6 Mart 2011 Pazar

Kuru Domatesli Poğaça

Bu poğaçayı ilk defa bir arkadaşım kahvaltıya geldiği zaman yaptım,yakın zamanlara denk düşer ve arkadaşımdan da baya bir övgü aldı!Bende şaşırdım çünkü ilk denemem olduğu için sabah yaparken de acaba iyi mi yapıyorum diye içten içe sorguluyordum,tam not alınca üstüne birde gene akşam bunu dile getirince  o zaman tamam dedim.
O zamanlarda sadece fotoğrafını gören başka bir arkadaşım da"bunu merak ettim"deyince bende sana da yaparım dedim.Geçen hafta bize gelen bu arkadaşım için sabah kalktım yapmaya ama tarifi bulamıyorum!Sonra hatırladım ki ben bu tarifi not etmeyi unutmuşum eee hatırla hatırlayabilirsen.Neyse sonra düşün düşün hatırladım,işin ilginç kısmı harcını iyi hatırlıyorum hamur harcı için ikilemde kaldım.Ben böyle ikilemde kalıp yapsamda acaba acaba diye diye sofraya koyduğum poğaçalarım güzel not aldı!
Bu ikilemimden ötürü tarifin malzeme kısmına bazı şeyleri de parantez içinde ekleyeceğim hangi şekilde isterseniz öyle deneyebilirsiniz.
***
Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı zeytinyağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağ(bunu 1 çay bardağı olarakta kullabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket toz maya(10 gr.lık olan mayalardan)
2 yumurta
1-2 çorba kaşığı kurutulup öğütülmüş domates kurusu*
Aldığı kadar un

İç Harcı:

250 gr yemeklik kıyma
2 orta boy soğan
1,5-2 su bardağı doğranmış domates kurusu
Tuz
1-2 yemek kaşığı zeytinyağ

  • Öncelikle soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğanlara kıymayı da ekleyip kıymanın da kavrulmasını sağlayın.
  • Kıyma kavrulurken de domates kurularını yıkayın ve biraz kaynar suda bekletin.
  • Beklettiğiniz domates kurularını çok ufak olmacak şekilde doğrayın.
  • Kıyma güzelce kavrulduktan sonra doğradığınız domates kurularını da ekleyin ve 1-2 kerede domates kurusu ile pişirin.
  • Hazırlanan iç harcını soğumaya bırakın.
  • Hamur için bir kaba un dışındaki bütün malzemeleri koyun.
  • Önce bir karıştırın ve yavaş yavaş un ekleyin.
  • Yumuşak bir kıvama gelen hamuru biraz yoğurup yarım saat dinlendirmeye bırakın
  • Dinlenen hamurdan ceviz kadar parçalar alıp elinizde içli köfte yapar gibi açıp iç harcınızdan ekleyip kapatın ve yuvarlayın.
  • Hazırladığınız poğaçaları fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurtası sarısı sürün,çörekotu çerpip önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına verin.
*Bu domates kurusu memleketten geldi,muhakkak bilen var bilmeyende.Eğer yoksa isterseniz domates kurusunu biraz sıcak suda bekletip(çok değil)küçük küçük doğrayıp içine atabilirsiniz.Ölçüsü isteğinize göre olabilir.

14 yorum:

  1. sevgili arkadaşım bloğumuzun kapanmasından sonra gelemedim kendime.ama yine de yılmak yok.devam paylaşımlara:)
    ellerine sağlık canım arkadaşım.bayılıyorum ben kuru domatesli tüm lezzetlere.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Zeynebim inan çok merak ettim tadını,birgünde bize yaparsın deği mi?:)

    Çok lezzetli görünüyorlar
    Ellerine sağık

    YanıtlaSil
  3. Bloğunuzu beğendiğimi söylemek isterim. Resimler nefis. Her şey çok güzel ellerinize sağlık, bundan böyle sorunsuz görüşmek dileği ile..

    YanıtlaSil
  4. Harika, kuru domates tam bir likopen deposu ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. kuru domatese bayılırımmmmm, ne kadar da lezzetli olmuştur,nefis..ellerinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Öncelikle görüntüsü konusunda söylemeliyim, çok güzeller:) ben kuru domatesl tarifleri çok beğenirim, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Kuru domatese bayılıyorum.Birde poğaça içinde denemeliyim.
    Nasıl lezzetlidir.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. sıcacık poğaça ve çay şimdi bu karlı günde ne güzel giderdi ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. GÖRÜNTÜ SAHANE
    tadida öyledir eminim ellerine saglik sevgiler ....

    YanıtlaSil
  10. Eline sağlık arkadaşım mis gibi yapmıştır o domates kuruları poğaçayı sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Mutlaka çok lezzetli olmuştur. Düşününce tadını sanki damağımda hissettim. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  12. harika olmuş görüntüsü! Benim derdim kuru domatesle, hepsi aynı güzellikte olmuyor, her daim aynı tat bulunmuyor... ama lezizdir iyi şartlarda işlem göreni. ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  13. Kuru domates ne güzel şey değil mi Zeynep'ciğim? Ben de pek severim. Geçen yaz kurutmamıştım, eksikliğini çektim doğrusu!

    YanıtlaSil
  14. Kuru domates çok farklı bir lezzet katmıştır eminim. elinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...