22 Mayıs 2011 Pazar

Bir pazar sabahı yürüsek mi,bir önceki gün tadılan poğaçaların benzerlerini mi denesek?

Dün bizim cumartesi grubu ile toplandığımızda çay soframızda buna benzer mini poğaçalar vardı,hani pastanelerde olur minik spesiyal poğaçalar.Benim de niyetim buna benzer birşeyi denemek ve aslında patatesli ve peynirli yapmaktı amma velakin aksilikler sepetinden bugünlerde bize çok şey çıktığı için buzdolabının bozukluğu nedeniyle peynirliler hayal oldu!Anneannemden akşam getirilen yoğurt ile peynir de gelicekti ama ne yazık ki annem unutmuş.Aslında sabah birde Balat'a yürüşte plandaydı amma mutfakta tam 4-5 dakika düşüdüm"yürüsem mi,poğaça denesem mi?"balkona gidip malzemeleri getirdim sonra odama çekildim gene düşündüm sanki dünyayı kurtaracağım!Poğaçalar galip geldi ve istememe rağmen yürüşe gidemeyip bu minik lezzetleri yaptım ve iyiki de yapmışım sabahtan beri kaç tane yediğimi hatırlamıyorum.Gevrekliği ve patatesin kuru olmaması tam istediğim gibi idi,pastanelerde yediğim bu minikleri artık buna benzer karışımlarımla yapmaya devam edeceğim.Minik poğaça eylemleri devam edecek!
İnsanın kendini taltiflendirmesi hoş olmuyor belki ama cidden bunu bende çok beğendim ve böyle yersem bir daha yapmaya korkacağım.

Patatesli Minik Poğaçalar
Malzemeler:

1 su bardağı eritilmiş tereyağ
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
3 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılıcak)
1 çay bardağı ince kıyılmış badem
2 kabartma tozu
3 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç harcı için

3 orta boy patates
1 su bardağı süt
Karabiber
Tuz

Hazırlanışıı:
  •  Patatesleri soyup kür şeklinde doğrayıp haşlayın.
  • Haşlanan patatesleri süzgece alın ve soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra da sütü,tuzu,karabiberi ekleyin ve ezip karıştırın.
  • Hamuru için de un dışındaki malzemeleri karıştıın birbirine ve ardından azar azar ununu ekleyin.
  • Yumuşak bir hamur elde edince hamuru biraz dinledirin
  • Ardından dinlenen hamuru merdane ile çok kalın olmayacak şekilde açın ve büyük çay bardaklarıyla yuvarlaklar  kesin ve ortalarına patatesli harctan koyup kapatın.
  • Fırın tepsisine dizdiğiniz minik poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpip önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin.
*Patatesleriniz büyük olursa 2 de yeterli olabilir.Ben orta boy olduğu için 3 tane kullandım az birşey de harc arttı.
*Mini fırına göre olan tepsilerle 3 tepsi çıktı bu sebeple yumurta sarısı yetmeyebilir çünkü 3.tepsiye yetmedi. 
*Birde fotoğrafları yakın çekim çektiğimden büyük dursalarda bunlar gerçekten minikler:)

12 yorum:

  1. Dünden beri devam eden yağmuru düşününce benim yürümem hayal oldu(minik bir bebek ve ablası ile),ben de senin gibi poğaça mı yapsam:::)))


    Ellerine sağlık canım....

    YanıtlaSil
  2. poğaçalr çok lezzetli olmuş canım.resime bakınca lezzeti belli.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Zeynepciğim harika görünüyor bunlar denemeli ayrıca iç malzemesinde patates ve süt çok değişik geldi ellerine sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık tarifi çok hoşuma gitti çok lezzetli olmalılar sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Zeynepciğim,
    Niye kendini taltiflendirmek hoş olmuyor diyorsun.Öyle güzel olmuş ki poğaçaların değil taltif, ödülü bile hak ediyorsun.
    Hmmmmmm, ellerine sağlık canım.
    Çok sevgi ve selamlar,

    YanıtlaSil
  6. Ben de poğaçayı minik seviyorum. Sonra bakıyorum sona doğru büyücek yapıvermişim. Tembel Necla!

    YanıtlaSil
  7. Zeynep'ciğim,

    Ne güzel sözler söylemişsin bana teşekkür ederim.
    Bu arada poğaçalar m
    müthiş ama senin fotolar daha da müthiş.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. biraz el oyalasa da minik minik daha bir şirin oluyorlar:)
    hamurundaki bademin lezzete bir katkısı oldu mu, merak ettim?
    ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. biraz el oyalasa da minik minik daha bir şirin oluyorlar:)
    hamurundaki bademin lezzete bir katkısı oldu mu, merak ettim?
    ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Canım, ben de çok severim pastanelerin o minik poğaçalarını. Özellikle hamurunun o tatlı-tuzlu tadı mest eder beni. Sen de o lezzeti yakalamışsın belli ki..
    Ellerine sağlık canım..Tek kelimeyle nefis görünüyorlar:).
    Sevgiler...
    aslı

    YanıtlaSil
  11. Zeynep kardeşim; öncelikle samimiyetin ve ilgin için çok teşekkür ederim. Sen ve senin gibi ince yürekli dostlarımızın varlığından haberdar olmak dahi beni son derece mutlu ediyor.
    Hakiki dost; sıkıntıda ve kederde iken, yüreğine dokunan / yanında olandır.İyi ki varsın/ız.

    Halis dualarına gönülden 'amin' diyorum. Yaşadığımız zahmetler, rahmete dönüşsün inşaAllah. Rabbim c.c bizleri sınıyor. İmtihan dünyasındayız. Bu sınavda en önemli mefhum senin de bildiğin gibi sabır ve şükür. İnşaAllah kazananlardan olabilmek duasıyla...

    Poğaçaların cidden nefis görünüyor. Harcına ayrıca bayıldım. Süt ve patates bir araya gelince damak çatlatıyor :)
    Hamurundaki bademse süper bir ayrıntı. Mutlaka deneyeceğim.

    Ellerine / gönlüne sağlık.
    Kalbi sevgi ve selamlarımla

    ( Cafe Pepela )

    YanıtlaSil
  12. çok lezzetli görünüyor elinize sağlık...

    YanıtlaSil

Portakallı Yer Elması

İki tarif ekleyip kaçacağımı sananlara iki kez merhaba!  :-) Yok yok sözümüz söz olsun. Kayıt altına alıyoruz.Şahitliğimiz bir önceki...