"Kahvaltı,öğle yemeği ve akşam yemeği gibi bir öğündür. Sabah tüketilen, günün ilk öğünüdür. Genellikle hafif gıdaların tüketilmesi tercih edilir.Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Geleneksel Türk kahvaltısında peynir (genellikle kaşar), domates, siyah zeytin,ballı veya reçelli ekmek,sucuk,salan,pastırma ve haşlanmış yumurtanın yanı sıra ince belli küçük bardak içinde siyah çay yer alır."*Üstteki fotoğraf 20 haziran 2010 günü çekildi.Yani benim gidiş günümdü.O canım karpuz çok güzeldi ama meredi fazla yiyemedim eşyalarımla uğraşmaktan!
Kahvaltı Türkiye'de önemli bir ritüel,böyle diyorum çünkü uzun uzun mesailer harcanıp hazırlanır ve ardından başında saatlerce oturulabilir. Londra da kaldığım yerde hafta içi sabah 7 de kahvaltı başlıyordu haftasonu ise 9 da.Ama böyle kahvaltı dediğime bakmayın.Kahvaltıdan kastım kızarmış ekmek,süt,Kellog's,tereyağ,reçel işte nacizane kahvaltımız bu idi,unutmadan birde pazar günleri nutella olurdu.Yani işin özü bizdeki kahvaltılar yok,tabi ki bu normal sonuçta başka bir kültür.Bende kendi peynirimi indiriyordum herkes şaşırdı ilk zamanlar sonra onlar da alıştılar benim halime,peynirsiz bir kahvaltı düşünemiyorum ne yapayım.2 dilim kızarmış ekmek,peynir,2 su bardağı süt sıkı bir kahvaltı oluyordu.Bazı zamanlar Kelllogg's yedim uzun bir zaman kelleogg's a el sürmem de dedim sonunda.Dönüş yolunda gece 2 uçakta 3 Türk vatandaşı yanyana otururken kurdukları ortak cümle şu"sabah kahvaltıya sucuklu yumurta yiyeceğim"herkes sabah yapacağı kahvaltıyı hayal ediyordu.Şu pazar kahvaltısı ile ilgili 2-3 cümlem vardı o da başka yazıya kalsın.Bu yazıyı da o özlem sonrası ettiğim güzel kahvaltılardan birini en iyi anlatır diye kotardım.Pazar günleri sabah bal&kaymak+böyle güzel bir kahvaltı en sıkıcı,yorucu zamanlarıma dahi iyi geliyor.Bu pazar da o güzel pazarlardan biri idi.Kaymak dolabta unutulmuş olduğu için görünmesede sonrasında sofradaki yerini aldı.
Herkese iyi pazarlar..
Bir kahvaltı yazısı değildi kastım ama hazır oradan gelince zaten önemli olan kahvaltı halini daha da önemsediğimi görünce bu yazı da kendiliğinden öyle çıktı.Ama poğaçanın tarifi vermeden geçemem.Malum arada vakitsizliklerim oluyor ki bu 3. sınıfta daha bir yoğun.Bu sebeple hazır olan günlerdir bekleyen bu tarifi yayınlamalıyım.Herkese ısrarla tavsiye ediyorum bu poğaçayı,nacizane benim karışımlardan..
KıymalıPoğaça
Malzemeler
Hamuru için:
250 gr ılık süt(268 geldi benimki ekledim)
200 gr tereyağ
1 yaş maya
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı(tepeleme)orta incelikte çekilmiş ceviz içi
2 yumurta
2 çorba kaşığı elma sirkesi
Aldığı kadar un
İç harcı için:
250 gr kıyma
4 adet soğan(ufak olmasın)
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
1)Öncelikle kıymalı harc için soğanları ufak ufak doğrayıp yağda kavurun.Kavrulan soğanların içine kıymanızı da beraberce kavurun.
2)Kıymada kavrulduktan sonra tuzu ve karabiberi ekleyip altını kapatın.
3)Hamur için ılık un ve maya dışındaki herşeyi yoğurma kabınıza alın ardından mayayı ekleyip o malzemeler ile iyice bir karıştırın.Ardından azar azar unu ekleyin.Klasik poğaça hamuru yumuşaklığına gelince üzerine bir kapak yada nemli bir bez örtüp yaklaşık 30-40 dakika dinlenmeye bırakın.
4)Dinlenen hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle açın ve içerisine kıymalı harcınızdan koyup fırın tepsisine aralıklarla dizin.Üzerine de yumurta sarısını sürün ve çörekotu serpip 200 derecede önceden ısıtılmış fırına verin.
- Ilık ya da sıcakken yerseniz bir nefaset örneği.
- Ceviz içini de iri kıyılmış koyarsanız daha iyi olur.Annem önceden hazırlayıp kavanoza koymuş sabahın köründe ses etmemek adına onunla yetinmek zorunda kaldım.
Kahvalti gibisi yok, hic bir zaman ihmal etme. Allah zihin acikligi versin. Sevgiler Berlinden...
YanıtlaSilKahvaltı olsun şöyle en mükellefinden, oturalım dost meclisi kurup başına, saatlerce kalkmayalım. Başka birşey istemem:)
YanıtlaSilPoğaçalar nefis görünüyor, ellerine sağlık hatun.
Sınavlarımızda Rabbim yardıcımız olsun!
Benim gibi kahvaltıya çok önem veren ve bayılan biri için harika bir yazı ve fotoğraf şöleni olmuş..
YanıtlaSilKıymalı poğaçalara da bayılırım ayrıca::))ellerine sağlık...
sevgiler...
Merhabalar kahvaltınız bereketli neşeniz bol olsun.Sayfanıza direk girilemiyor neden acaba,başka siteleri dolaşırken,sitenize girebildim bloğuma uğrarıp bıraktığınız güzel yorum için ayrıca teşekkür ederim.Uzak diyarlarda olunca memleketinde olduğu gibi istediği şeyleri bulamıyor değilmi,sizin gibi uzaklarda yaşanlar için zor olma.Alah yardımcınız olsun,bereketeinz bol ve daim olsun inşallah.Sevgiler.
YanıtlaSilYok Zeynep'ciğim, çorbayı blenderden geçirmedim. Sen istersen geçirebilirsin.
YanıtlaSilCanim bakalim ne okuyorsun sen oralarda. Seni mimledim.
YanıtlaSilBiliyor musun resme bakınca önce karpuza takılı kaldım ne güzel bu tarihde diye :)
YanıtlaSilBen de çok severim şöyle bol çeşitli uzuun uzun kahvaltıları.
Poğaça da enfes, ellerine sağlık Zeynep'ciğim.
sofra çok güzel görünyor.ben kıymalı hamurişleri tercih etmediğim için peynirlisini deneyecem.sevgiler.
YanıtlaSilBu yaz londraya giden oğlumun en büyük şikayeti kahvaltı kültürlerinin olmamasıydı marmelat diye yedikleri şey diye bahsetti hep ve geldiğinde sucuklu yumurta beyaz peynir vs özlemini uzun bir süre yemekle anca yatıştırabildi.Oysa bizde dediğiniz gibi kahvaltı başka birşey hatta eşim pazar kahvaltıları için bizim ayin gibi kahvaltımız der
YanıtlaSilsevgiler
Canım poğaçalar nefis görünüyor , ellerin dert görmesin..
YanıtlaSilKıymalısıda harika olmuştur eminim..
sevgiler
Harika bir kahvaltı sofrası olmuş, afiyet olsun. Avrupa'nın bazı ülkelerinde peynir akşam yemeklerine eşlik eder ama bizim kültürümüzde kahvaltının olmazsa olmazıdır. Böyle güzel kahvaltı sofralarını çalıştığımız için ancak tatil günlerinde görebiliyoruz. Poğaça tarifi de çok değişik geldi, görüntüsü de harika, ellerine sağlık. Derslerinde başarılar diliyorum.
YanıtlaSilSevgiler.
Kahvaltı en sevdiğim öğündür...Miz gibi peynir ,zeytin,hele taze ekmek,birde tavşan kanı çay yemeye doyamam...Tere yağı ve reçel çeşitlerini pek aramam en son bir lokma alırım ve üzerine 2-3 bardak daha çay...pazar kahvaltıları muhteşem olur tabi....görüşmek üzere sevgiler ,başarıar canım...
YanıtlaSilpoğaça nefis görünüyor
YanıtlaSilellerine sağlık
Zaten açar açmaz karpuzda takılı kaldım. Kahvaltı hep bir aradaysak benim için akşam yemeği kadar hatta belki daha fazla özen gösterip, zaman harcadığım bir öğündür.
YanıtlaSilBizde de sadece cumartesileri hep bir aradayız pek kıymetli bu yüzden:))
Kahvaltının hasını Van'da yedim. Kavurmalı yumuratalar. Bal kaymak cevizler, Otlu peynirler, tulum peynirleri , helede süt. Of of deselerki kalk gidelim. Bu gün giderim.
YanıtlaSilİyi haftalar , sevgiler
en sevdiğim öğündür kahvaltı :) ve çok şık bir kahvaltı masası bu..
YanıtlaSilsevgiler
Kahvalti olsunda ne olursa olsun, ben her zamn bayilirim!! Ellerin dert görmezsin
YanıtlaSil