28 Şubat 2019 Perşembe

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir.
Mikser,blender yok iken süzgeçten süzerek pürüzsüz bir kıvamla şahane bir supangle yapardı.Kıvam,tat enfes olurdu.Zaman içinde mutfakta bu gibi yiyeceklerin yapımı bana geçince deneme yapmayı seven yapım sayesinde deneye yanıla başka yollara da başvurdum.Supangle türevi(bundan önce burada yayınlamıştım) tatlılar yaptım çokta güzel oldu.Ama annemin yaptığı ve Baltepe pastanesinden yediğim benim için ölçüydü.Onu yakalamak için kalem kağıtla notlar alarak denemeler yaptım.Hepsi de şansa güzel oldu.Hani birisi de yenmedi katı vs oldu diyemem ama istediğim tat-kıvam-doku bu vereceğim tarifle oturdu.

Bir yandan da tatlının ismini,öğrenmeye çalıştığım Fransızca dilinde karşılığı olduğunu görüp,"soup"girişiyle de İngilizlerle alakası var hissiyle kısa araştırma yaptım ve yanılmadım!
Çok büyük cümleler kuramayacağım.Büyük bir çeviri yapamadım ve tarifi yayınlamak zorundayım.Çünkü beklemediğim ölçüde ilgi gördü.

  • Supangle:chocolate pudding (tureng)
  • Supangle:(fr.) soupe-anglaise ( TDK )
  • Zuppa Inglese: İngiliz Çorbası

Ama kendi okuduklarımdan kısaca özet geçersem.
İtalya=>İngiltere=>Fransa; bu şekilde bir sıralamayla üç ülkede yeri var.Ama onların yaptığıyla bizimkisinin pek bir alakası yok.Üç tarafta birbirine benzer dursa da alakasız yapmış.Ama bizde ise sanki klasik bir pastayı kasede buluşturmaya çalışan da olmuş pudinge çikolata yoğunluğu katıp yapan da.. Pastacılık kültürünün Osmanlı'da azınlık ailelerinin elinden çıktığını düşünürsek de tam br harman ortaya çıkıyor.Çok büyük cümleler kurarak yanlışa düşmek istemem.Kimisi okuduklarımdan edindiğim çıkarımlar,kimisi de aşağıya koyacağım linklerden anladığım kadarıyla dile getirdiklerim.
Kanaatim ise onları tatmasam da yapım ve malzemelere bakınca bizim usülün en hafif olduğunu gösteriyor.

Bu arada Martha Stewart Toscana tatlısı olarak bahsetmiş.

http://diaboloviolette.com/2011/10/12/koken-bilir-misiniz-9-supangle/

https://azicik-asim.blogspot.com/2017/02/supangle-soup-anglaise-zuppa-inglese.html

https://cafebabel.com/fr/article/la-soupe-anglaise-5ae00512f723b35a145dcec4/

https://memoriediangelina.com/2012/03/11/zuppa-inglese/

http://www.turkish-cuisine.org/historical-development-1/republic-period-177/turkish-cuisine-in-republic-period-182.html?PagingIndex=1

https://www.marthastewart.com/1160137/english-soup-zuppa-inglese


"Bir supangle yaptım hayatım değişti"dememe ramak kala lafı daha fazla uzatmadan ben kendi tarifimi bırakayım😀
Muhakkak söylediklerimin zıttı bilgiler vardır,çıkarımlarımı destekleyecek veya yanlış diyebilecek kişiler de vardır.Ben bir taş attım suya,bakalım dalgaları bize neler getirecek.

Supangle

  • 2 kg süt
  • İlaveten 400 gr soğuk süt (bu sonradan eklenecek olan)
  • 100 gr un
  • 50 gr buğday nişastası
  • 100 gr kakao
  • 325 gr şeker (miktar opsiyonel olabilir)
  • 350 gr çikolata(yarı bitter yarı sütlü koydum.80 gr'lık çikolatalarla arzu edenler 2 paket sütlü+2 paket bitter de yapabilir.)
Hazırlanışı:
  1. Unu,sütü,nişastayı ve kakaoyu tencereye koyup,blendırdan pütür kalmayacak şekilde geçirin.
  2. Tencereyi orta ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın.Kaynamaya başlayınca da karıştırmaya devam edin.Kaynamaya başlayınca biraz kıvam alması için 2-3 dakika fokurdatın.
  3. Ardından altını kapatın.5-6 dakikas ilk ısının geçmesini bekleyin.
  4. Bu kısımda şeker,çikolata ve yavaşça süt ekleyip çırpmaya başlayın.Arada çırpıcıyı durdurarak yaklaşık 15 dakika çırpın.Bu gibi tatlarda çırpmak çok önemli!
  5. Şekerini daha az isteyen birazını koyup,sütün hepsi konduktan sonra da kontrol yapıp gerekirse şeker koyup çırpmaya devam edebilir.Şeker kalır diye korkulmasın,eriyor 😉
  6. İyice çırpılmış,buram burak kokusuyla mest eden supangle'leri kaselere pay edip dibini sıyırırken bana da dua edersiniz.
  7. Hadi herkese afiyet olsun!






2 yorum:

  1. Tarifi dun denedim ve gercekten cok ama cok guzel oldu :) tesekkr etmek istedim. Hayirli ramazanlar..

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...