13 Ağustos 2011 Cumartesi

4 lü lezzet

Çocukluğumda annem hep komposto yapardı ve hala da yapar.Ben nasıl yapılır hiç bilmezdim,izlemezdim de!Birgün sordum zor birşeymi diye annem de güldü"kompostonun nesi var çok kolaydır"diye bunu dikkate alıp geçtiğimiz yıllarda ilk defa komposto yaptığımda aslında bu işin de püf noktalarını olduğunu öğrendim annemden.Çünkü o gün bana onu derken o ayrıntıları unutmuştu,onlar için bir alışkanlıktı artık bunları yapmak,onun için sıradanlaşan "ehemmiyet"benim için hala olması gereken birşey olduğu için bilmem lazımdı.
Geçen gün arkadaşlarım iftara geldiği zaman bende onlara komposto yaptım tabi annemin direktifleriyle.Erik önce atılmalıymış onun açılması lazımmış,narin olan meyveler ise en son ve çok aşırı kaynatılmazmış vs gibi.Annemin komposto kültürü geniştir,herşeyi birbirine yeri gelince karıştırıp lezzet çıkarma huyumu da annemden  aldım sanırım mutfaktaki eli almak gibi.Geçenlerde şeftaliden tutun da karaduta kadar birkaç meyve ile reçel yapmıştı ve bunun gibi bir sürü komposto.
Geçen yaptığımda bu kompostoyu fotoğraflayamamıştım öğlen akşama ise bir çay bardağı dahi kalmadı!Sağolsunlar çok beğendiler,ondan sonra üçüncü yada  dördüncü yapışım.Bu sabaha karşı yaptım mis gibi yayılan kokusu yeni niyetlenmiş birine bile cazip geldi.Bu kendi karışımıma da fotoğraflarına bakarken 4 lü lezzet dedim ama uymuştur herhal bu lafız?
  • 2,5 litre su
  • 10 adet çilek
  • 10 adet kırmızı erik
  • 1 su bardağı frambuaz
  • 1 su bardağı böğürtlen
  • 2 su bardağı şeker
Hazırlanışı:
  1. Önce suyu koyduğunuz tencereyi ocağa koyun ve kaynamaya bırakın.
  2. Kaynayan  suya ilk önce erikleri atın ve onları-annemin deyimiyle-hafif açılmalarını sağlayana kadar kaynatın.
  3. Erikler kaynadıktan sonra narin olan diğer 3 meyveyi de atıp kaynamaya başladıktan sonra sadece 3-4 dakika bunlarla da beraber kaynatın.
  4. En son da şekeri de ekleyip 2-3 dakika sadece şekerin erimesi için kaynatıp altını kapatın ve soğumaya bırakın.

13 yorum:

  1. Oooo sen de yani, narin olan meyveler sebzeler her zaman yemeğe/kompostoya artık neyse en son atılır yeni mi öğrendim yav:)

    Pek güzel göründü gözüme,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. rengi çok cezbedici duruyor.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. allah askına bır bardakta bana ver ya...
    ne dehset gozukuyor. sahura da kalkamadım zaten susadım...
    ellerıne saglık

    YanıtlaSil
  4. Lezzetini merak ettim doğrusu..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. hakikaten 4 lü lezzet yaratmışsın muhteşem :)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. ooo cidden dordu bir yerde, elleine saglik!

    YanıtlaSil
  7. Bu kadar kırmızı meyve bir arada lezzetli olmasın da ne olsun...

    YanıtlaSil
  8. Vallahi bende meyve suyu gibi içmeye bayılıyorum.. dün çilek kompostosu yaptım ayy evin içi nasıl miss koktu.. senin kompostoda tüm sevdiklerim bir araya gelmiş.. ellerine sağlık.. afiyetler olsun..
    pelince

    YanıtlaSil
  9. tam benlik !!
    tam !!

    sevgiyle merhabaaaa canım..

    bir dut masalı- nUnU

    YanıtlaSil
  10. Zeynep'cim ellerine sağlık nasılda güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Meyve bombası olmuş Zeynep'ciğim, ellerine sağlık.
    Betül-yemekkutusu

    YanıtlaSil
  12. offf acayip gozukuyor! Ellerine saglik.

    YanıtlaSil

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...