Bugün dünyaya gelmiş,52 seneyi devirmiş ve bir 52 daha devirebilecek güçlü ve özel bir hatun yapardı bunu bir zamanlar sık sık.Mutfakta tepsiden servis tabağına ters çevirirken ki kare hala hatrımda durur güzel bir tebessüm ile..
***
Çocukluğumun tarifi,zaten o günlerden kalan tarif kağıdını da gördüğünüz üzere baya baya eski günlerden kalma.İşin en güzee tarafı hala koruyabilmişiz bu gazete parçasını.İşin kötüsü gazete kağıdının tarihsiz kısmı olduğundan hangi yıla,güne ait bir tek orası muamma!Amma velakin şu an oturduğumuz eve geleli 11 sene olduğune göre eee hatrımda kalan karede eski evden olduğuna göre rahat 17-18 sene vardır diyorum,belki de daha fazla.Özel ve güzel bir tarifti benim için çok istiyordum yayınlamak kaç zamandır da fotoğrafları hazır bekliyordu.
Malzemeler:
4 çay bardağı un
4 çay bardağı tozşeker(bu görünen pastada 3 kullandım ama kesinlikle böyle eksiltmeyin tavsiye etmiyorum 4 kafi geliyor)
4 yumurta
4 adet elma
1 tatlı kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı sadeyağ(tereyağ kullandım)
Hazırlanışı:
- Bir tepsiye sadeyağ veya margarin konulup eritilir.
- Elmalar yıkanıp kabukları soyulur ve dilim dilim doğranarak yağlı tepsiye konur.Tarçın da ilave edilerek hep beraber iyi karıştırılır.
- Bir tencereye(karıştırma kabına)yumurtalar kırılır.Üzerlerine şeker ilave edilip birlikte iyice çırpılır.Sonra bunlara un ve karbonat da katılıp beraberce karıştırılır.
- Bu karışım tepsideki elmaların üzerine dökülerek orta hararetli fırına sürülür.Üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.Soğuduğu vakit alt-üst edilerek ters çevirilir.Böylece elmalar üste gelerek pastayı süslemiş olur.
- Bu pasta yapımında elma yerine şeftali de kullanılabilir.
Açıkçası tarifi orijiniline(kağıda göre) uygun yazdım.Zaten çok ekstrem bir halde yok tarifte.Şunu ekleyebilirim birde elma sayısı bazen fazla da olabiliyor.Çünkü ben yoğun elmalı sevdiğimden biraz kalınca doğruyorum kimi zaman:)İşte bu durumları da hesab ederek yapılabilir.
Hep aynı terane, fotoğraflar hazır ama sen yoksun. Ne diyelim yedik bari:P
YanıtlaSilSeverim elmalı lezzetleri. Ellerine sağlık elmalı hatun:)
Canım , bana elmalı pasta yaptın demek çayda var mı yanında..:)
YanıtlaSilBayılırım elmalı lezzetlere..
Dükkanımız pazar günleri kapalı ama kapımız her daim açık dostlara..
sevgiler
çocukluğumdan bir kare'den (Bugün dünyaya gelmiş,52 seneyi devirmiş) ve sonrasını okurken bakınız ne geçti aklımdan söyliyimde kusur kalmasın.
YanıtlaSilvah zavallı kim bilir nasıl saydı tek tek seneleri çam gibi devirirken.
kim bilir sonu gelmez ne hayallerin peşinden koştu veya ne özlemler, ne burukluklar yaşadı, yarım yüz yılı aşan bir ömrün tozlu topraklı yollarında koşarken.
ve belki de yeşil vadi de akan bir dere kenarında oturmuş, derenin armonik şırıltısını dinlerken,daha neler geçmediki aklımdan.
içim ürperdi, aklımdan profilinize göz atmak geldi.
gel gör ki bakınca profilinize o aklımdan geçen elli ikilik koca çınar siz değildiniz.
ham hayallerimi yıktınız, karşımda bir öğrenci minnacık duran.. üzüldüm hem de pek çok, çünkü siz o değildiniz,afetmiyeceğim.
benim annemin de var boyle tarifleri bayilirim o eski gazete sayfalarina ne guzel
YanıtlaSilbayılırım elmalı her pastaya:)) ellerine sağlık canım sevgiler
YanıtlaSilZeynepciğim, bu tarz elmalı/meyveli kekleri ben de çok severim... Ellerine sağlık canım sıcacık sevgiler...
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor tarifi not ettim arkadaşım ellerine sağlık bende de böyle eski tarifler var ve çok iyi saklamaya gayret ediyorum sağlıkla kal
YanıtlaSilHoşgeldiin, özlettin kendini.
YanıtlaSilBenim de eski tariflerim, gazete köşelerim doludur. Çok değerlidir, anılar gibi, anne eli değmiş elmalı tatlar gibi...
Canım ellerine sasğlık enfes gözüküyor...
YanıtlaSilAnneciğinin yeni yaşı hayırlı olsun Zeynebim
YanıtlaSilpastada pek leziz yumurtalar kenarda birkaç gündürbekliyor elmalı tarçınlı kek olmak için bakalım ne zaman mutlu son olacak yada geçen defa olduğu gibi tekrar buzdolabı rafına dönüş olacak kendinden geçmiş cümle sıralaması k. bakma
sen bana boş günlerini söyleyecektin bana:)zamansızlık içindesin sanırım
ellerine sağlık bu arada erkam eymen sulu sulu öpüyor seni
Bütün yorum yapan arkadaşlarıma teşekkürler!
YanıtlaSilUzun uzun ara lafzıyla dolu olan cümleler hep kuruyorum genede takipçiler daha da çok teşekkürler:)
***
Hayalci;
Açıkçası fazlasıyla belli yazının girizgahında kime dair olduğu cümleler velevki belli olmasada naifliği yıkacak şeylerde yazmamışımdır herhal..Affedilmez bir hal göremiyorum ki genede canınız sağolsun.Bu arada siz mini minnacık sayın,herhalde öğrenci demek sizin için hep ufak yaşlarda oluyor..
hayalci teşekkür eder, yazdıklarına değer verip yayınladığınız için. aslında amacım size küçücük bir tebessüm etirmekti.
YanıtlaSilçünkü yazınızın giriş kısmından etkilenmiştim. aklımdan geçenleri yazdım, hay Allah diyebilesiniz diye.
okunup atılması gerektiğini düşündüğüm mesajıma gösterdiğiniz ilgiden ve yazdıklarım arasında sizi hedef alan sözlerimi hoş görü ile karşılamanızdan da mutlu oldum.
bir kez daha teşekkür ederim.
Anneciğine nice mutlu yıllar Zeynep'ciğim. Dilerim sağlığı da iyidir artık.
YanıtlaSilnice nice yıllara canım..
YanıtlaSilağız tadıyla sağlıklı biriktelik dolu yıllara..
sevgiler.
Zeynepcim anneciğinin doğum günü kutlu olsun, sağlıklı, mutlu nice seneler olsun:)..
YanıtlaSilBenim annem de bir kaç gün sonra 53 olacak ve inanır mısın bilmem ben bu tarifi (fotoğrafına kadar) çok iyi hatırlıyorum:)..Bizim mutfakta da pişmişti aynı tariften aynı güzel pasta:))..
Ellerine sağlık canım:).
Sevgiler...
aslı
Canım ellerine saglık görmeyeli blogun okadar güzel olmus ki....tarifler bi harika...İşlerin yogunlugundan bakamıyordum bugün vaktim oldu gezindim durdum blogunda...ellerine saglık...sevgiler...
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık. Herhalde bir çoğumuz çocukluk lezzetidir elmalı kek ve elmalı kurabiye. Bizim evde de pek sevilir.
YanıtlaSilben de de annemin kesip sakladığı böyle tarifler var kimi gazeteden kimi bir mecmuadan çok isyiorum oradaki herşeyi yapmayı bu da çok lezzetli duruyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık.. harika bir tarif.. o kadar uzun yıllar saklanması çok güzel.. artık burada da kayıt altına aldın:)
YanıtlaSilsevgiler...
Çocukluğa ait lezzetler,damakta unutulmayan tatlar.. nefis bir pasta,ellerine sağlık..anneciğine mutlu seneler,sağlıkla inşallah..
YanıtlaSilSevgiler yolluyorum...
Amiga,
YanıtlaSilPassei para uma visitinha...
Seu cantinho é lindo, nutritivo e de bom gosto.
Muita paz, saúde e sucesso!...
( ),,( )
(=':'=)
ﻶﻉჱﻶﻉ═¤═(,,)♥(,,)═¤═ﻶﻉჱﻶﻉ
Com carinho, para você e sua família...
Itabira - Brasil
Zeynep'ciğim,
YanıtlaSilÇok gecikmişim o güzel hatunun doğum gününü kutlamaya.
Sağlıkla, mutlulukla ve evlatlarıyla nice uzun seneler dilerim anneciğine.
Ne kadar değerliydi o zamanlar gazetelerdeki, dergilerdeki tarifler.
Bu elmalı kekin bir değişik versiyonu da bizim evimizde yapılırdı ve tadına doyulmazdı.
Afiyetler olsun Zeynepciğim.
Çok çok sevgiler,