Tirit bizim için önemli bir yemek aslında eskiden köyde keklik ve tavşan eti ile yapılırmış amma velakin şehirde tavuk eti ile yapmaya başlamışlar.Köydeyken eğer bu ikisi yoksa tavuk eti kullanmışlar ama çok nadir.Aynı zamanda dağda buğday biçerken yaparlarmış ve dağda onlar için ne kadar değerli olduğunu annemin sesinin tonlamasıyla dinlemeniz gerek.Anneannem rahmetli çok severdi ve ne zaman yapsa bizi arar çağırırdı hoş o ne yapsa bizi haberdar ederdi.Ne diyeyim rabbim onun mekanını cennet eylesin anneannemin Sâresi,ikinci anneannem saydığım Sâre teyzemizle..
Malzemeler
- 1 Su bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet soğan
- 1 çorba kaşığı kavurma*
- 1 tatlı kaşığı salça(bu yaptığına dövülmüş domates kurusu eklemiş)
- 1 adet tavuk göğsü
- Kekik
- Tuz
- İsteğe göre biber
- Haşlanan tavuğun suyu ayrılıcak
- Göğüsü yıkayıp haşlayın.Haşlanan göğüsün etlerini didikleyin.
- Bir tarafta soğanı kavurun ve pembeleşmeye duran soğana kavurmayı(tereyağı ya da)ekleyin.Kavurma ile de biraz çevirdiğiniz soğana salçayı da ekleip az daha kavurun.
- Tencerede kavurduğunuz soğanlı karışıma bulguru da ekleyip bulgurla da biraz çevirdikten sonra didiklenmiş tavuk etlerini ekleyin.
- Ayırdığınız tavuk suyuna biraz daha ekleyip ayrı bir tencerede kaynatın.Bu kaynayan suyu kavurduğunuz pilava ekleyin.Suyun ölçüsü yaklaşık 2-3 parmak kadar yukarı çıkacak.
- Bu pilavın özelliği sulu olması ve ocaktan alındığı gibi sofraya getirilmesidir.Bu sebeple çorbalar içilirken suyu eklenip birkaç dakika kaynayınca (bulgurlar diri kalmasın fazla da pişmesin)ocaktan indirilir ve servis edilir.
Afiyet olsun!
*Bu arada annemin özellikle notu şudur.Bu pilav yaptıktan sonra eğer kalırsa az tereyağ eritip onunla pişirin nefis olur!
Cok güzel bir yemek yillar önce enneannem yapardi .Canim ellerine emeklerine saglik afiyetler olsun .ilk firsatda deneyecegim sevgiler.
YanıtlaSilBen bu yemegin sarkisina bayilirim.... Ellerinize saglik... Son derece saglikli ve lezzetli bir yemek... Sevgilerimle,
YanıtlaSilSelamlar, nefis görünüyor, memleketimin vazgeçlmez yemeğiidir. Ellerinize sağlık. Bu arada sayfamda çekilişler var, katılırsan sevinirim. Sevgiler.
YanıtlaSil1.Çekiliş çok tatlı br çekiliş (tıklayın)
2.Çekiliş hatırası olacak bir hediye(tıklayın)
Eskilerin yaptığı yemeklerin tadı bir başka harika lezzetler yapmışlar. Nefis görünüyor ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilEllerine sağlııııık :) yöresel ve güzel bir yemek :)
YanıtlaSilTavşan etini bizim köyde de çok yerlerdi. Geçenlerde annem pişirmiş, yiyemedik. Rahatsız olduk, küçücük hayvan kötü hissettik kendimizi.
YanıtlaSilBizim tiridimiz de bayat ekmeğe et suyu vererek yapılır farklıdır. Bulgurlu ilk kez denk geliyorum. Tatmak isteyeceğim bir tarif, ellerinize sağlık.
bu göz kararı yapma işi benide çok bunaltıyor:) çoğu tarifim bu şekilde bloğumu açtığım günden itibaren ölçerek yapıyorum:)
YanıtlaSilyöresel ama harika bir lezzet olmuş ellerine sağlık...
Tirit acayip besleyici bir yemek
YanıtlaSilEllerine sağlık
İyi haftalar
Zeynepcim ne güzel bilgiler edindim sayende, çok seviyorum böyle yeni, yöresel tarifler öğrenmeyi..Ellerine sağlık canım, sunum da nefis olmuş:).
YanıtlaSilSevgilerimle...
aslı
Çok besleyici bir yemeğe benziyor hiç denemedim. Eline, emeğine sağlık. Biz de Seyristanbul.com bloğumuzda Twittera üye olmak isteyenler için faydalı bilgiler sunduk.
YanıtlaSilNe kadar değişik bir tarif. Daha önce hiç tatmadım.Not aldım deneyeceğim. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilSevgiler