Havlusu Bence gayet güzel olmuşa benziyor böreğin. Ellerine sağlık Sevgiyle...
    http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. patlıcan salatası mı?????

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Zeynep'ciğim nefis görünüyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Ziyaretiniz icin cok tesekkür ederim,börek nefis görünüyor elinize saglik.Bana sordugunuz soruya gelinceuzun ince kasar peyniri yuvarlayip rulo gibi sardim cok kolay oldu ince oldugu icin,her zaman beklerim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. canım hazır doğranmış kaşar peynirlerini böyle amaçlar için kullanabiliriz.malum marketlerimizde çok çeşitli seçeneklerimiz var..yada kahyvaltıcınızdan kaşarı bu şekilde dilimletebilirsainiz.

    YanıtlaSil
  8. tavsiyeniz için teşekkürler,evet ince dilimlenmiş kaşar peynirler var biliyorum hatta geçen sofra dergisinde rendelenmiş olarakta paket halinde satıldığını gördüm.

    YanıtlaSil
  9. Zeynep ellerine saglik nefis mi nefis olduguna eminim, isbati bu resim bence. Böyle güzel cekilen bir reismde ki lezzet nasil olur? tabi ki enfes. Iste böyle cikar ortaya olmadik zamanlarda eldeki olan malzemeler ile ortaya cikan nefis tadlar. Ellerine saglik derim tekrardan. Iadeyi ziyaret yapayim dedim kisaca ve nefis bir börek tarifi ile karsilastim. Kizim Ebru bayilacak bu tarife et yemezlerdendir, benim de zorlugumu anla iste, yapilacak ve tadilacak bu tarif.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. teşekkürler özgül!
    inşAllah beğenir kızında,ama onun adına üzüldüm et sevilmezmi:)
    benim kardeşimde sevmez anlarım bu yüzden halinizi.
    ziyaretin için tekrardan teşekkürler,sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Mutfak Havlusu, siteniz çok çok güzel olmuş, ellerinize sağlık!
    İlk fırsatta linklerime ekleyeceğim!
    Bu arada benim etkinliğim 10 Aralık'ta bitiyor, bu süre boyunca banner sitenizde kalabilir!Benim, sitemde biraz daha kalır gibi!
    En içten sevgilerimle!

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...