21 Temmuz 2012 Cumartesi

Her daim hoş gelir Ramazan-ı Şerif

"Bu sene de Ramazana kavuştuk seneye nasip kısmet" derdi anneannem ve bu seneye kavuşamadı.Geçen sene ramazanın 20.günü bu dünyadan ebedi istırahatgahına giden anneannemsiz ilk ramazan..
2.gün oldu hala anlayamadım ama umarım ileriki günlerde kavrayabileceğim.
Ramazanda kalabalıklar,sesler,renkler,gülüşmeler vs vs herşey bir ayrı güzel görünüp göze batmıyor.İnsan oruç ile içindeki birçok şeyi sindirebilme yetisine sahip olabiliyor.İdrak edebilen için ramazan-ı şerif ayrıcalıklarıyla varrolukern idrak edemeyenler bu tattan mahrum oluyor.
Dilerim Allah bizi de idrak edebilenlerden eyler..
Bu ramazan ilk gün tatlı ve komposto yapmak dışında birşey yapamazken bugün (yani 2.gün)4 çeşit şey yapabildim.Umarım ileriki günlerde muhabbetle taşan,yemeklerin bereketliliğiyle varolan,güleryüzlerin hediye olduğu sofralar bizleri bekliyordur.
***
Bu yemeği yaparken en son baharatları koyunca bir an kendimi Asya yemeklerinden hazırlar gibi hissettim.İngiltere'de geçirdiğim Ramazan'da yediğim Pakistan yemeklerinin kokusu etrafa yayıldı.Ramazan nedeniyle daha tadamasam da güzel kokuların yayıldığı bu yemek için iftar sonrası da tadına dair küçük bir not düşeceğim.

Sebzeli Kuskus*

Malzemeler:
  • 2 su bardağı kuskus
  • 1'er adet kabak,kırmızı biber,havuç,çarliston biber ve patates
  • 2 diş sarımsak
  • 9 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1'er tatlı kaşığı karabiber ve kimyon
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
  1. Sebzeleri jülyen doğrayıp,5 çorba kaşığı zeytinyağı ile soteleyin.
  2. Ayrı bir yerde,4 çorba kaşığı zeytinyağı ile kuskusu 3 dakika kavurun.
  3. 3 su bardağı su ekleyip,yumuşayana dek pişirin.
  4. Kuskuslar piştikten sonra karabiber,kimyon,tarçın,zerdeçal ve tuz ilave edin.Sebzeleri ekleyip karıştırın. 
Önemli bir not:İftara bize gelen arkadaşım da dahil olmak üzere annemlerden de övgü aldı.Bende çok beğendim Zerdeçalın o kattığı lezzet başlı başına birşey,herkese tavsiyemdir ki arkadaşım hemen tarifini istedi bende "bloga bakabilirsin yayında bile"dedim:-)
*Sofra dergisi 2010 ekim sayısından alınmıştır.
**"Harissa sos ile servis yapın"diye de not düşülmüş dileyen bu şekilde yapabilir ben sossuz hazırladım.

4 yorum:

  1. öncelikle allah rahmet etsin ne mutlu onaki güzel bir ayda rabbisine kavuşmuş.sizi izlemeye aldım bende beklerim

    YanıtlaSil
  2. Mekanı cennet olsun İnş. Anneannelerin hayatımızdaki yeri bambaşka...
    kuskusu ne zamandır yemedim yıllar oldu sanırım.. Aklıma düşürdün vel hasıl:))

    Ramazanın mübarek olsun canım
    muhabbetle

    YanıtlaSil
  3. Anneannene Allahtan rahmet diliyorum.Kuskusu çok seven bırıyım ama sebzeli denemeiştim bırde bu halını deneyıcegım tarifin için tsk ler.

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...