17 Mayıs 2010 Pazartesi

"Boynuz kulağı geçti"Abdurrahman amcamıza göre..


Geçen sene bir pazar günü kapı çaldı.Ben ve annem evdeyiz,kimseyi de beklemiyoruz.Annem bir açtı kapıyı Abdurrahman amca!Annemin en küçük amcası olur kendisi,kendine has bir mesafesi olan,usturuplu ve hani derler ya istanbul beyefendisi işte çevremizde o lafzı doldurabilen yegane insandır! Kendisinin yıllar önce lokantası vardı hatta rahmetli dedem de onunla çalışmış bir ara.Ama o geldiğinde lokantasının bahsi geçince"çekip çevirmek zor oluyor,herşeyin iyisini almak için kendin ilgileniyorsun zor"demişti.Sonrasında yıllarca Pehlivan Lokantalarının şişlideki büyük yerinde aşçıbaşılık yaptı ve emekliye ayrıldı.Şimdi biliyorum çok uzun uzun anlattım bunları anlatmak isterdim her zaman amma velakin şimdi tam yeridir diyecek bir zamanlama olmuştu o günlerde.O pazar günü davetsiz misair olarak geldiğinde alelacele birşeyler hazırlamaya çalıştım yemek olarak.Pirinç dokunur kendisine varsa yoksa bulgur ve aynen annemde de öyledir.Bende evde biraz olan mantar ve domates kurusu ile bu pilavdan yapmıştım.Ben mutfağı toparlarken annem ile çok sevdiği amcası yemek yiyorlardı yanlarına gittiğimde "boynuz kulağı geçti"dedi..İlk anlayamadım sonra biraz daha alayım pilavdan deyince o kadar mutlu oldum ki anlatamam.Çok beğendiğini ve lezzetinin çok güzel olduğunu belirtti,"artık bizi geçtin"deyip beni şu an bile hoş bir tebessüme sahip etti.Bu sebeple benim için önemli bir merciden onaylı bu pilavı denemenizi bende ısrarla tavsiye ederim nacizane...

Mantarlı&Domates kurulu Bulgur Pilavı

Malzemeler:

1 kilo mantar
2 kuru soğan
4-5 diş sarımsak(dövülmüş vardı 1 çay kaşığı ekledim öyle)
19-20 parça domates kurusu
2 su bardağı bulgur
5 su bardağı kaynar su
Tuz
Kimyon
Kekik
Toz antep yada urfa biberi veyahut pulbiber
Zeytinyağ
Biraz tereyağ(aslında bizim evde kavurma yapılırken çıkan yağda kullanılır az ama,lezzet katsın diye ki bu pilavda da ondan var)

Hazırlanışı:

1.Öncelikle mantarları yıkayın ve teflon tavada kendi suyunu verene kadar harlı ateşte biraz pişirin.Mantarlar eğer çok su bırakırsa muhakkak süzdürün suyu ve tekrar ocağa koyun iyice suyunu çekince kapatın altını.
2.Pilav yapacağınız tavada yağ ve soğanı kavurun,sonrasında sarımsak ve salçayı ekleyip bir iki çevirin,ardından mantarı ve kaynar suda 3-4 dakika beklettiğiniz 1-2 parçaya ayırılmış domates kurularını da ilave edip az kavurun.
3.Son olarak kaynar suyu ve kekik dışında ekleyeceğiniz baharatları,tuzu da ekledikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
4.Pilavınız pişince şöyle 10-15 dakika dinlenmeye bırakın ve dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun..

1.Eğer bulgurunuz çabuk pişiyorsa suyunu azaltabilirsinizde belki.Çünkü ben su için ölçü vermezdim ama o an hem ölçü ile yaptım hem bizim bu bulgur biraz zor pişti.
2.Domates kurusunun da fazla diri kalmamasını sağlayın.Kaynar suda az bekletin muhakkak!

15 yorum:

  1. ben bu hikayeyi herkesden önce dinledim hihihih:)

    yılların deneyiminden onay alınmış, fotoda şekil yapılmış. e daha ne olsun!:)

    ellerine sağlık ustam:)

    YanıtlaSil
  2. Çok iştah açıcı bir görüntü... İnsan yaptıkça deneyim kazanıyor, Abdurrahman Amca bu işi biliyo... Ellerine sağlık Zeynepciğim... Sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Hem onaylı hemde leziz desene;) Bulgur sever bir aile olunca bu pilav pek güzel geldi gözüme...
    ellerine sağlık...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım:) onaylı pilavını denemek lazım şimdi:)
    miss gibi görünüyor.canım mı çekti ne :D

    YanıtlaSil
  5. Canım becerikli kardeşim. Ne kadar güzel deneyimli bir ustadan beğeni almak. Ellerine sağlık pilav harika görünüyor.Öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  6. İnanın bulgur pilavından hiç haz etmem ama; resminiz öyle güzel ki, olsa ne güzel olurdu, denemeliyim dedim ...

    YanıtlaSil
  7. gercekten nefis görünüyor evde mantarda var domates kurusuda akşamada yemeğim yok hemen bu aşma deneyeceğim harikasın canım
    bu arda tatlım bana iletişim bilgilerini yazarsan sevinirim lütfen mail ile yolla ve ben şuyum de olurmu o kadar çok insanla yazışınca kim kimdi şaşırıyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. CANIM ELLERİNE SAĞLIK ONAYLAYAN MERCİ USTA BİZEDE ELİNE SAĞLIK DEMEK DÜŞER:)))

    YanıtlaSil
  9. Canım harika bir pilav , hak vermemek elde değil amcamıza..:)

    Leb demeden leblebiyi anladık..:))

    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Harika, ellerine saglik.

    Sevgilerimi gonderiyor ve guzel bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  11. Görüntüye benden 10 puan, boynuz kulağı geçti dendiğine göre lezzeti de öyle olmalı, aslansın Zeynep!

    YanıtlaSil
  12. Beğenilmeyecek gibi de değil tatlım..Abdurrahman amcan pilavın hasını biliyormuş..Ellerine sağlık canım..Senin tebessümün,mutluluğun beni de çok mutlu etti..Afiyetler olsun sizlere..Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar,
    Ayşe Yaman'ın sponsorluğun da yaman etkinlikler çerçevisin de KREM ŞANTİLİ TATLILAR aktivasyonunu bu ay ben üstlendim. Krem şantili tüm tatlıları sayfamda paylaşabilirsiniz. Katılım tarihi 15 Mayıs-15 Haziran arası olacaktır. Sizde davetlimsiniz. Ayrıntılar için mutfaktayimm.blogspot.com adresim'den bana ulaşabilirsiniz. Harika tarif ve fotoğrafınızı bekliyorum...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. hmm harika bir lezzete benziyor bu. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. yarına bundan yapcam amaaa domates kurusu yerine domates koycam hihihih:)

    YanıtlaSil

Şeftalili Çift Katmanlı Kek

Şeftaliler bitmeden birçok şey yapmalıyız! Evet her yıl özellikle meyveli yapılan lezzetleri düşünüp bir ucundan yakalamayı düşünsem de...