9 Ekim 2013 Çarşamba

Kıymalı Börekler Güzeldir!

Fotoğraflar Papatya Prenses'e aittir
bir sonraki yazıda anlaşılacaktır neden olduğu
:-)
Kıymalı börekler güzeldir
içinde kuş üzümü olursa daha güzeldir
hele birde dolmalık fıstık var ise tadından yenmez sadece seyredilir bitmesin,tükenmesin diye
:-)
Biliyorum şimdi bu girişi okuyan aaa böyle bir börek tarifi var herhalde diyecek ama sizi yanıltmış olacağım çünkü tarif böyle değil :-(
Açıkçası gece 23:00 civarlarında börek harcı hazırlayan ben kuş üzümlü kıymalı bir börek hazırlayıp içine soyulmuş tuzsuz badem atmayı düşünürken soğan kavuruyordum ve ardından kuşüzümünü de dolabtan çıkarayım yıkayıp ılık suda bekleteyim derken baktım ki kuşüzümü yok!Düşünüp dururken birçok şeyi taşıdığımız yazlık eve kuşüzümleri de gitmiş o sebeple kuş üzümü evde yok.Ne yapsam diye düşünürken kuru domates aklıma geldi ve hemen çıkarttım oldu mu başka bir börek!
Kuş üzümü ile domates kurusunun vereceği lezzetin farklılığı var tabi ki ama sonuç olarak her koşulda kıyma ve soğanın bileşkesi ile olunca bu börekler pek bir leziz ve güzel oluyor.
Çok lakırdı ettikten sonra işin özü bu tarifi de yayınlayayım bir ara inşallah kuşüzümlü olanı da yayınlarım diye sözümü de vermiş bulunayım.


Badem&kurudomates ile Kıymalı Börek

Malzemeler:

  • 4 yufka
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 büyük boy çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • Ü
    zeri için: 1 yumurta sarısı
  •                  2-3 kaşık süt
  •                  1 çorba kaşığı zeytinyağ
Kıymalı harç için

  • 250-300 gr orta yağlı kıyma
  • 3 orta boy soğan(benim soğanlar ufak olduğu için 7-8 tane kullandım)
  • 1 büyük boy çay bardağı ayıklanmış,soyulmuş tuzsuz badem
  • 1 avuç kurutulmuş domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
Hazırlanışı:

  1. Öncelikle soğanlar soyulup yıkanır ardından minik minik doğranır.
  2. Tavaya doğranan soğanlar ve zeytinyağı konduktan sonra orta ateşte kavrulur.
  3. Pembeleşmiş soğanlar rengi hafif koyulaşmaya başlayınca kıyma eklenir ve kıyma kavruluna kadar tekrar kavrulur.
  4. Bir taraftan domates kuruları yıkanıp ılık suda bekletilir.
  5. Bademlerde yağsız tavada hafif kavurulur ve bekletirili.
  6. Soğan ile kavrulan kıyma hazır olduktan sonra bekletilmiş ve ardından minik minik doğranmış domates kuruları eklenir.
  7. Karabiber ve tuz da eklenip karıştırılır ve altı kapanır.
  8. Altı kapanan harca bademlerde eklenip güzelce karıştırılır
  9. Harca hazır olduktan sonra yoğurt,yumurta ve yağdan oluşan sıvı karışım hazırlanır.
  10. Yufkaları dörde bölüp hazırladıktan sonra kesilen her parçanın bir yüzüne sıvı harcı sürülür ve büyük kısmına kıymalı harcdan konup yayılır ardından ucuna doğru sarıp edilen rulo gül şekline getirilir.
  11. Yufkalar bitene kadar bu şekilde işlem yapılan börekler yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  12. Üzerine için yumurta sarısı,süt ve zeytinyağı karıştırılır ardından böreklerin üzerine sürülüp önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin.

16 yorum:

  1. Bak harcında yoğurt varmış ama hiç ıslak ıslak olmamıştı. Bu böreği herkes yapsın yesin yedirsin. Sonra bana dua etsin. Evet evet önce bana dua etsin çünkü benim için yapıldı bu börekler hahah :)

    Enfes bir börek olmuştu, on numara beş yıldız. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepciğim merhaba,
      Özlemiştim seni. Güncellediğini görünce hemen ziyaretine geldim.Zaman zaman geliyorum ama vakitsizlikten sadece okuyabiliyordum.
      İyi ki kuş üzümlerini unutmuşsun da böylesine farklı bir börek tarifi çıkmış ortaya, aklına sağlık.
      Yeme de yanında yat türünden olmuş bu börek.
      Ellerine sağlık canım.
      Çok öpüyorum.

      Sil
  2. Zeynep'cim ellerine sağlık header resmindeki pembiş tabağa bayıldım nereden aldın :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. ımmmm nefıs gorunuyor kıymalı borege kım hayır dıyebılır kı ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  4. Nefis.. Kıymalı börek favorilerim arasındadır. Kuş üzümlüsünü ilk kez duydum, ama kurutulmuş domatesi denemiştim. Çok güzel oluyor gerçekten. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. hımmmm nasılda nefis görünüyor canım çektiki :) ellerinize sağlık.
    papatyaprenses fotoğrafları bir başka

    YanıtlaSil
  6. Zeynepcim nefis bir börek olmuş, ellerine sağlık:). Özellikle iç malzemesine bayıldım, çok değişik ve hoş geldi bana.
    Sevgilerimle:)..
    aslı

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık hem börek birde kıymalı mmmmm çok severim sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Görüntüsü tadının güzelliğini anlatmaya yetiyor. Ellerinize sağlık diyorum fotoya hayran hayran bakarken:))

    Sevgiler
    Canan

    YanıtlaSil
  9. Kıymalı börekler güzeldir
    içinde kuş üzümü olursa daha güzeldir
    hele birde dolmalık fıstık var ise tadından yenmez sadece seyredilir bitmesin,tükenmesin diye:)

    YanıtlaSil
  10. ic malzemesi zengin citir citir nefis bir tatli olmus eline saglik Zeynepcim
    Gecmis bayramin mubarek olsun canim

    YanıtlaSil
  11. Evet katılıyorum kıymalı börek güzeldir:) ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  12. bence de kıymalı börek daha güzel oluyor ;) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Kuş üzümünü tuzlualrda bir türlü sevemedim ama domates kurusuyla tam benlik bir lezzet olduğuna eminim:)
    Tabi en kıymalaısından olmalı:)
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  14. kıymalık börekleri her zaman çok severim.çok nefis ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar :) Ben Chef adayı olma yolunda ilerleyen bir blog sahibiyim blogumu takip eder ve izlerseniz çok sevinirim iyi günler :) http://mutfaktakisen.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Nazarımda bamya güzeli

Yemek seçmek gibi birşeyin lüks sayılabileceği evde büyüdük. Annem kızkardeşimde hafif yayları gevşetse de onun da yemediği şeyler hem ...