6 Ocak 2010 Çarşamba

Bizim kahvaltı sofralarının piri,kraliçesi:TORAK


Bizlerin sofralarının piri bir tat karşınızdaki hatta abartı gelebilecek birşey diyeyim sofrada olmazsa kahvaltıyı tatsız tuzsuz sayanlar var misal ben,annem,kardeşim yani kısaca ev ahalisi:)
"Torak"bir tür peynir çeşidi.İstanbulda yada belli bölgelerde "Çökelek"diye tabir edilen peynirden oluyor.Bu ıslak peyniri kuru hatta nerdeyse taş gibi hale gelebilmesi için önce"Pelek"e(patiskadan dikilmiş beyaz bez torba) koyuluyor.Sonrasında üzerine kimi zaman koca bir taş yada ağır birşey koyuluyor suyunu bıraksın diye.Yada bunun böyle tahtadan yapılmış özel bir aleti var kimisinde(çocukken anneannemin yengesinde vardı,orada görmüştüm)arasına koyuyorsunuz o suyunu bıraktıkça dahada sıkıştırıyorsunuz vidalarından.
İşte suyunu bırakan bu torak taş gibi sert oluyor ister elinizle ufalayarak isterseniz rendeleyerek tüketiyorsunuz.Ufalanmış torağı tabağa koyuyorsunuz şöyle incecik tereyağ parçalarınızı üzerine koyuyorsunuz ve kızarmış ekmekle yiyorsunuz.Nasıl mı?
Ekmeği alın üzerine batırın şöyle güzelce,öyle de bir fotoğraf lazım onuda ekleyeyim bir ara.
Hatta bir arkadaşım bunu anlattığım zaman "eritip mi yiyorsunuz"falan demişti:)
Gerçekten kızarmış ekmekle harikadır!Gecenin köründe kalkıp torak yiyebiliriz,helede köy tereyağıyla ayrı bir lezzet.Haftada birgün ekmek tüketiyorum,genelde o da pazar kahvaltıları ve torakla en çokta tüketiyorum:)

Not:Tereyağsız olmaz bu lezzet kendini gizler tereyağsız olursa usulu bu:)

Bir not daha:Torak yapımının ben bir bölümünü anlatabildim annemden tam uzun uzun bilgi almak lazım yoksa:)
Bildiğim kadarıyla baya zahmetli oluyor ben en kolay tarafını ve duyduklarımdan aklımda kalan kısmını anlattım.Bunu biz yapmadık artık bizim memleketten buraya yolluyorlar ve satın alıyoruz ama uamrım gün gelir kendi topraklarımıza giderizde bizde yaparız bu güzelim tatlardan!

20 yorum:

  1. çökelek bizim evden de eksik olmaz.annem onu kavanoza basıyor uzun süre dayanması için.ama tereyağlı ekmekle yendiğini ilk defa duydum. bir de öle denicem.sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Bir komşumda yemiştim tadı gerçekten çok güzeldi. Ama onlar karıştırmışlardı ikisini. Afiyetler olsun canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Çökeleğin nasıl yapıldığını az çok bilirim.Çocukken izlemişliğim vardır.Yöresel tatlara sahip çıkmamız lazım,yoksa kaybolup gidecekler.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Canım annemlerde yapar hatta suyunu süzdürürken o taşların altına koymaya denge veriyorz derler...

    Biz sıcak yufka ekmeğin arasına tereyeğı sürüp çökelek serperek yeriz hiç bu şekilde denemedim mutlaka deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  5. Güzelim Türkiyemin her sehrinin yöresel bir peyniri var bizim peynirimizde cömlek peyniri hazirlamasi biraz degisik tadi harika olur,sizinkide degisik bir o kadarda leziz görünüyor yapanin ellerine saglik afiyetle yemeniz dilegiyle canim,sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. zeynep enfes..bazı lokantalarda bu aperatif dıoye getırıyorlar yanınada harıka pişmiş balon gıbı şişmiş:) uzun lavas ekmegı..belkı ona benzemıyordur ama mmmmmm canım cektıııııııı:):):)

    YanıtlaSil
  7. Hiç tatmadım. Eşimin kötünden gelen çökelekler de benim favorim şu sıralar. Birde dediğin gibi tereyağlarını tadabilme fırsatı bulabilseydim. Doğal olunca tadı da muhteşem oluyor tabi.

    YanıtlaSil
  8. Ay nasıl anlatmışsın öyle canım çekti:)))
    eğer peynir kokmuyorsa bende bayılarak yiyebilirim:)
    ben sıcak ekmeğime tereyağını sürüp,peyniride üstüne serpiştirip lüpletirim:P

    YanıtlaSil
  9. Kahvaltıda peynir yoksa hiçbirşey yoktur benim için. Çökelek ve tereyağı ve sıcak ekmek.. Sanırım çaydan başka birşey istemezdim yanında. Sizlere afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  10. İlk defa duydum. Ama çökelek sevdiğimden bunu da severim bence..
    afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  11. Zeynep'ciğim,

    Çok güzel bir şeye benziyor bu torak. Ben biraz tulum peynirine benzettim görüntü olarak, tadı da benziyor mu, tuz oranı nasıl mesela?
    Peynir hastası olunca insan merakını gidermeden duramıyor.
    Sizlere afiyetler olsun canım.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. İlk defa duydum Torak adını...demek kı yöreye göre değişim sunuyor adlar..
    Paylaşım için Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Cökelek biliyorum da bu cesidini ilk defa duydum. Size afiyet olsun canim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  14. bu lezzetten mahrumuz biz, bazı restoranlarda önden pide ile ikram ediliyor. Tereyağ ile birlikte lezzet süper.

    YanıtlaSil
  15. Bir arkadaşımda yemiştim bende, gerçekten güzel oluyor(değişik hem de)

    sevgler tatlım

    YanıtlaSil
  16. ayyy sıcacık lavaşsın arasına koyup dürüm yapıp çayla yemesi ne güzeldir...memelektimde olsam alır hasretimi dindirirdimde şimdi nereden bulayım çökeleği:(((

    YanıtlaSil
  17. Zeynep'ciğim,
    Yöresel bir lezzet olmasına rağmen yorumlarını okuduğumda pek çok arkadaşın torağı bildiğini görmek beni utandırdı. Ben niye hiç duymadım, zira peyniri ve türevlerini çok severim, evimde de mutlaka bir değil hep birkaç çeşitle oturulur kahvaltıya.
    Vallahi ne yalan söyleyeyim öyle merak ettim ki utana sıkıla da olsa önerini hiç geri çeviremeyeceğim.Aslında önce tarifin üzerine yapayım diye düşündüm ama o lezzeti bulamayabilirim diye vazgeçtim. İnce düşüncen ve hassasiyetin için çok teşekkür ederim Zeynepcim.
    Çok selam ve sevgiler,

    YanıtlaSil
  18. Harika görünüyor ama tereyağla birlikte epey kalorili..:(

    Size afiyet olsun ..:) sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Zeynepcim bir de bana demişsin canımızı çektirdin diye, valla ben senin anlatımını okuyunca bir güzel yutkundum:)). O ne güzel bir şeymiş öyle. Çökeleği bilirim de böyle lezzetli hale getirilip yenebilceğini hiç düşünmemiştim. Sıcacık ekmek olsa üzerine de bu toraktan..Ayy ben de istiyorum:).
    Sevgilerimle...
    aslı

    YanıtlaSil
  20. Zeynepciğim bu lezzeti bende çok iyi bilirim hatta bayılırım Ama işte kilo sorunu olduğu için pek yemiyorum halacığım yapıp gönderirdi bize

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...