27 Şubat 2010 Cumartesi

Çingene Pilavı

Anneannemin dayısı(aslen dayı oğlu ama onu hep dayı bilip dayı demişler)Molla dayı dermiş ki "Şu çerçilerin pilavı gibi pilav yapmayı bilmiyorsunuz!"
İşte meşhur"çingene pilavı"o çerçilerin pilavı imiş.Köylere çerçiler gelirmiş ki hala geldiğide söylenir.Bu çerçiler kimi evden biraz bulgur,biraz kavurma,biraz soğan,biraz kuru sebze isteyip bunlardan pilav yaparlarmış.Malzemesi bol bir pilav olurmuş çerçilerin pilavı.Bu sebeptendir ki annem her yaptığında yada anneannem her yaptığında Molla dayının lafzını derler.Birşey daha söyliyeyim muhakkak şaşıranlar olucaktır.Bizde bu pilavı kahvaltı da çok severler ki bende çok ama çok severim kahvaltıda.En son teyze kızım Arzu ablamda yemiştim nefisti.O hatta kuru biberleri fazla parçalamadan atmıştı.
Malzemeler:

1 su bardağı bulgur
3 soğan(çok büyükse 1 de yeterli olur,soğanlar ufaksa 3)
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates kurusu(toz halinde olan)
Bir miktar kuru biber
Bir miktar patlıcan kurusu
Kavurma
Kekik
Tuz
Acı toz biber
Kaynar su

Hazırlanışı:


  • Soğanları kavurun,biraz pembeleşince kavurmayı da ekleyip biraz daha kavurun.

  • Kavurma ile de yeterli kavrulunca soğanlar salçayı ekleyip 1-2 kere daha kavurup kuru biber ve kuru patlıcanları elinizle birkaç parçaya bölerek ekleyin.

  • Domates kurusunu,tuzu,aci toz biberinizi de ekleyin.

  • Son olarak bulguru da koyup yaklaşık 4-5 dakika bir kavurun.

  • Kavurduktan sonra şöyle üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyin.Hatta biraz daha alabilirse suyu ekleyin.

  • Bulgurlar diriliğini kaybettiği an ocağın altını kapatın ve bolca kekik üzerine koyun.Fazla bekletmeden hemen servis edin.
Not:
1)Bu pilavın suyu herkes çorbasını içerken eklenir.Çorbadan sonra hemen servis edilir.Yani işin özü suyunu çekmesine izin verilmez böyle sulu yenir.
2)Kekik en önemli maddesidir.
3)Birde kavurma önem arz eder.Hakikaten kavurmadan kısma yapılmaz bu pilavda elinizi korkak etmeyin en azından bu pilavın lezzetine vakıf olabilmek için:)

16 yorum:

  1. Çok değişik bir pilavmış, aslında yemek de denebilir. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. en kısa zamada Arzu ablacığında hep beraber yememiz dileğiyle :)

    YanıtlaSil
  3. Canim ellerine saglik degisik bir pilav afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Canım yanlış mı anladım? Malzeme listesinde kavurma yok ama tariften sanki var gibi anladım. Ama bu pilav tam bana göre. Sulu sulu nefis görünüyor. Kuru sebzeyle de aram çok iyidir, acılı. Dönüp dönüp bakarım ben şimdi. Bu arada köylere gelen çerçicilerle ilgili annem de çok hikaye anlatır, ne güzel günlermiş.

    YanıtlaSil
  5. Canım bende benzer hikayeler dinlemiştim..

    Anneannenin memleketini merak ettim..:)

    ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ben niye görememişim ki? Zahmet verdim, sağol. Pilavı eşime de anlattım, hakikaten lezzeti belli. Bunu denemeliyim bir gün.

    YanıtlaSil
  7. Cahilliğimi mazur gör ama elaziz elazığmıdır...:)

    Bizimki biraz karışık canım dedem selanikli diğeri Antakya..:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ilginç bir yemekmiş.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. ıspanağa benziyor görünümü. ama ben yemiycem bu pilavdan, sen bana kestane reçeli yap.

    YanıtlaSil
  10. Bir de Ege'nin "çingen pilavı" vardır ama o pişirilmeden yapılıyor, aslında bir salata, çökelekli, salatalık ve domatesli. Pek güzel olur yemesi.

    YanıtlaSil
  11. Çok değişik bir pilavmış,ellerine sağlık.Görüntü çok hoş tadınında güzel olduğuna eminim.Sevgi ve saygılarrrr...

    YanıtlaSil
  12. değişik bir pilav ellerine sağlık afiyetler olsun canım sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Canim,
    bu güzel yemegin adini daha önce hic duymamistim, ama icerigine bakilirsa cok besleyici ve lezzetli birsey oldugu kesin, ellerine saglik diyorum.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  14. Eminim harika bir tadı vardır,ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  15. Canım pilav soğudu..:)

    Canımız tatlı istiyor , bilesin...

    sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Mmmmh pek bir lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Şeftalili Çift Katmanlı Kek

Şeftaliler bitmeden birçok şey yapmalıyız! Evet her yıl özellikle meyveli yapılan lezzetleri düşünüp bir ucundan yakalamayı düşünsem de...