13 Kasım 2007 Salı

Ye#28 Geleneksel Kış Hazırlıkları-Sulu Domates ve Ev Yapımı Biber(köy biberi)

Mahzun Prensesten Sıcak bir etkinlik:)
çünkü bu etkinlik insana eski günlerin sıcaklığını hatırlatıyor(en azından bana onu hatırlattı)kaloriferin hayatımızı işgal etmediği günlere,sobanın sıcaklığının olduğu zamanlara götürdü.
evet kalorifer rahat ama o günlerin,o çıtır çıtır yanan sobanın lezzetide başkaydı.
bu etkinliği görünce hem bunlar hem kışı hatırlatması(ben soğuk havaları daha çok tercih ederimde)benim çok hoşuma gitti.
bizim evdeki kış hazırlıkları tam tamamlanmasada bir iki şey buldum ve nacizane katılmaya çalıştım bu ilk etkinliğime.
Evet böyle güzel bir yanıda var bu benim ilk etkinliğimde:)
inşAllah beğenirsiniz...
Sulu domates:
Domatesinizi ve birkaç tane kırmızı biberinizi rondodan geçirdikten sonra tencerinize alıp ocağa koyun.içine bir iki tane sivri biber doğrayın ufak ufak onlarıda atın,az tuz ekleyin.domatesiniz iyice pişince ocaktan alıp kavanozlarınıza veya cam şişelerinize boşaltın sıcakken ağzını sıkıca kapatın.



 Ev yapımı biber(köy biberi):
 Arnavut biberinizi alın yıkayın ve bir örtünün üzerine güzelce yayın bir gece bekletin iyice kurusun nemliliği gitsin,sonrada güneşe kurutmaya bırakın(yada çok acı olan sivri biberde olabilir ama Arnavut biberinin acısı çok güzeldir)güneşte iyice kırmızılaşıp kupkuru olunca rondoda kıyın(bezden dikilmiş torbalar vardır onlar da dövebilirsinizde)ama çok çok dikkat edin ve açık havada yapmaya çalışın çünkü fena hapşırık yapıyor acıdan yanıyor insan.bu biberin yemeklerdeki lezzeti harikadır.

Not:köy usulüyle yapıldığı için bizim ailede köy biberi denir.

11 yorum:

  1. Zeynep'ciğim,
    Muhteşem olmuştur eminim her ikisi de. (Ben de şu anda Suskunlar'ı okuyorum biliyor musun?)

    YanıtlaSil
  2. Tijen abla çok teşekkürler.
    ben daha başlayamadım bir türlü,elimde Cahit Uçuk-Bir İmparatorluk Çökerken vede Sarkis Sarraf Hovhannesyan'ın-Payitaht İstanbul un Tarihcesi var birkaç gün içinde bende Suskunlar'a başlıyacağım inşAllah.
    kıskandım seni şimdi:)

    YanıtlaSil
  3. Zeynep'ciğim ellerinize sağlık...
    ne güzel kışın çıkageliyor bu hazırlıklar değil mi:))
    ben de genelde domatesi rendeleyip buz kalıplarında dondurup sonra poşetlere koyup buzlukta saklıyorum, pratik oluyor...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. slm
    ne güzel şeyler yapmışsın.ellerine sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Zeynepciğim her ikiside çok güzel olmuş. Eline sağlık. Ev yapımı biberi daha önce annemle bende denemiştim. Ama o tecrübeden sonra bir daha yapmama kararı aldık çünkü biberin acısından ellerimiz sabaha kadar yanmıştı. Yapacak olanlar biberleri acıysa dikkatli olsunlar derim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. haticecim senin yönteminde ilginç geldi güzel hiç duymamıştım çünkü
    bizde bir kere poşetleyip koymuştuk dolaba fazla güzel olmadı yada biz yapamadık.

    sarı mutfak beğendiğine sevindim çok teşekkürler.

    aysel abla haklısın biber yapmak o açıdan çok kötü elinize eldiven gibi birşey taksaydınız keşke bu seferde burnunuz zarara giriyor:)
    ama değiyor ben çok seviyorum onun acısını çok leziz oluyor.
    bencede senin dediğin gibi çok dikkatli olsunlar.

    YanıtlaSil
  7. marifetli hemşehrim benim; köy biberiniz muhteşem gözüküyor gerçekten.Tabii estetik açıdan değerlendirdiğimin farkındayım:)Bu arada yazdıklarını okurken şunu düşündüm:bir gün kendi evim olduğunda bu sayfadan yine bu tarifleri bulabilecek miyim? Yoksa bi yerlere not mu almam gerekiyor?
    (Bu arada soba hasreti çekiyorsan Maden'e bekleriz,1 derste öğrendim soba yakmayı;))

    YanıtlaSil
  8. benim vefakar öğretmen arkadaşım(isimsiz adıyla olan bizim ayşe tuğbadır:)) biberimiz acıdır ama lezzeti başkadır.
    sen merak etme ister yaz istersen beni her daim-şu anda olduğu gibi-bir telefonla bul:))
    birgün maden'e gelmek kısmet olursa inşAllah diyelim...

    YanıtlaSil
  9. Bu tarifler bana da eski günleri hatırlattı. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık canım, ben de sıkça yaparım şişe domatesi :)) kurutulmuşu hayıııııır..:))

    YanıtlaSil
  11. Burçin'ciğim güzel hatırlatmalar yaptıysak ne mutlu...

    Belgin'cim çok teşekkürler,ama biberde harika olur:)
    emin ol,acısı nefistir.
    bizim bir tanıdığımız ben böyle diyince insanın canını yakması güzel olurmu hiç diyip bize kızar:)

    birde domatesle ilgili bir itiraf bu sene domates az yaptık,bu şişede canım annemin benim için yaptıklarındandı:)

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...