18 Mayıs 2016 Çarşamba

Çilekler bitmeden!


Evet evet çilekler bitmeden yazmalıydım.
Aslında enginarlar bitmeden yazılacaklar da var ama..
Onları da yazacağım inşallah.
Bu cheesecake'i yaparken blog için yapacağım,ölçülere daha da dikkat etmeliyim gibi detaylara girmedim.Ama sanırım cheesecake konusunda hem bir pratiğim oluştu hem de bu konuda biraz iyiyim herhal. Evet çok iddialı bir cümle kurdum farkındayım,bu işin piri olanlara sözüm yok ama yaptığım cheesecake'ler çoğunlukla iyi cümlelere gark oldu. Bu sebeple ben de bunun verdiği havayla üstteki cümleleri çalakalem yazdım.

İyi yaptığım söylenip,bize gelecekler tarafından da özel istek olduğundan sebep  her daim misafirler için yaptım. İlk kez kendimize özel ve vişne ile çileği birleştirerek hazırladım. Biliyorum üzerinde belki de daha çok çalışmam gerekebilir. Ama benim reçetelerimde  peynir ve üzerine konulanlar dışında oranlar çoğunlukla aynı olduğu için bunu eklemek istedim.

Umarım yapanlar olur ve beğenirler. Olur da beğenmeyen çıkarsa da muhakkak yazsın :-)

Birde eklemeden geçemeyeceğim. Cheesecake konusunda internette birçok tarif ve işin erbabı var. Ama püf noktalarında,tavsiyelerinde dikkate aldığım öne çıkan birkaç isme değinmeliyim.

Kitchen in red blogunun sahibi Pınar hanım ve blogların ilk dönemlerinde "yasemin mutfakta" ile aktif olup,şimdi daha çok butik pastacılıkla ön planda olan Yasemin hanıma çok ama çok teşekkürler. Sizlerin detayları çok işime yaradı.
Muhakkak başka kişilere de bakmışımdır ama ilk aklıma gelen ve sıklıkla baktığım bu isimler olduğu için zikrettim.




Çilekli & Vişneli Cheesecake

  • 1 paket Eti yulaflı (yuvarlak olan bisküvisi) + yarım paket Torku tam buğday
  • 50 gr. eritilmiş tereyağ
  • 1 kutu labne ( BİM' de satılan kerem labneden çok memnunum,onu kullandım.Eğer başka labne kullanırsanız ve 200 gr'lık olursa ondan 2 paket kullanın)
  • 1 kutu krem peynir (200 gr'lık)
  • 3 yumurta
  • 1 paket krema (Tikveşli tavsiye ederim.)
  • 1 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker ( Yanlış hatırlamıyorsam 160-165 gr geldi ) 
Üst kısmı için:
  • Yarım kg çilek
  • 1 kase çekirdekleri çıkarılmış vişne
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı vişne kompostosu-suyu veya bunlar yoksa sadece su da ekleyebilirsiniz.
  • 2-3 tatlı kaşığı tozşeker
Yapılışı:
  1. Öncelikle muhakkak herşey oda sıcaklığında olmalı.
  2. Kelepçeli kalıbın altına pişirme kağıdını yerleştirip kelepçesini takın.Bisküvileri rondodan geçirin ve o arada tereyağını da eritin.
  3. Rondodan geçirilmiş bisküviyle tereyağını buluşturup,biraz yoğurun.Yoğurduktan sonra yağlı kağıt serili kalıbın tabanına güzelce elinizle bastırarak yerleştirin.Bu işlem bittikten sonra kalıbı buzdolabına koyun.
  4. Cam bir karıştırma kabına peynirleri koyup,şekeri de ekleyin ve düşük derecede çırpmaya başlayın.Aslında mikserin ayarı en düşük ile en yüksek arasında,yani orta seviyede olmalı.
  5. Pürüzsüz bir krema halini alınca yumurtaları teker teker koyarak yedirin. En son yumurtayı da ekleyip yedirdikten sonra limon suyu ve rendelenmiş kabuğu,unu ekleyin.
  6. Son olarak kremayı da ekleyip karıştırın. Çok fazla karıştırmadan dolabta beklettiğiniz kalıbınızı çıkartıp hazırlanan keki üzerine yavaşça dökün. Üzerine oluşacak kabarcıklar için kalıbı yüzeye hafifçe vurun.
  7. Fırınınızı önceden 170 dereceye ayarlayıp için sıcak su dolu bir kab yerleştirin.
  8. Fırın ısındığı gibi cheesecake'i fırına verin.Yaklaşık 40-50 dakika arası içinde pişecek ve pişerken de sonrasında kesinlikle kapağını açmayın.
  9. Soğuduktan sonra fırında alıp,buzdolabına kaldırın.
  10. Cheesecake muhakkak bir gece bekleyecek ve üst sosunu da ertesi gün hazırlayacaksınız.
  11. Üst sosu için vişneleri küçük bir tencereye alın.1 çay bardağı belirtilen vişne suyu ya da komposto ya da su içinde nişastayı ezip vişnelerin olduğu yere ekleyin.Şekeri de ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirin.
  12. Ayıklanmış,yıkanmış çilekleri istediğiniz şekilde kesip cheesecake üzerine dizin.Vişneli karışımınız da kaynamayıp katılaşınca ocaktan alın. İlk kaynarlığı gittiği gibi çileklerin üzerlerine yayarak yavaşça üzerine dökün. 
Önemli notlar:

Çilekler pişmeyecek.
Vişneli karışım eğer pişerken çok katı gelirse az az su ya da hangi şekilde sıvıyla (vişne suyu-vişne kompostosu gbi) yapılmışsa ondan eklenebilir.
Vişneli kısmı şekersiz gelir derseniz şeker oranında istediğiniz ölçüde oynayabilirsiniz.Ama bu verdiğim ölçülerle çok kıvamında bir tadı olduğunu da eklemeden geçemeyeceğim.

Şimdiden herkese afiyet olsun :-)


2 yorum:

  1. Ellerine sağlık ben de aynı bu tarifle yapıyorum cheesecakei çok dagüzel oluyor sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çilekli tariflere hayranım helede cheesecake'de olursa,görüntüsü muhteşem tadıda eminim öyledir.
    Ellerinize sağlık,sizlere afiyet şifaolsun.Hayırlı bereketli cumalar.

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...