Anneannem,küçük teyzem ve ben ufak bir kız çocuğu olarak yaprak açma görevindeydim."dikkatli ol yaprakları yırtma,beyaz lahana narindir o sebeple yırtılmaya gelmez"diyen anneannem dikkatle açar sarardı teyzem de onunla çalışırdı bende onların yaptıklarından yırtıklar olmasını dileyip yemek isterdim.Yaygın melamin tenceresinde pişirirdi dolmaları hala da durur o tencere evinde.Teyzem de halen çok yapar beyaz lahanayı,anneannemin son demlerine de kadar da yaptık ve yanında havuç salatası yapardı yanına üçümüz gene anneannemde yerdik bizimkiler gelmezlerse kadroyu bozmazdık.
Annem yaptı geçenlerde birde geçer not verdi bana "İyi bir lahana almışsın aferin diye".Çünkü annem şu şekilde tembihler beni "Dolmalık için lahananın ortasına parmağını basıcaksın eğer yumuşaksa güzel dolmalık olur"der.Şimdi tekrar teyit ettirdiğimde "senin getirdiklerin güzel dolmalık"diyince bende "habire basıyorum yumuşakmı"diye ekledim:-)
Beyaz Lahana Sarması
- 350 gr dolmalık kıyma(orta yağlı)
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 orta boy soğan
- 1 çorba kaşığı salça(bizim evde domates ve biber karışık isteyen istediği salçayı ekleyebilir)
- Yarım demet maydonoz
- Kuru nane
- Kuru reyhan
- Az kimyon
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı biber
- Ufak boy beyaz lahana
- Üzeri sosu için:1,5 çorba kaşığı salça
- Tereyağ
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı nane
- Lahanayı ayıklayın yaprak yaprak,ayırdığınız lahanaları tencereye koyun ve az su ekleyin.
- Ocağa lahana tenceresini koyun ve kaynayınca 1 kere çevirin,bir kez daha kaynama gelince çıkartın.Tencereniz büyük değilse bu işlemi lahanaları 2-3 kereye bölerek de yapabilirsiniz.Hafif pişen lahanaları soğumaya bırakın.
- İç harcı için soğanı soğanı minik minik doğrayın ve bir karıştırma kabına alın.Ardından kıymayı,salçayı,pirinci,maydonuzu ekleyin ve baharatları de istediğiniz miktarda katıp yoğurun.
- İç harcınız hazır olunca lahanalarınızı narince açarak harcınızdan ekleyip klasik dolma gibi sarın.
- Dolmaları pişireceğiniz tencerenin dibine lahananın sert olan kısmından bir yaprak serin sonra sardığınız dolmaları intizamlı bir şekilde dizin.
- Bütün dolmalar sarılıp dizildikten sonra tencereyi kısık ateşte olan ocağa oturtun ve böyle 5 dakika pişirin.
- Dolmalar su eklenmeden 5 dakika kısıkta pişerken ayrı bir tarafta suyu kaynatın ve bu kaynattığınız suyu 5 dakika dolunca tencerenin kenar kısmından yavaşça ekleyin.Üstüne çıkmayacak ya da çok hafif çıkacak şekilde göz kararı suyunuzu ekleyin.
- Pişip pişmediğini aralıklı halde kontrol ettiğiniz dolmalarınız pişince ocağı kapatın.
- Ayrı bir tavada tereyağ eritip 1,5 çorba kaşığı olan salçayı,sumağı,naneyi ekleyip karıştırın.Yarım çay bardağı kadar su ekleyip sulandırın bir kaynama gelince ocağı kapatın.Bu hazırladığınız sosu pişmiş olan dolmanın üzerine gezdirin.Afiyet olsun
Ablamdan inciler diyorum..:)Çok hisli bir yazı olmuş elinize sağlık zeynep sultan :)
YanıtlaSilHemen bir düzeltme yapıyorum içerden uyarı geldi ben ayşeee :D
YanıtlaSilCanim yüregine ellerine saglik .Afiyetler olsun hayirli aksamlar .
YanıtlaSilBu ne sahane bir lezzet olmus böyle... Ellerinize saglik... Sevgilerimle,
YanıtlaSilne guzel her yemekte bir ani buluyorsun kendine.yasanmisliklarini paylasman hosuma gidiyor.annenin ellerine saglik,senin de o guzel yuregine.bayiliyorum lahana dolmasina.sevgiyle kal.
YanıtlaSilCanımmmmmmm ne güzelll ben de sadece babannemden yerim lahana sarmasını ve o hala sarar bize kargoyla gönderir. :)))Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler
Evren
Ne güzel olur
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgiler
Nefis görünüyor, nasıl da canım çekti.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Sevgiler...
:))
lahananın bu kadar püf noktası olduğunu bilmiyordum
YanıtlaSilbu tarifle beceriksiz olsam da güzel olur:-)
Ben sosunu koyup pişiriyorum. Bir de bu şekilde denemeli. Harika görünüyor, canım çekti valla. Hemen lahana alıp yapayım. Ellerinize sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilHarika görünüyor. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilSevgilerimle.
çok güzel görünüyor canım..
YanıtlaSilellerine sağlık..
mutlu hafta sonları
Zeynep'ciğim,
YanıtlaSilHoşgeldin yine sayfama, ziyaretin yine sevindirdi beni. Ben kapuskayı falan beceriyorum da dolmayı ilk defa bu sene denedim, malum annem yapardı ve ayırırdı benimkini. Bu defa da salatasını yaptım.
Ama annenin lahana öğretisi kafama yazıldı artık.
Afiyet olsun
Ah...Ah...annanem de çok güzel yapardı acılı acılı, bol karabiberli..Sos aynı sos bu sos olmazsa olmaz benim için..
YanıtlaSilsevgiler
ohhhh mis gıbı ellerıne sağlık canım muhtesem
YanıtlaSilresimden ne kadar da lezzetli olduğu belli oluyor.. taziye ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum iyiki varsınız
YanıtlaSilsevgilerimle
seval
bazı yemeklerin hatırası yemekten de güzel oluyor....ellerine sağlık...anılarınla birleşince daha bir güzelleşti tarif..:)çok severim bu arada...
YanıtlaSilZeynepciğim merhaba,
YanıtlaSilBiraz üzüntü, biraz sıkıntılardan dolayı epeydir bloglara bakamıyordum.
Bir geldim ki sizin mutfaktan ne leziz yemekler ve nostaljik anılar damlıyor. Demek küçükken verilen görevler hep aynıymış, yaprak açma, köfte yuvarlama. ben de babaanneciğimi çok severdim ve ona hep yardım ederdim. Benim de anılarım gözümün önüne geldi hep. Sağolasın Zeynepciğim.
Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık.
Çok öpüyorum.
Ellerinize sağlık anneniz belliki marifetli bir hanım:)sevgiler
YanıtlaSil