29 Eylül 2009 Salı

Püreli Mantar


Şimdi blogu açtım ne eklesem diye duruyordum,aslında bayramın 2.günü yapılan kahvaltıyla bu hafta pazar günü yapılan kahvaltıyı eklesem 2 güzel tarifte bu pazardan versem derken baktım bu Ramazan-ı şerifte hem evde hemde gelen misafirler tarafından çok sevilen benim  karışımlarımdan püreli mantarı ekliyeyim dedim.

Halbuki demin Işıl ablamın yorumunu görünce bayramdan da bahsedeyim(fotoğraflayamasamda) o kahvaltıyıda yayınlamak istesemde  bundan sonraki tarife kaldı inşAllah!
***
Püreli mantarı ilk yaptığım iftarda  abimin arkadaşı ailesiyle gelmişti ve abimin arkadaşının kardeşi hiç mantar yememesine rağmen çok çok sevdi!
Sonra mutfaktayken bir ara abim geldi yanıma ve sofrada herşey güzel ama en en diyebileceğim bu mantar olmuş dedi.
Bunlar onların yorumları ki bugünde okuldan gelir gelmez tepsiye yayarak yaptım gene evde olan misafirlerimiz çok çok beğenip tarif istedi o şekilde fotoğraflayamadım ama öylede tarif edeceğim istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
***
Püreli mantar:

Malzemeler:

1 kilo mantar(büyük boy seçmeye çalışın çanak kısmı lazım olduğu için)
Zeytinyağı
Tuz

Püre için:
Patates orta boy 6-7 tane takriben
1,5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Üzeri için kaşar peyniri rendesi

Hazırlanışı:

Öncelikle tavsiyem kültür mantarının yıkanmamışı hani ateşte pişirmek için alınanı tercih etmeniz onlarla daha iyi oluyor.Mantarların o sap kısmını çıkarın dikkatli bir şekilde ve güzelce yıkayın dikkat edin o çanak kısımları parçalanmasın.Sonra borcama dizin ve fırça yardımıyla çanaklarını zeytinyağıyla yağlayıp fırına verin ve mantarları pişirin.O sırada patateslerinizi soyun ve rastgele şekilde doğrayıp haşlayacağınız tencereye koyun üzerine göz kararı tuz ekleyip biraz su koyup haşlamaya bırakın.Patatesler haşlandıktan sonra ocaktan alın ve o sıcaklıktayken tereyağını ekleyip ezecekle ezin ve ardından karabiber ve sütüde ekleyin.Püre hazır olduktan sonra fırında pişen mantarlarınızın üzerine krema sıkacağıyla sıkın ardından üzerine kaşar rendeside ekleyip fırına verin üzerleri kzıarana kadar pişirin.



1)Kaşar rendesini püreli haliyle biraz fırınladıktan sonrada ekleyebilirsiniz ama püre biraz üstü kabuk bağlayacağı için rendeyi üzerinde tutmak zor olabilir.
2)Bu tarifi isterseniz mantaraları yıkayıp doğrayıp pişirir ve ardından püreyi üzerine yayarakta yapabilirsiniz amma velakin böyle lezzetide çok farklı sunumuda hem şık hem çok leziz!
3)Birde püre için patatesim göz kararıydı benim o yüzden ortalama söyledim eğer gözünüze fazla gelirse azaltabilirsiniz.

8 yorum:

  1. Canım benim püreli mantar süper ellerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. selam canım.ellerine sağlık güzel bir tarif...

    YanıtlaSil
  3. güzel olmazmı bende çok severim bazen püre yerine patlıcan salatası da koyuyorum harika oluyor onuda denemeni tavsiye ederim tarif benim sitede salatalar mezelerde var cnm
    ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çok sevdiğim iki tat, daha ne isterim. Ellerine sağlık Zeynep'ciğim.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Zeynepcim mantarı hep kaşarla fırınlıyordum ben. Oysa püre ile birleştirmek ne harika bir fikir. Sayende davet sofralarım için bir tarifim daha oldu:).
    Ellerine sağlık canım, nefis görünüyor.
    Sevgilerimle...
    aslı

    YanıtlaSil
  6. Zeynepciğim harika bir tarif bu, en kısa zamanda denemeli:)
    güzel bir hafta sonu diliyorum...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Vay be Zeynep'ciğim,
    Üçe girdi demek senin havlu! Kimbilir kaç kere yıkanmıştır bu süre içinde, kaç kere el kurulanmış, kaç kere fırındaki sıcak tepsiyi tutmak için kendini feda etmiş, kaç kere...

    YanıtlaSil
  8. çok beğendim zeynepciğim bu tarifi
    çok amaçlı ayrıca..
    ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...