16 Mart 2012 Cuma

Mısır Unlu Poğaça

Uzun zaman aralıklarını bazen işleyiş bazen de birden hayatımızın orta yerine düşen olaylar belirliyor.Evet belki de her birinde bir olay örgüsü  hakim ama biz özellikle sevdiklerimiz noktasında olan sıkıntılı süreçlerde işleyişin süreliliği olarak değil de ani bir baskın olarak görmeyi yeğliyoruz.
Bu ani gelişleri hep sıkıntı ile karşılıyoruz halbuki "imtihan"ve "tevekkül"ile karşıladığımızda  inandığımız değerler bize çok daha güçlü bir şekilde kendini gösterir..
Bunalrın herbiri ve daha da fazlası zihnimde dönüp duruyor.Annemden sebep yaşadığımız 1 haftalık süreçte düşünmek benim için hızı artmış bir eyleme dönüşmüştü,hamdolsun sağlıktan sebep şüpheler temiz çıktı ama ben zihnimin hızlı eylemlerini bitiremedim.
Velhasılı kelam ömür öyle veya böyle tüketiyor kendini içinde bizimle beraber
tükenen ömre ah vah etmektense bugünü en fazla yarına yayarak yaşamayı şiar edinebilirsek kendimize tebessümlerimiz kalıcı olur yüzümüzde ve ruhumuzda.
***
Mısır unu denince "parçak"adlı yöresel hamur işimiz akla gelir ve ona kullanmaya alışmaktanmıdır ya da mısır ununu poğaça için hiç düşenemediğimizden midir nedir hiç böyle denememiştik.Bundan önce birkaç kere hazır yemiştim ev çok beğenmiştim denemekti niyetim ama hep erteledim geçenlerde annemler evde yokken yaptım ve çok beğendiler evdekiler.Abime göre normal,kardeşime ve annemlere göre çok güzel arkadaşlarıma göre de çok güzel olan bir poğaça oldu.Taze iken mısır ununun verdiği değişik bir çıtırlık oldu.Beyaz ununu 4 bardak yazmama rağmen daha az eklmenizi tavsiye ederim benimki zannımca biraz fala geldi.

Malzemeler
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 yaş maya
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 3 yumurta(birinin sarısı ayırılacak)
  • 2,5 su bardağı mısır unu
  • 4 su bardağı un
İç harcı:
  • Dilediğiniz peynir çeşidi

  1. Süt,yağ,tuz,şeker ve mayayı yoğurma kabına koyun.Elinizle maya ezilene kadar karıştırıp 4-5 dakika bekletin.
  2. Beklettiğiniz karışıma yumurtaları ekleyip azar azar önce mısır ununu ondan sonra da gene az az ekleyerek beyaz unu koyun.
  3. Kıvama gelen hamurunuzu yaklaşık 30-40 dakika dinlendirin.
  4. Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp hamuru açın ve içlerine dilediğiniz peynirden koyup kapatın.
  5. Hazırladığınız poğaçalara yumurta sarısını sürün ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verin.

10 yorum:

  1. Nefis görünüyorlar, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Mısır unlu lezzetleri çok sevdiğimden, Pastanede görünce mutlaka alırım.Umarım bir gün bende evde denerim. Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. çocukluğumda yediğim poğaçalar geldi aklıma görüntüsü onları andırıyor ellerinize sağlık tebessümlerinizin kalıcı olması dileğiyle...

    YanıtlaSil
  4. cok lezziz olmus canim ellerine saglik....

    YanıtlaSil
  5. Aferim aferim olacaksın sen Zeynep Hatun:))))
    Kekin yanına bu poğaçalardan da paketleyiver en iyisimi sen.

    Ellerine emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Zeynepcim günlerin hep sağlıklı ve bol gülümsemeli geçsin..
    Mısır ekmeğine bayıldığım için bence bu poğaça da çok çok güzel olmuştur:). Zaten fotoğraflar öyle söylüyor:). Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  7. Zeynebim pogacalar cok nefis olmus canim ellerine saglik.
    yiyenlere afiyet bal seker olsun canim kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Merak ettim gerçekten
    Yapmak lazım
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Zeynepcim mısır unlu harika olmuştur aldım tarifi ellerine sağlık canım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Allah sağlık sıhhat huzur versin her daim.. Poğaçayı zaten severim mısır unlusunu daha çok severim galiba :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Supangle

Bu tatlıyı ne zaman yesem,yapsam annemin eski evimizin küçük mutfağında gösterdiği çaba hep aklıma gelir. Mikser,blender yok iken süzgeç...