7 Ekim 2015 Çarşamba

Cevizli-Zeytinli çörek yapalım,üzerimizdeki paslanmışlığı kaldıralım :-)


Az evvel yazıyı,tarifi ama herşeyi hazırladım;çok şey yazıp,kısa özetlerle durumu izah etmeye çalışıp,güzellemeler yaptığım halde bulunduğum yerdeki internet sıkıntısının azizliğine güzelim yazı kurban gitti!

Şu an sinirlenmemek için birşeyler yazmak istiyorum,verdiğim sözü tutmak için yazıyı eklemek istiyorum,herşeye rağmen bloga birşeyler eklemenin heyecanını söndürmemek için yazmak istiyorum ama hakikaten giden yazının güzelliği yüzünden şu an tıkandım!

Ama vardır bir hayrı diyerek yine,yeniden,ilk kez denediğim ve birkaç kez daha denemeden eklemek isteyip "ekle muhakkak"teklifleri de aldığım bir tarifle merhaba diyorum.

Upuzun verdiğim arada herşey yerinde gibi dursa da aslında çok şey değişti,değişiyor,değişecek.Aslında blog veya bunun gibi olduğumuz bazı yerlerden kopmalarımız da bu değişim hallerinden sebep oldu. Muhakkak bunlar bir açıklama,durumu kurtarma olmamalı.Ama bu gibi işlerde dünyada işleyen düzene ayak uydurmak birincil hal olmuş.Bundan ötürü de bugün İnstagram,belki de yarın başka bir mecra üzerinden ses duyurma telaşında olacağız.
Ama şu da var ki hala güzel insanlar,dirayetli bloggerlar var! Ve onların ben gibileri iteklemesi,yazmaya devam etmeleri,uğraşları vs derken bizim de ayakta durabilmemize büyük katkı sağlıyor.

Bu süreçte Mutfak Havlusu,kendi misyonu dışında İnstagram'da kahvaltılarıyla hatrı sayılır bir ün kazandı. Akrabalar,aile dostlarımız,arkadaşlarımız için bizim evin bu kahvaltıları meşhurken,bu şöhret daha da büyüldü ve yayıldı. Nasipse birgün açmayı düşlediğim yöresel yiyeceklerin mekanından önce bu kahvaltıların,öğle çaylarının olmasını tasarladığım bir mekan hayaline dahi dönüştü! İşte 7-8 yıl evvel burada başlayan Mutfak Havlusu,şimdi kendi çapında bir ün ile başka hale dönüştü.
Annesinin çırağı olan ben,şimdi kalfalığa,benim çırağım olan kardeşim de o çıraklıktan çıkmaya doğru ilerledi. Kökü annemde olan,dalları da bizle büyüyen bu sayfa,nicelikde sade,nitelikte kendince bir çıtaya doğru çıktı hamdolsun.

Bundan sonra inşallah biraz daha ilerleyerek,büyüyerek devam edeceğiz.


Zeytinli-Cevizli Çörek

  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 çay bardağından biraz az zeytinyağ
  • 2 tatlı kaşığı tepeleme ılık tereyağ
  • 2 çay bardağı süt(çay bardağı klasik minik bardaklardan biraz büyüktü.Dileyen aida çay bardaklarıyla da yapabilir)
  • Aldığı kadar un
İç harcı:

  • Yeşil zeytin
  • Siyah Zeytin
  • Ceviz içi
  • Kırmızı toz biber
  • Kekik
Hazırlanışı:

  1. Un dışındaki malzemeleri einizle iyice birbirine karıştırın.
  2. Birbirine özleşen malzemeye azar azar un ekleyin.
  3. Unu birden asla eklemeyin.Hamuru sertleştirir ve istenilen hamura ulaşılmaz.
  4. Yumuşak bir hamur elde edinde bir kenara alıp,yaklaşık yarım saat dinlendirin.
  5. Hamur dinlenirken zeytinleri doğrayıp,ister hafif iri ister ince kıyılan cevizi,biberi,kekiği ekleyip birbirine karıştırın.
  6. Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölün.
  7. Bu parçaların her birini elinizi zeytinyağına sürdükten sonra iyice incelterek açın.
  8. İnceltip açtığınız hamurların içine zeytinli harcan koyarak ister rulo yapın,isterseniz fotoğraftaki gibi saç örgü yapın.
  9. İstediğiniz şekilde yapmak sizin hayal gücünüze kalmış :-)
  10. Hazır olan çörekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın ve tepside de yaklaşık 30-40 dakika bekletin.
  11. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verin.
  12. Afiyet olsun,kilo olmasın;lezzetli olsun,hüsrana uğratmasın :-)









3 yorum:

  1. Blogları böyle güzel tariflerle canlandırmak ne hoş ellerine emeklerine sağlık Zeynepciğim sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Olsada yesek=) paylaşımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Nazarımda bamya güzeli

Yemek seçmek gibi birşeyin lüks sayılabileceği evde büyüdük. Annem kızkardeşimde hafif yayları gevşetse de onun da yemediği şeyler hem ...