3 Mart 2011 Perşembe

Ayva Tatlısı

 
Yıllar önce annemin bir arkadaşı anlatmıştı hatta o şanti ile süsleyebilirsin demişti bende ilk yaptığımda şanti kullanmıştım ama sonrasında hep kaymakla servis ettim.Çünkü kaymakla daha iyi oluyor,zaten şantinin ve birçok kremanın bana pek yaradığını söyleyemem.Damak tadım ne yazık ki bu şerbetlilere  daha uygun bu sebeple bu tatlıda gözdelerimden belki de bu sebeple de krema ile aram iyi olmayabilir.Hatta çok ilginç gelebilir ama mesela sütlü bir tatlı yiyince o  tatlı isteğinin kırılmadığını hatta bazen arttığını hissediyorum.Ama böyle tatlılar tam karar!
Neyse iyice coşmayalım okuyan birine tuhafta gelebilir ki anlarımda.Çünkü damak tadı farklı bir şey bunu önemseyen olur önemsemeyen olur herkes kendi içinde haklıdır..
Ayva bitmeden yakalayıp yapanlara afiyet olsun,bende bitmeden umarım birkaç kez daha yapabilirim!
6 ayva kullandım bu yazdığım tarif bu sayıya göre idi.Ayva sayısına göre kızamık şekerini azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz.Tozşeker ise bu şekilde tam karar oluyor.Ayva taıdnı daha fazla isteyen 1 çorba kaşığı da yapabilir şekerini.

  •  İstediğiniz sayıda ayvaları yıkayıp uzunlamasına ortadan ikiye bölün.
  • Çekirdek kısmını oyun ve kabuklarını soyun.
  • Bu işlemler bittikten sonra ayvaları pişireceğeniz tencere-tava vb gibi bir kaba oyulmuş kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin.
  • Yerleştirdikten sonra her bir ayvanın çekirdiklerini çıkardığınız çanak kısmına  1-1,5 çorba kaşığı şeker koyun ve suyunu ekleyin.(şeker isteğinize göre birde ayvanın büyüklüğüne göre de olur)
  • En sonda kızamık şekerini ekleyip ocağın altını açın ve ayvaların suyu kaynayınca altını kısın.Kızamık şekeriniz eğer büyük bir kalıpsa 1 kalıp yeter ama ufaksa 2-3 parça (orta büyüklükte olursa)koyabilirsiniz.
  • Ayvalar yumuşayıp şerbeti katılaşmaya durunca ocağı söndürüp ayvaları bir borcama ya da fırın kabına yerleştirin ve önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına verip kızarılmasını sağlayın.Kızarmışlığı renginden de belli olan ayvalarınız hazır olunca fırından alıp soğutun ve kaymak-fıstık ikilisiyle servis edin.
 *Afiyetler olsun anlatırken bile canım istedi,Israrlı tavsiyelerimden bu tarif.

12 yorum:

  1. Bu ne güzellik böyle, rengine bayıldım. Çokta severim, ama evde benden başka yiyen olmadığı için çok sık yapmıyorum. Bu saatte bu görüntüyü gördükten sonra artık yapmadan duramam herhalde. Ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Çoook güzel görünüyorlar ellerinize sağlık, bence de kaymak çok daha fazla yakışıyor ayva tatlısına.

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  3. Rengi cok hos duruyor. Ellerine saglik. Neredeydin bunca zaman. Ben mi takip edemedim. Umarim hersey yolundadir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir tatlı olmuş arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Bu ne güzel bir görüntü, ellerin dert görmesin.

    Hic yemedim ama ayvanin tadini da cok seviyorum.

    Muhabbetle...

    YanıtlaSil
  6. Rengi çok güzel olmuş.Elinize sağlık. Buralarda ayva yok maalesef ben bu sene yapamadım:(
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Harika canım eline sağlık nefis görünüyor sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Canim, sayfamda cevap yazdim ama buradan daha cabuk okuyacagini düsündüm:
    Ekmegi islayip ufalamakla ufalayip islamak herhalde ayni sonucu verir. Sen dene ben.

    Kolay gelsin ve afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  9. Canım hoşgeldin.Ziyaretin beni çok mutlu etti.''Mutfak Havlusu''gerçekten çok güzel bir seçim.
    Ayva tatlısı konusunda yorumuma gelirsek,şuruplu tatlı yiyemiyorum ben çünkü hipoglisemim var ama söz konusu ayva tatlısı olunca kendimi alamıyorum.Çok seviyorum çook.Hem zaten o meyve sayılır öyle değil mi :)Sen de ne güzel yapmışsın öyle,o renk o sunum ...Harikaaa ellerine sağlık!En yakın zamanda hayallerini gerçekleştirip kendi yerini açmanı diliyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, yorumuzu okuyunca çok mutlu oldum, daha önce sitenizle tanışma fırsatı bulmuştum:) Dediğiniz gibi zorla öğrenilen şeyler gerçekten çok daha özel ve lezzetli oluyor. Bu arada bende ayva tatlısına bayılırım:) son 3 ayda 4-5 kez soframda oldu.. Elleinize sağlık, resimlerde çok güzel..

    YanıtlaSil
  11. Merhaba ;
    Guzel yorumlarınız ıcın t.ederım.Ayva tatlısını cok severım fakat hıc denemedım , tarıfı uygulayacagım.
    Sevgıler

    YanıtlaSil
  12. Zeynepcim güzel ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim.hangisine yorum yazsam şaşırdım tatlıyı çok sevdiğim
    için bunu seçtim ellerine sağlık sım
    sıcak sevgiler.

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...