25 Temmuz 2012 Çarşamba

Nohutlu Bamya


Oldu mu 6 gün!
Ömürden geçer derlerdi ya eskiler aynen öyle,biz bakıyoruz akan güzel  6 güne ve herbiri ömürden yiyip gidiyor.İnşallah bu güzel günleri idrak edip sıkıntıları bertaraf edebilecek güce erişebiliriz.
Bu sene annem misafirlerini ısrarla anneannemden yadigar kalan terasta ağırlayacak gibi görünüyor.Geçtiğimiz pazartesi Asuman teyzeler ve abimin bir başka arkadaşı ailesi ile geldi ve mangal yapıldı.Ben muhalefet etsem de güzel oldu aslında,bu şekilde anneanneme habire bir taşınma ve annemin sıcak nedeniyle iftarlara böyle  devam etmesi sürerse mangala doyulmuş bir ay ve de benim için tarif&yemek sıkıntısı olan Ramazan geçirilmiş olacak.Neden denilirse yapılacak yemekler benim için ilk defa oluşmuş olan bu boşluk süresince yeni tarifler olacaktı.Annem ömrünü mutfakta geçirmiş deyimini fazlasıyla hakeden bir kadın ki öyle denirdi zaten,bu sene herhalde onun yorgunluğu var biraz üzerinde ki Ramazan boyunca yaptığı diğer tariflerini eklemey çaışacağım.
Herkesin evinde nasıl ramazan bilemiyorum ama bizim evde gerçekten yemekler bitmiyor,yenmiyor.Bir sürü kişi ile yaptığımız iftardan dahi bugüne kalan birkaç şey oldu.Et yemeye düşkün aile üyesi ben bile az yedim.
Neyse Papatya Prenses den birşeyler çizdim bende,o da son yazısında annesiyle yemek didişmesini yazmış.
Bu güzel birşey aslında konuşabildiğimiz,aktarabildiğimiz muhabbetlerin olması.
Ramazanın kalan günlerinin bugünden daha güzle geçmesi dileğiyle.


Neyse bu senenin ilk misafirine ait sofrada tüketilen bamya,Sinem'e ilginç geldi ve çok beğendi(ki bamya severmiş)ben nohutsuz da nohutlu da seviyorum ama nohutla ayrı güzel.Annem bu şekilde yapmazdı ilk zamanlar ama sonra birinden öğrenmiş ev yanlış hatırlamıyorsam Adana bölgesinde böyle yapılırmış.


Malzemeler:

  • Yarım kilo bamya
  • 1 orta boy soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 4 adet domates
  • 1 su bardağı nohut
  • 2 çorba kaşı yemeklik kıyma
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağ
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı şeker
  • 1 adet limon(evde yoktu buna limon tuzu eklemişti annem)
  • 3-4 diş sarımsak(sarımsak da isteyen eklesin bunu da annem kendisi ekliyor)
  • Çok az pulbiber(arzu ederseniz)

Hazırlanışı:
  1. Bamyaları akşamdan ayıklayın,ardından yıkayıp süzdürün.Süzdürdüğünüz bamyaları  bir temiz bezin üstünde kurumaya bırakın.
  2. Ertesi sabah bir tavaya kıymayı,soğanı,yağı ve isteğe göre sarımsağı ekleyin.Pembeleşene kadar kavurun.
  3. Ardından kabukları soyulup minik minik doğranmış domatesi de ekleyin.Kapağını kapatıp 4-5 dakika kısıkta pişmeye bırakın.
  4. Pişen domatesli harcın içine bamyayı da ekleyin,tuzu,şekeri,isteğe göre pulbiberi,limonu ve son olarak nohutu da ekleyip kaşıkla hafif karıştırın.Suyunu da yaklaşık 1 su bardağına yakın ekleyin.Bir kaynama geldikten sonra kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
  5. Önemli not kaşıkla karıştırmayıp arada tavayı sallamak gerekiyormuş.
*Geceden kurumaya bırakmanın nedeni o sıvıyı salgılmayı önlüyor.Bu şekilde pişmesi 2-3 gün dursa da o sıvıyı salgılamayı engelliyor.

6 yorum:

  1. nefis görünyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık arkadaşım ben de sıklıkla nohut katarım bamyaya çok severiz sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık, benim de kaç günlerdir aklımda yapmak istiyorum. Resim çok güzel görünüyor, ramazanda da gerçekten çok birşey yenmiyor, bereketi hep içinde 3 kişilik sofra da 6 kişi rahat ağırlabiliyorsun. Rabbim cümlemizin evine bereket, afiyet versin inşaallah. Hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  4. Ben bamyaya bayılırım, Balıkesir'in bamyası çok güzel olur küçücük küçücük, zeytin yağlısını da kıymalısını da çok severim, bizde nohutlu hiç yapılmaz, gerçi nohut herşeyin içine konulur ama bamyada rastlamadım. Anneme bir okuyayım şu tarifi iyisimi, çok lezzetli olacağına eminim..
    Sıcaklarda gerçekten pek birşey yenmiyor, su ile işiyoruz. ama sofralar hazırlanırken insanın gözü aç oluyor:)

    YanıtlaSil
  5. Mmmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Bizde de aynen durum öyle. Azıcık da yapsam yemekler bitmiyor. Rabbim bereketini veriyor işte. Çok şükür. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. bir corna salata yetiyor aslinda ama ramazan bereketiyle geldigi icin sofra dolup tasiyor yiyemesekte
    Bizim ev halki sevse haftada bir pisirecegim benden baska yiyen yok Nefis olmus ellerine saglik canim

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...